Vizită pastorală și Prima Împărtășanie la biserica protopopială din Dej sub razele luminii credinței

publicat la 24 iulie 2017 în Ştiri

Duminică 23 iulie 2017, zi a luminii și a Învierii, a fost un binecuvântat prilej de înnoire spirituală și înmulțire a turmei lui Cristos din Protopopiatul Dej, prin primirea în rândul credincioșilor practicanți ai Bisericii a opt copilași care au făcut Prima Sfântă Împărtășanie în parohia Sf. Petru și Pavel, păstorită de pr. protopop Laurențiu Biriș. Ei au fost pregătiți pentru acest moment la orele de cateheză și în mod particular de către preoteasa Adriana Biriș, apoi, prin grija preoților, la momentul rânduit și-au curățat sufletele la prima lor Spovadă.

imagine

Răspunzând invitației părintelui protopop, Preasfinția Sa Florentin Crihălmeanu, Episcopul eparhial de Cluj-Gherla, a celebrat Sfânta Liturghie în biserica protopopială din Dej. În jur de 20 de preoți, cei mai mulți din Protopopiatele Dej și Gherla, s-au unit în rugăciune, participând la sărbătoare și concelebrând sfânta jertfă liturgică. PS Florentin și-a început cuvântul de învățătură exprimându-și bucuria pentru momentul festiv al Primei Împărtășanii, care "confirmă tema Evangheliei de astăzi, tema luminii, iar lumina, în mod simbolic, în plan spiritual, este credința". A fost dezvoltat, în câțiva pași, mesajul evanghelic al vindecării celor doi orbi (Matei 9,27-35), a urmat o aplicație spirituală și, în încheiere, o povestioară pentru copilași.

"Vedem în textul evanghelic", a spus Preasfinția Sa, "cum Isus este întâmpinat de doi orbi care strigă după El, cerând milă: ‘Miluiește-ne pe noi, Fiule al lui David!’ Isus pare că nu răspunde, intră în casă, apoi îi întreabă: ‘Credeți că pot să fac Eu aceasta?’ Isus le arată că cererea lor se va împlini în măsura în care ei au încredere în puterea lui Dumnezeu: ‘După credința voastră, fie vouă’. Măsura credinței noastre este și măsura în care primim harul mântuirii, harul de a pătrunde în lumină. Mântuirea dobândită de Isus pe Cruce se aplică fiecăruia dintre noi în măsura în care sufletul nostru este deschis spre credință, în măsura în care înțelegem că am fost creați pentru lumină și nu pentru întuneric. Este exemplul pe care îl oferă nevăzătorii din Evanghelia de astăzi, ei știu că au fost făcuți pentru lumină și de aceea îi cer cu încredere lui Isus să le împărtășească lumina."

imagine

"Noi, iubiți credincioși, cu toții știm că am fost făcuți pentru lumină. Cristos ne spune: ‘Eu sunt Lumina lumii; cel ce îmi urmează Mie nu va umbla în întuneric, ci va avea lumina vieții’ (Ioan 8,12). El este lumina vieții veșnice! Să primim cu bucurie, cu sufletele deschise, astăzi, în ziua Domnului, această lumină a credinței, menită să ne conducă în lumina veșniciei. Iată motivul bucuriei noastre astăzi, când acești copilași se apropie pentru întâia oară de Sfânta Taină a Euharistiei, de Cristos însuși prezent sub forma Pâinii și a Vinului, este un moment esențial din viața lor. Cu toții au primit lumina Botezului, acum însă ei primesc mai mult, primesc confirmarea acestui har al Botezului și a celor șapte daruri ale Spiritului Sfânt, dar primesc prezența însăși a lui Dumnezeu, prin credință, în sufletele lor. Acum lumina lui Cristos le va pătrunde și mai puternic în suflete, mai mult, vor putea reînnoi periodic această lumină și ei să devină o lumină în întunericul lumii acesteia".

Mai înainte de rostirea Crezului de către credincioșii participanți la Sfânta Liturghie, copiii au făcut profesiunea de credință, primind apoi, la momentul Împărtășaniei, Trupul și Sângele Domnului. În încheierea celebrării liturgice, cei mai tineri membri ai comunității greco-catolice dejene au primit câte o amintire de la Prima Sfântă Împărtășanie, însoțită de mici cadouri. Totodată, PS Florentin a oferit Diploma "Cardinal Iuliu Hossu" pentru doi dintre credincioșii parohiei și aceeași diplomă întregului Consiliu Parohial, în semn de recunoștință pentru sprijinul acordat bisericii din Dej și Eparhiei de Cluj-Gherla.

Mulțumind lui Dumnezeu pentru bucuria acestei duminici, îndeosebi pentru Prima Împărtășanie primită de cei 8 copii, pr. protopop Laurențiu le-a reamintit importanța primei întâlniri cu Isus, a cărei amintire le va rămâne vie pentru întreaga viață cu atât mai mult cu cât au primit Sfânta Taină din mâinile Episcopului eparhial. Părintele le-a urat să continue să meargă pe drumul credinței și, prin tot ceea ce vor face, să urmeze exemplul Episcopului Iuliu Hossu, al cărui bust străjuiește în fața bisericii protopopiale și care spunea: "Credința noastră este viața noastră". O caldă mulțumire a fost adresată Preasfinției Sale Florentin pentru prezența sa, cu invitația de a veni în fiecare an la hramul parohiei dejene Sf. Apostoli Petru și Pavel.

imagine

imagine

Exprimaţi-vă opinia

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *