Sorin Marțian: Epistolele pauline – exegeză și teologie

Publicat pe: 16 mai 2017|Secțiunea: Ştiri|

La Presa Universitară Clujeană a văzut recent lumina tiparului volumul "Epistolele pauline – exegeză și teologie", semnat de Sorin Marțian, de la Facultatea de Teologie Greco-Catolică din Cluj-Napoca. Volum de 140 de pagini este comercializat în rețeaua editurii la prețul de 16,5 lei. Poate fi descărcat electronic de pe situl Editura.UBBCluj.ro.

În Introducere autorul explică ideea cărții: "Dorim să oferim cititorilor câteva explicații pe marginea ideilor esențiale desprinse din Epistolele Sf. Paul. După prezentarea unor date generale referitoare la viața și activitatea apostolului, vom pune în evidență trăsăturile genului epistolar paulin. Apoi vom trata temele de teologie care, regăsite în câteva epistole, constituie fundamentul gândirii pauline. Vom descoperi astfel nu numai impactul pe care l-a avut această gândire în primele secole ale creștinismului, ci și bogăția răspunsurilor pe care ea le poate oferi provocărilor din timpurile noastre."

Volumul nu tratează toate epistolele pauline ci următoarele: către tesaloniceni, filipeni, Filemon, corinteni, galateni, respectiv romani. "Lucrarea de față nu spune totul despre Epistolele pauline. Plecând însă de la stadiul actual al cercetărilor din domeniu și sprijinindu-se pe o bibliografie de specialitate, ea surprinde acele elemente de exegeză și teologie paulină care ar putea deveni repere utile pentru aprofundarea cuvântului lui Dumnezeu."

imagine