Pelerinajul la Nicula, izvor de lumină și har prin cea plină de har, Preasfânta Fecioară Maria

Publicat pe: 17 august 2017|Secțiunea: Ştiri|

Pelerinajul greco-catolic la Nicula a continuat în 2017 – cel de-al 21-lea an consecutiv (după ieșirea din ilegalitate a Bisericii Greco-Catolice), urmând tradiția înaintașilor în credință dinainte de anul 1948, statornicită în cinstea măritei sărbători a Adormirii Maicii Domnului, în jurul icoanei făcătoare de minuni.

Luni, 14 august, în ajunul Sărbătorii Adormirii Maicii Domnului, PS Florentin Crihălmeanu Episcopul eparhial de Cluj-Gherla a condus procesiunea pe jos a credincioșilor greco-catolici de la Gherla la Nicula în cinstea Maicii Domnului care a lăcrimat, în urmă cu 323 de ani, însuflețind o icoană din Nicula. Pelerinajul din acest an s-a făcut și în lumina centenarului aparițiilor de la Fatima, în procesiunea de la Gherla la Nicula fiind purtată o statuie a Sfintei Fecioare de la Fatima. Preoți – în număr de 40, persoane consacrate, studenți teologi, credincioși – peste 600 de persoane, au străbătut la pas, în rugăciune, colinele din jurul Gherlei spre Nicula. La biserica din sat, după primirea Episcopului și a pelerinilor, s-a celebrat slujba Vecerniei și Paraclisul Maicii Domnului, după care PS Florentin a susținut un cuvânt de învățătură. Rugăciunea a continuat apoi întreaga noapte, cu participarea și jertfa multor preoți, călugări, călugărițe, asociații ale Eparhiei de Cluj-Gherla, credincioși. Programul a fost coordonat de pr. Anton Crișan vicar cu preoții, în organizarea pelerinajului contribuind pr. Alexandru Hruban protopop de Gherla și pr. Patriciu Sălăjan paroh în Nicula.

imagine

În dimineața sărbătorii Adormirii Maicii Domnului, marți, 15 august, PS Florentin a celebrat la altarul improvizat în curte, Sfânta Liturghie Arhierească, împreună cu câteva zeci de preoți concelebranți, răspunsurile liturgice fiind date de corul greco-catolic din Gherla. "Îi mulțumim lui Dumnezeu pentru acest loc binecuvântat de pelerinaj, care, încă din 1712, primea mii și zeci de mii de pelerini" – a început PS Florentin cuvântul de învățătură, reamintind motivele celebrării: "atât pentru ritul bizantin cât și pentru ritul latin se celebrează Adormirea Maicii Domnului și mutarea ei cu trupul și cu sufletul la ceruri. Punem această sărbătoare și sub semnul centenarului de la Fatima. Al doilea motiv de sărbătoare și de bucurie pentru care suntem aici, este chemarea Episcopului nostru de vrednică memorie, Iuliu Hossu, care, la încheierea pelerinajelor la Nicula, spunea întotdeauna, ca și în memorabilul an 1945: «Vă aștept ca și în alte dăți, vă aștept la Mănăstirea sfântă a Niculei, să o cinstim pe Preasfânta Maică a noastră, Maria». Răspundem astăzi acestei invitații prin pelerinajul nostru, răspundem chemării Arhiereului nostru, pe care sperăm să-l vedem cât de curând ridicat la cinstea altarelor. În al treilea rând, bucuria care ne unește la picioarele Preasfintei Fecioare Maria de la Nicula este și hirotonirea unui tânăr diacon, întru preot – momentul în care Biserica își naște un nou fiu întru slujire, care răspunde astăzi, după modelul Preasfintei Fecioare Maria: «Fie mie după cuvântul tău»."

Au fost descrise, în continuare, trei elemente mai importante ale sărbătorii: "în primul rând, vorbim despre adormirea, și nu moartea Maicii Domnului, pentru că, aceea care a fost zămislită neprihănit nu putea să fie marcată de păcatul strămoșesc, de aceea vorbim despre o trecere lină prin adormire a Maicii Domnului spre viața cealaltă. Totodată, nu putea să fie supusă morții aceea care a fost Maica Vieții, Poarta Mântuirii, Maica Milostivirii. În al treilea rând, glorificarea Mariei, strălucirea Mariei – pe care au văzut-o, prin har, martorii aparițiilor Preasfintei Fecioare Maria – este fiindcă aceea care a împărtășit patima și moartea pe Cruce alături de Fiul ei, nu putea să nu împărtășească și gloria Fiului ei. Aceeași strălucire a Transfigurării au văzut-o cei care au primit harul aparițiilor Preasfintei Fecioare Maria în diferite părți ale lumii, în mod particular în acest an ne gândim la apariția strălucitoare de la Fatima, din 13 mai 1917, când, așa cum scrie Lucia, unul dintre cei trei copilași martori ai acestei apariții, «hainele ei străluceau mai puternic decât soarele». Apoi, ne spune: «era ca un vas de cristal plin cu apă, pus în razele unui soare arzător». Este frumoasă această simplă comparație pe care Lucia o folosește, un vas plin cu apă limpede, strălucitoare – acesta este cu adevărat vasul Mariei, vasul păstrat limpede în decursul acestei vieți și care a știut să se golească de sine, pentru a se umple de gloria lui Dumnezeu."

imagine

"De aceea, Dumnezeu a permis ca după momentul mutării ei, să pătrundă în gloria cerească, ceea ce n-a fost dat sfinților, pentru că toți vor trebui să aștepte momentul încheierii timpului, al celei de-a doua veniri, pentru a intra în gloria cerească. Maria a primit, ca și Hristos, această glorie în trupul ei – un trup glorificat de lumina divină. De aceea aparițiile ei sunt strălucitoare, sunt însoțite de lumină, este lumina lui Dumnezeu, care, așa cum descrie Lucia, a umplut vasul de cristal, l-a umplut, și a devenit la rândul ei izvor de lumină pentru ceilalți. Preasfânta Fecioară Maria rămâne și pentru noi astăzi, iubiți credincioși, un izvor de lumină, un izvor de har, de mijlocire. Suntem aici, la Nicula, pentru a-i cere să reverse și asupra noastră această lumină a harului".

Credincioșii au venit în număr mare, la celebrarea liturgică au fost în jur de 1000 de persoane din întreaga Eparhie de Cluj-Gherla, din alte eparhii, din țară și de peste hotare – amintim invitații din Austria, preoți și profesori care au dorit mai ales să ia parte la hirotonirea preoțească din această zi. Prin punerea mâinilor Episcopului eparhial, a fost hirotonit întru sfânta preoție diaconul Mihai Groza, din Cluj-Napoca. Prezentarea tânărului preot a făcut-o pr. Anton Crișan: "După ce, mai întâi a absolvit Facultatea de Științe politice și administrative din cadrul UBB, noul preot a urmat cursurile Seminarului Teologic eparhial Sf. Ioan Evanghelistul, după absolvirea căruia, în anul 2012, a fost trimis la studii la Institutul Teologic Internațional din Trumau, Austria, unde a obținut licența în Teologie și masteratul în Studii despre căsătorie și familie. Între timp s-a căsătorit și a primit darul a doi copilași. A fost hirotonit diacon la Nicula, în 15 august 2014, de către PS Florentin. În perioada iunie 2016 – iulie 2017 a slujit persoane cu deficiență fizică și mentală într-o instituție caritabilă din Austria. Ca și diacon, a slujit în cadrul Institutului de la Trumau iar pe perioada vacanțelor, în Catedrala episcopală din Cluj-Napoca și la celebrări ale Episcopului eparhial în unele dintre vizitele sale pastorale.

În privința vocației la preoție, Mihai a fost marcat mai întâi de cunoștințele de religie din Școala primară primite de la d-na prof. Pandrea. Apoi a trăit un moment de convertire în cadrul grupului de rugăciune Triumful Inimii Netrihănite, cu care a împărtășit viața de rugăciune timp de trei ani. El a mărturisit: «rugăciunea Rozariului a fost cea care m-a cucerit și m-a condus în Biserica Greco-Catolică». Noul preot va fi numit Administrator parohial în com. Rediu". La încheierea celebrării liturgice, pr. Mihai a susținut primul său cuvânt de învățătură și de mulțumire adresată tuturor celor ce i-au fost alături. În calitate de gazdă, pr. Patriciu a adresat mulțumiri Episcopului eparhial și tuturor pelerinilor, invitând și la agapa fraternă pregătită pentru toți.

imagine

Cuvântul de încheiere l-a avut PS Florentin, care, mulțumind la rândul său, și-a exprimat speranța ca Nicula să devină un mare sanctuar marian pentru Biserica Greco-Catolică și a invitat în continuare pelerinii greco-catolici la Nicula pentru că "prezența noastră aici face să fie viu acest pelerinaj și ne dobândește tuturor haruri!". Preasfinția Sa a adresat mulțumiri preoților prezenți, protopopilor, consilierilor eparhiali, precum și oaspeților: pr. Yuriy Kolasa – care este și vicarul cu orientalii al Cardinalului Schönborn Arhiepiscopul Vienei – și preoților: pr. Juraj și pr. Luc, alături de alți invitați care au venit pentru a fi alături de pr. Mihai. De asemenea, a mulțumit persoanelor consacrate: pr. protoegumen Ioan Laurean Daboc, superior al Ordinului Sfântului Vasile cel Mare (OSBM), pr. Leon OSBM, egumen al Mănăstirii "Sf. Cruce" din Mintiu Gherlii, Surorilor OSBM, Surorilor din Congregația Surorilor Maicii Domnului, Sorei Celina de la Școala de Artă Liturgică "Beato Angelico" din Milano, asociațiilor eparhiei, Reuniunii Mariane, Asociației "Triumful Inimii Neprihănite a Preasfintei Fecioare Maria", tinerilor din Asociația Studenților Români Uniți (ASTRU). O mulțumire specială a fost pentru studenții seminariști de la Cluj și pentru cei care sunt la studii în Roma, care au susținut celebrările. Au fost aduse mulțumiri și forțelor de ordine, Jandarmeriei și Poliției, care s-au preocupat de siguranța pelerinilor.

"Ne întoarcem ochii cu bucurie spre Preasfânta Fecioară Maria și o rugăm să rămână mereu ocrotitoarea noastră și, așa cum astăzi ne-am consfințit Preasfintei Fecioare Maria Regina Rozariului de la Fatima, consfințim și țara noastră, Biserica și Eparhia noastră, Preasfintei Fecioare Maria", a încheiat ierarhul, invocând în continuare ocrotirea și ajutorul Preasfintei Născătoare de Dumnezeu.

imagine

un comentariu

  1. Maria 19 august 2017 at 0:03 - Reply

    Dumnezeu și Maica Sfântă să asculte rugăciunile tuturor credincioșilor prezenți sau care din diferite motive nu au fost acolo decât cu gândul și rugăciunea personală! Mulțumim pentru materialul prezentat, mă bucur că l-am aflat și l-am parcurs cu drag!
    Lăudat fie Isus și Maria!