Seminar AGRU: “Biserica și dezvoltarea rurală”

publicat la 15 martie 2017 în Ştiri

Marți, 14 martie, între orele 11 și 13 a avut loc, la Episcopia Română Unită din Cluj, un seminar despre situația satului românesc. Acesta este primul dintr-o serie organizată de Asociația Generală a Românilor Uniți (AGRU), partener în cadrul proiectului european Pro Rure. Acest proiect oferă oportunitatea de a coopera la nivel european în favoarea dezvoltării rurale prin întărirea legăturilor dintre mișcări naționale și regionale, promovează schimburile de experiență pentru a învăța unii de la alții și pentru a căuta împreună soluții ca zonele rurale să își activeze potențialul cultural, economic, social, educativ.

AGRU a ales să trateze tema "Biserica și dezvoltarea rurală". Dr. Călin Goina, de la Facultatea de sociologie a Universității Babeș-Bolyai, a făcut o prezentare generală a situației satului românesc de azi, precum și a instrumentelor de care se slujește sociologul pentru a investiga lumea satului. A indicat, în final, cele patru dimensiuni în funcție de care se încearcă definirea dinamică a satului: esențialitatea agriculturii, dependența comunității rurale de autoritățile centrale, analiza cursului comodităților și migrația.

Au urmat dezbateri împreună cu cei 20 de participanți, preoți, persoane consacrate, studenți la teologie și laici. Profesorul Goina a ținut să precizeze că sociologul nu aduce în aceste dezbateri soluții pregătite dinainte, dar sprijinul său constă în informații de tip teoretic pentru ca, în fiecare împrejurare, cel direct responsabil să poată lua decizia cea mai potrivită. Proiectul va continua cu un al doilea seminar centrat pe conceptul de dezvoltare rurală.

Irina Mărginean

imagine

imagine

Exprimaţi-vă opinia

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *