Simpozion omagial la Gherla, în memoria Cardinalului dr. Iuliu Hossu
În anul 2017 se împlinesc 100 de ani de la numirea, prin decret imperial, confirmarea de către Papa Benedict al XV-lea, consacrarea întru episcopat și instalarea Episcopului Iuliu Hossu pe tronul arhieresc al Gherlei, în Anul Domnului 1917. Cu acest prilej, Episcopia Greco-Catolică de Cluj-Gherla organizează mai multe acțiuni în memoria marelui Arhiereu, ca el să fie cunoscut și contemplat în adevărata lumină, lumina lui Dumnezeu, lumina Învierii pe care a propovăduit-o cu toată viața sa.
Astfel, duminică, 18 iunie 2017, la Gherla, vechiul sediu de reședință a Eparhiei de Cluj-Gherla, este programat un Simpozionul omagial "Primul Cardinal al românilor, Iuliu Hossu, eminentă personalitate a Bisericii și a Neamului Românesc". Programul va începe de la ora 15.00 și se va desfășura la Cinematograful "Pacea" (str. Ștefan cel Mare, Gherla). În organizarea acestei manifestări, au colaborat: Episcopia Română Unită cu Roma, Greco-Catolică, de Cluj-Gherla, Protopopiatul Greco-Catolic Gherla, Universitatea Babes-Bolyai și Facultatea de Istorie și Filozofie din Cluj-Napoca, cu sprijinul Secretariatului de Stat pentru Culte din România. Vor conferenția: Preasfinția Sa dr. Florentin Crihălmeanu Episcop eparhial de Cluj-Gherla, prof. univ. dr. George Cipăianu, prof. univ. dr. Ioan Marius Bucur, conf. univ. dr. Ion Cârja, asist. Univ. dr. Lucian Turcu, dr. Sergiu Soica și av. dr. Ionuț Vida-Simiti.
Programul va începe prin salutul, binecuvântarea și cuvântul Episcopului greco-catolic de Cluj-Gherla, PS Florentin, după care vor urma două sesiuni cuprinzând conferințe și discuții prin care va fi evocată, din diferite perspective, personalitatea complexă și strălucitoare, a eminentei personalități a Bisericii și a Neamului Românesc, primul Cardinal al românilor, dr. Iuliu Hossu. Acțiunea se înscrie și în cadrul Conferințelor Episcopiei Române Unită cu Roma, Greco-Catolică, de Cluj-Gherla, ciclu de sesiuni tematice aflat la a II-a ediție.
Păstor de suflete și sfințitor de țară, IPS Iuliu Hossu a vestit Unirea de la Alba Iulia, a străbătut de nenumărate ori Transilvania și întreaga Românie – primind și apelativul de "Episcop al Vizitațiilor Canonice", oferind din "prea-plinul dragostei sufletului" său fiecărui om care-i ieșea în cale, ocrotind orfanii, apărându-i pe cei slabi, de orice neam și lege, și mai ales, îndrumând sufletele pe drumul credinței. Episcopul Iuliu Hossu a fost un erudit, dar nu a scris volume teologice, sau științifice; el a trăit cu sufletul arzând de iubire și a murit senin, spunând cu fermitate: "Știu cui am crezut!" Ultimii 22 de ani de viață i-a petrecut în detenție și domiciliu forțat pentru credință. A răspuns la ultima chemare a Domnului și s-a cufundat în lumină, dar nu înainte de a lăsa generațiilor ce i-au urmat, o prețioasă moștenire care se vrea scoasă la lumină spre întărire în credință.
Momentul istoric-comemorativ va fi precedat, în aceeași zi, la Gherla, de celebrarea hramului mănăstirii "Sf. Anton", situată pe o colină împădurită lângă oraș. În cinstea Sfântului Anton – pomenit în calendarul liturgic latin la data de 13 iunie – în dimineața duminicii de 18 iunie, la ora 9.15, se va merge în procesiune, de la biserica "Sf. Iosif" spre mănăstire, unde, de la ora 10.00 va fi celebrată Sfânta Liturghie Arhierească. Celebrarea se va încheia cu un moment deosebit, sfințirea crinilor – semn al prezenței spirituale a Sfântului Anton, dar și semn al sfințeniei care reflectă totodată, în mod deosebit în această zi, și prezența spirituală a Arhiereului de vie amintire Iuliu Hossu, pentru care cea mai mare bucurie era să se afle în mijlocul poporului credincios.