Nunțiul Apostolic a fost primit la mănăstirea OSBM din Molișet

Publicat pe: 12 mai 2017|Secțiunea: Ştiri|

Cu bucurie, părinții și frații Ordinului "Sf. Vasile cel Mare" (OSBM) și Preasfinția Sa Florentin Crihălmeanu, Episcopul de Cluj-Gherla, au primit vineri, 12 mai 2017, vizita Nunțiului Apostolic la București, Excelența Sa Miguel Maury Buendia la mănăstirea "Coborârea Spiritului Sfânt" din Molișet.

Nunțiul Apostolic a fost întâmpinat la Mănăstirea OSBM de pr. protoegumen Laurian Daboc, Superior Provincial OSBM, împreună cu călugării bazilieni și de maica Marcela Runcan, Superioară Provincială și cu surori OSBM, pr. Felician Neagoș, protopop de Beclean, și de credincioși din frumoasa zonă de la poalele Munților Țibleș. Vizita a avut loc în contextul evenimentelor spiritual-istorice din Baia Mare și de comemorare a martirilor și mărturisitorilor Bisericii, culminând cu pelerinajul tradițional de la Sighetu Marmației, din cea de-a doua sâmbătă a lunii mai, în acest an 13 mai 2017, dată care coincide și cu aniversarea centenarului aparițiilor Preasfintei Fecioare Maria la Fatima în Portugalia.

PS Florentin Crihălmeanu, Episcopul eparhial de Cluj-Gherla, a îndemnat preoții și credincioșii pe care îi păstorește, să ia parte la acest pelerinaj de comemorare, comuniune și rugăciune, pentru ca amintirea jertfei mărturisitorilor credinței să rămână veșnic vie.

Pelerinajul la Sighetu Marmației, reprezintă un puternic semn de viață și înviere a Bisericii în fiecare an, prin întâlnirea cu binecuvântarea ce emană din zidurile fostei închisori, din pământul reavăn udat de sângele martirilor, acum erupând viața noii primăveri. Pașii pelerinilor ating cu evlavie și sfială urmele pașilor șirului de deținuți de odinioară, între ei episcopi, preoți, intelectuali, țărani, cu toții luminați de înțelepciune și credință, în zeghe și zdrențe, pășind șovăitor sub greutatea prea mare a crucii unui neam întreg, ce le apăsa umerii răniți de loviri și umiliri.

În Cimitirul Săracilor din Sighet, între 1948-1955, au fost îngropați cel puțin 54 dintre opozanții regimului comunist uciși de regimul de exterminare din închisoare. Între aceștia au fost 4 Episcopi care și-au dat viața pentru credință: Valeriu Traian Frențiu († 11 iulie 1952), Episcop greco-catolic de Oradea; Ioan Suciu († 27 iunie 1953), Administrator apostolic al Arhidiecezei de Făgăraș și Alba Iulia; Tit Liviu Chinezu († 15 ianuarie 1955), Episcop auxiliar de Făgăraș și Alba Iulia; și Fericitul Anton Durcovici († 10 decembrie 1951), Episcop romano-catolic de Iași, beatificat în 17 mai 2014, la Iași.

Dar "Episcopii martiri și mărturisitorii închisorilor nu au pierit, nu la un prohod merg pelerinii la Sighet să se roage", spunea pelerinilor de la Sighet, în a doua sâmbătă din mai 2016, Episcopul de Iași, IPS Petru Gherghel, cuvinte al căror adevăr rămâne actual: "Episcopii noștri nu au murit, chiar dacă zac în pământul înnobilat de sânge sfânt. Nu, ei nu au murit, nu au dispărut, ci rodesc mereu haruri, daruri, binecuvântări și ajutoare cerești pentru Diecezele și Eparhiile noastre, pentru toți cei care îl caută pe Dumnezeu! Am venit aici la Sighet, nu pentru a prohodi niște răposați, ci pentru a invoca niște martiri, îi putem numi fericiți, sfinți. Nu am venit la Sighet ca niște rugători pentru ei, ci am venit să îl rugăm pe milostivul Dumnezeu să ne ofere, prin mijlocirea lor, de aici, de la Sighet, haruri și întărire pentru Bisericile noastre și poporul nostru."

V.S. redactor
Episcopia de Cluj-Gherla

imagine

imagine

imagine