Deschiderea celui de-al V-lea Capitlu general (după 1989) al CMD

publicat la 22 iunie 2017 în Ştiri

Congregația Surorilor Maicii Domnului (CMD), prima congregație feminină fondată în Biserica Greco-Catolică, Română Unită cu Roma, la Blaj, în 1921, congregație apostolică de spiritualitate mariană și de drept pontifical, anunță deschiderea celui de-al V-lea Capitlu general (după 1989).

Acest important eveniment pentru viața Congregației – și a Bisericii – are loc din șase în șase ani. Capitlul general se desfășoară în Casa generală, care este totodată și sediul CMD, în Mănăstirea Maicii Domnului din Cluj-Napoca, în perioada 19 iunie – 9 iulie 2017. La Capitlu participă 22 de surori delegate, alese de fiecare dintre comunitățile CMD sau delegate din oficiu. Deschiderea Capitlului general va avea loc în 29 iunie, fiind precedată de o perioadă de pregătire de 8 zile de exerciții spirituale conduse de pr. Olivo Bosa SJ.

La Sfânta Liturghie solemnă și la ceremonia de deschidere vor participa Excelența Sa Miguel Maury Buendia, Nunțiu Apostolic în România și Republica Moldova, și Preasfinția Sa Florentin Crihălmeanu, Eparh de Cluj-Gherla. Moderator al capitlului va fi pr. Gianfranco Maronese SVD, iar consultanți pr. Robert Soler SJ și pr. Innocenzo Gargano. Mesajul biblic călăuzitor pentru acest Capitlu este: "Iată slujitoarea Domnului, fie mie după cuvântul tău" (Lc 1,38). Tema propusă în Documentul de lucru pentru Capitlu este următoarea: "Trăind viața consacrată ca pe un dar al Tatălui milostiv, lăsându-ne inspirate și conduse de Spiritul Sfânt, îl slujim pe Cristos în Biserică și în frații noștri, cu o inimă contemplativă și maternă asemenea Mariei, Fecioară și Mamă"; acesta a fost elaborat cu contribuția tuturor surorilor Congregației și redactat de către Consiliul general CMD.

Acest document va constitui baza dezbaterilor tematice privind viața și activitatea Congregației în perioada 2011-2017, iar în urma evaluărilor și a dezbaterilor care vor avea loc, se va redacta Documentul final al Capitlului 2017, document programatic pentru următorii șase ani. O altă sarcină importantă a Capitlului general este alegerea noii conduceri a CMD, formată din Superioara generală si Consiliul general, Secretara generală și Econoama generală. Data alegerilor va fi 1 iulie 2017. Sfânta Liturghie arhierească și alegerile vor fi prezidate de către Preasfinția Sa Claudiu Pop, Episcop al Curiei Arhiepiscopiei majore de Alba Iulia și Făgăraș și delegat al Preafericitului Părinte Cardinal Lucian.

Capitlul general este semn al unității de credință și dragoste dintre membrele Congregației, chemate să îl urmeze pe Cristos în trăirea aceleiași carisme, este un timp privilegiat de acțiune a Spiritului Sfânt, o experiență de viață pascală și eclezială, care îmbogățește atât Congregația cât și Biserica întreagă (cfr. Constituții CMD art. 161).

Suntem recunoscătoare față de toți cei care ne însoțesc cu rugăciunile și gândul lor bun de comuniune în acest demers spiritual al Congregației noastre.

Surorile CMD

imagine

imagine

Exprimaţi-vă opinia

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *