Alexandru Buzalic: Ghidul creștinului greco-catolic
Editura Galaxia Gutenberg anunță apariția cărții "Ghidul creștinului greco-catolic", cu subtitlul " Itinerar catehetic pentru toate vârstele", semnată de Alexandru Buzalic, care l-a avut drept consultant pe pr. Cristian Langa. Cartea de 158 de pagini, apărută în format 13×20, în colecția "Familia creștină", poate fi cumpărată pentru 12 lei de pe situl GalaxiaGutenberg.ro.
"În lumea de astăzi avem nevoie de credință", scrie autorul în prefață, "de cunoașterea adevărurilor pe care Dumnezeu ni le-a transmis, fiind necesară o nouă reevanghelizare: Cuvântul lui Dumnezeu trebuie să ajungă la fiecare și să conducă spre comuniunea sfinților întreaga omenire. Pentru aceasta nu este de ajuns faptul că am fost botezați, că ne declarăm creștini, fără să cunoaștem bine adevărurile de credință sau că avem o credință obscură, fără să ne cunoaștem identitatea în cadrul Bisericii lui Cristos."
"În acest scop", ni se explică în prefață, "vă propun un ghid al creștinului de astăzi, care să călăuzească rațiunea spre cunoașterea adevărurilor de credință desprinse din marele și unicul Adevăr care se regăsește în Dumnezeu. Nu sunt prezentate probleme teologice înalt speculative, ci doar principalele adevăruri de credință, însoțite – acolo unde este cazul – de discuții care privesc controverse actuale și răspunsul pe care Biserica îl oferă omului contemporan. Astfel, aceste teme de discuție pot continua în cadrul întâlnirii diferitelor grupe sau asociații active ale parohiilor, pot fi teme pentru cateheză la toate vârstele, precum și subiecte la care fiecare creștin în parte este chemat să mediteze, să le discute în familie sau între prieteni."
În fine, prefața se încheie cu aceste cuvinte: "Acest ghid practic este și o invitație la aprofundarea credinței, atât prin înțelegerea învățăturii Bisericii, cât mai ales prin rugăciune, meditație și contemplație, altfel spus, prin trăirea credinței, care să ne ajute să devenim buni creștini, apostoli ai timpurilor noastre și instrumente în mâinile Domnului, prin care întreaga omenire să ajungă la unitate în Biserica lui Cristos și în comuniunea fericită a Împărăției lui Dumnezeu."
Cartea are patru capitole. Primul este intitulat "Cine sunt eu?", cu următoarele secțiuni: Sunt creat de Dumnezeu; Sunt creștin; Sunt greco-catolic; Sectele gnostice și ezoterice – antireligii. Capitolul următor, "Eu cred!", are secțiunile: Dumnezeu: Tatăl, Fiul și Spiritul Sfânt; Biserica: Una, Sfântă, Catolică și Apostolică; Sacramentele: Dumnezeu mă ajută să devin sfânt; Comuniunea sfinților; Împărăția lui Dumnezeu: Eshatologia creștină. Capitolul trei are ca titlu "Eu și acțiunea mea liberă în lume – Morala creștină", tratând următoarele teme: Omul – persoană, acțiune, responsabilitate; Legea naturală și păcatul; Să înțelegem Decalogul. În fine, ultimul capitol este "Eu îmi manifest credința – cultul religios", cu trei secțiuni: Cultul divin; Sfânta Liturghie; Spiritualitatea Bisericii mele.
La final autorul trage și câteva concluzii, în două pagini. Redăm paragraful final: "Ne rămâne datoria să îl cinstim pe Dumnezeu, să vestim lumii de astăzi Evanghelia ca apostoli ai timpurilor prezente și să trăim în sfințenie, pentru ca toți să ne bucurăm aici, în această existență pământească, aflându-ne în drum spre plinătatea Împărăției veacului care va veni!"