Deschiderea anului cercetășesc 2017-2018 la Cluj

publicat la 22 septembrie 2017 în Ştiri

Duminică 17 septembrie 2017, Grupul "Iuliu Hossu" din Asociația Cercetașii Munților, împreună cu invitați din Baia Mare și Timișoara, au sărbătorit începerea unui nou an de activități la Cluj. Locul ales pentru deschidere a fost o poiană din pădurea Hoia, la 15 minute distanță pe jos de Muzeul Satului. În total au fost prezente aproximativ 150 de persoane, fete și băieți, cu vârste cuprinse între 8 și 22 de ani, câțiva șefi și părintele spiritual având vârste puțin mai mari.

imagine

Întâlnirea grupului s-a făcut la primele ore ale dimineții, pe o vreme frumoasă, puțin mai înspre pădure de intrarea în Muzeul Satului. După "recepția" noilor înscriși în rândurile Grupului, ne-am încolonat și am pornit cu veselie către locul deschiderii, salutând părinții care urmau să se întoarcă după 10 ore, să își preia copiii. Tipicul unei zile de deschidere cuprinde la început Careul Mare, în care se prezintă noii șefi de unități, noii membrii și temele anului. Pentru acest an, tema cercetășească este: "Tu care cauți, tu care te îndoiești, ascultă chemarea Drumului", iar tema spirituală a anului este "Cereți și vi se va da; căutați și veți afla; bateți și vi se va deschide". Practic, aceste două teme se vor regăsi și vor da direcția ieșirilor, a taberelor, a veghilor de seară, fiind aprofundate de către fiecare cercetaș, după puterea sa.

După Careul Mare a urmat un alt moment foarte important, și anume Ceremonialul de treceri de la o ramură la alta. În Asociația Cercetașii Munților există trei grupe de vârstă (8-12, 12-17 și 17-22 ani), dar există și împărțirea pe fete / băieți. Acei cercetași / cercetașe care ajung la limita uneia din grupele de vârstă trec la ramura superioară, însă fac acest lucru în cadrul unui frumos ceremonial. Ceremonialul de trecere a fost urmat de Sfânta Liturghie, începută la ora 12, dar precedată de un moment de spovezi. Liturghia a fost celebrată de pr. Iosif Sechelea, și concelebrată de pr. Remus Tegzeșiu. Cântecele liturgice s-au înălțat printre ramurile dese ale fagilor și stejarilor. Predica a fost ascultată cu mare atenție de cei 150 de copii și tineri, și a fost prima ocazie de aprofundare a temelor anului. Între finalul Liturghiei și începutul mesei de prânz, am prins ocazia să face poza de grup. Tot atunci a fost momentul în care, în câteva cuvinte, s-a prezentat un vechi cercetași, Ion Cosmovici, și el oaspete al deschiderii.

imagine

După Liturghie a urmat masa de prânz, servită pe ramuri. Iar imediat după masă, respectiv pe la 14:30, s-a dat startul unui moment mult așteptat: Marele Joc, plus încă un joc mai mic. Scenariul Marelui Joc a fost astfel gândit încât să permită implicarea și interacțiunea dintre mici și mari, să fie un moment de cunoaștere reciprocă și colaborare, de legare de prietenii și de creștere a bucuriei că toți facem parte dintr-o minunată asociație. Toate s-au petrecut minunat la Marele Joc, însă fiind în pădure și crengile acoperind cerul, nici nu am observat pericolul deja binecunoscutei furtuni. Dacă nu ar fi venit furtuna, ne-ar fi rămas doar să organizăm Careul Final, cu împărțirea cadourilor pentru câștigătorii Marelui Joc, cu un cuvânt de încheiere și tradiționalul strigăt "Sfântu Gheorghe – România!", de 3 ori, în cinstea patronului spiritual al tuturor cercetașilor. Venirea bruscă a furtunii ne-a schimbat însă planurile, și am decis evacuarea imediată a zonei.

Părinții au venit foarte prompt și au ajutat la recuperarea copiilor. Din fericire, în afara unei mici zgârieturi, nimeni nu a pățit absolut nimic, lucru pentru care i-am mulțumit lui Dumnezeu. Tot Lui i-am mai mulțumit și pentru buna desfășurare a celorlalte activități, de până la furtună. A fost o zi memorabilă, apreciată la superlativ de toți cei prezenți. Stimulați de o astfel de zi de deschidere, sperăm să putem continua anul cercetășesc în același spirit, și cu aceeași motivație. Pe noi, șefii, ne așteaptă copiii să le arătăm drumul spre o creștere umană integrală și profundă. Prin exemplul vieții noastre, șefii putem face chiar mai mult! Sfântul Părinte Papa Benedict spunea despre cercetășie că "este un loc dedicat unei adevărate creșteri umane, dar și un loc al unei formări creștine consistente (…) și un drum autentic de sfințenie".

Mai multe fotografii la fb.com/cercetasicluj

imagine

Exprimaţi-vă opinia

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *