Sfințirea noii biserici din parohia Herina, protopopiatul Bistrița

Publicat pe: 25 septembrie 2017|Secțiunea: Ştiri|

"«Bucurați-vă ceruri, veselește-te pământ», spune psalmistul, «să se bucure cerurile, să se veselească pământul», în această zi de sărbătoare când Dumnezeu are o nouă casă în care poate coborî pe Pământ, Dumnezeu în mijlocul oamenilor" – sunt cuvintele de bucurie ale Episcopului eparhial de Cluj-Gherla, în duminica de 24 septembrie 2017, cu ocazia sfințirii noii biserici cu hramul "Sfântul Ioan Botezătorul" în parohia Herina, lângă Bistrița. Sfântul locaș a fost ridicat în ultimii 10 ani, cu sprijinul unei familii și a numeroși credincioși, pentru comunitatea greco-catolică păstorită de pr. Iosif Chiciudean.

imagine

O mare mulțime de credincioși a participat la frumoasa sărbătoare din ziua răcoroasă dar luminoasă de toamnă. În cadrul ceremoniei de sfințire a bisericii, au fost depuse în masa altarului Moaștele Fericitului Ieremia Valahul și a Sfinților Martiri Avelinezi: Hipolit, Eulogiu, Procul, și a celor împreună cu dânșii. Sfânta Liturghie a fost celebrată la un altar improvizat în fața bisericii, de către Preasfinția Sa Florentin, cu participarea pr. vicar general Călin Bot, pr. Ioan Frișan, protopop de Bistrița și pr. Cristian Sabău, protopop de Cluj, pr. Marius Cerghizan, vicar cu preoții, pr. Laurian Daboc, protoegumen al Ordinului «Sfântului Vasile cel Mare», preoți parohi cei mai mulți din protopopiatul Bistrița. Între participanți amintim frați bazilieni, surori din Congregația Surorilor Maicii Domnului, studenți ai Seminarului Teologic «Sf. Ioan Evanghelistul» din Cluj. Au participat, de asemenea, primarul com. Galații Bistriței și reprezentanți ai autorităților locale și centrale. Din Biserica Ortodoxă și Romano-Catolică s-au alăturat bucuriei Bisericii Greco-Catolice, pr. Vidican Alexandru, protopop ortodox de Bistrița și Mons. Geréd Péter, preot romano-catolic din Bistrița, cărora PS Florentin le-a mulțumit în mod particular, pentru rugăciune și prezență. Răspunsurile liturgice le-a dat corul parohiei "Buna Vestire" din Bistrița.

imagine

În cuvântul de învățătură PS Florentin s-a referit mai întâi la motivul bucuriei celebrării de sărbătoare, sfințirea noului locaș de cult, reamintind: "Și astăzi Biserica este Trupul lui Hristos, este Trupul viu al lui Hristos. Noi, împreună cu credincioșii, preoții și diaconii, formăm Biserica vie a lui Hristos. Dar să nu uităm că și clădirea numită biserică își are rolul ei. Biserica, astăzi, este de fapt o «maternitate vie», spiritual, pentru că în biserică se vor naște, de-acum înainte, aceia care vor intra pentru prima oară în cadrul poporului creștin prin Botez. În biserică se nasc miniștrii slujitori la masa sfântului altar, preoții, Episcopii, diaconii. De asemenea, în biserică se nasc noi familii sfinte pentru a întări Trupul lui Hristos cu celulele vii care sunt familiile creștine și care asigură o societate sănătoasă. Iubiți credincioși, biserica este locul de refugiu al creștinului atunci când este în nevoie, în necaz, în disperare, dar este și locul bucuriei creștinului atunci când vine să îi mulțumească, să își aducă recunoștința, pentru milostivirea lui Dumnezeu față de el, pentru împlinirea dorințelor cerute lui Dumnezeu. Biserica este locul în care începem viața spirituală și locul în care ne încheiem viața spirituală. Depinde de noi, dacă biserica va rămâne în continuare o flacără vie a credinței care să răspândească lumina în întunericul lumii acesteia."

Pentru a gusta din "izvorul de apă vie al Sfintei Scripturi", Preasfinția Sa s-a oprit și asupra mesajului pe care Biserica îl transmite în această duminică, din Evanghelia de la Luca, fragmentul evanghelic numit "Pescuirea minunată", sau "Chemarea minunată a lui Petru" – Ev Lc 5,1-11: "Au fost trei chemări ale lui Isus adresate lui Petru: cea dintâi, când Petru a dorit să îl vadă pe Isus, Acesta i-a spus: «tu te vei numi Chefa [Petru], pe tine voi zidi Biserica Mea». Petru s-a întors la munca sa, nu a înțeles cuvintele lui Isus. A urmat o a doua chemare, despre care vorbesc sinopticii, evangheliștii, pe malul lacului Tiberiadei, atunci când Isus îi cheamă pe Petru și Andrei, pe Iacov și pe Ioan. Iată astăzi, a treia chemare care este cea profundă și definitivă. Petru va lăsa mrejele, va lăsa tovarășii de lucru și îl va urma pe Hristos. Cum s-a petrecut această convertire, de ce această fulgerătoare convertire, pentru că Petru a înțeles un lucru esențial pentru viața lui: nu învățătura proprie, nici știința, nici instrumentele nu i-au adus succesul în pescuirea minunată, ci cuvântul lui Dumnezeu, ascultat și înțeles."

imagine

"Iubiți credincioși, această metaforă a pescarului a rămas peste timp și peste ani, și Petru cu urmașii lui au purtat însemnele pescarului, însemnul inelului de logodnă cu Biserica în decursul veacurilor, de mai bine de două milenii. Biserica rămâne și astăzi călăuzită de Petru, de cel care a fost rânduit de Hristos pentru a fi pescar de oameni prin excelență, pentru a fi fundamentul Bisericii pe pământ, al cărei piatră de închidere este Hristos Însuși, «Piatra din capul unghiului» – de aceea se zugrăvește pe cupola principală icoana lui Hristos Atotținătorul. Iubiți credincioși, mulțumim lui Dumnezeu pentru această zi frumoasă în sufletele noastre și ne bucurăm că Domnul ne mângâie și cu câte o rază de soare, și cu câte un strop de ploaie, ca să nu uităm că suntem încă aici, pe pământ, în această frumoasă zi de rugăciune ce încununează munca acestei comunități. Suntem însă invitați să medităm asupra credinței noastre, să medităm asupra momentelor în care, în viața noastră, Dumnezeu a făcut minuni, asupra momentelor în care L-am întâlnit, conștient sau inconștient, pe Dumnezeu în viața noastră. Suntem invitați să medităm la convertirea noastră. Convertirea este un imperativ permanent. În fiecare zi trebuie să încercăm să ne recunoaștem păcatele și să ne apropiem de Dumnezeu. Iată de ce chemarea de a veni la biserică, de a-l căuta pe Isus și a nu îl lăsa singur, pe El, care a dorit să locuiască între noi, oamenii."

"Iată de ce trebuie să mergem la biserică, să mergem și să ne rugăm cu încredere Celui care este acolo pentru noi și pentru sfințirea noastră, pentru mântuirea noastră. De aceea, să îi dăm mărire lui Dumnezeu în această sfântă zi, și să ne amintim că, prin Botez, El a transformat trupul nostru într-un adevărat Templu al Spiritului Sfânt. Suntem și noi biserici ale Spiritului Sfânt atunci când Îl lăsăm pe Hristos, cu harul Său, să dea viață trupului nostru. Bunul Dumnezeu să ne ajute să putem rămâne în dreapta credință în această viață și apoi, cu bucurie, să petrecem pentru veșnicie de-a dreapta gloriei cerești a Tatălui, împreuna cu Fiul, în harul și iubirea Spiritului Sfânt. Amin."

imagine

După Sf. Jertfă Liturgică, la cuvântul de mulțumire, pr. paroh Iosif a mărturisit că în anul 2004, când a preluat parohia, se afla "în momentul cel mai de jos al unei profesii pe care trebuie să o îmbrățișezi, fără a avea nimic". Dar, într-o zi, i s-a relatat discuția pe care una dintre familiile comunității a avut-o la masa de prânz: "Dl. Măgherușan Mihai (prezent la celebrare la cei 97 de ani), i-a spus fiului: «avem popă, dar nu avem biserică!» și soția sa, Maria a completat: «vrem și noi să avem biserica noastră». Ca urmare, fiul, Dinu, cu soția sa, Voichița, au sponsorizat aproape în întregime lucrările și construcția locașului de cult, ce a fost edificat începând din septembrie 2007 și au rămas aproape, ajutând la coordonarea lucrărilor până la finalizare! Iată ce înseamnă o masă în familie, să stea părinții și copii", a spus, cu bucurie, pr. Iosif, adăugând: "Le mulțumesc din suflet!"

Au urmat mulțumirile adresate tuturor celor ce au mai sprijinit – autorități, firme, arhitect, constructori, d-lui Arpad Agoșton iconograf. Ei au venit ca instrumente ale Domnului, pentru a completa și întregi opera, lucrarea Sa, astfel încât să existe la Herina o biserică greco-catolică cu adevărat ca o perlă prețioasă și frumoasă, astfel încât cei ce intră să îl laude pe Dumnezeu, primind în suflet bucuria de a fi fii ai lui Dumnezeu. Părintele a mulțumit, din adâncul sufletului, soției sale, pentru că a acceptat să îi fie alături cu răbdare, pe un drum dificil, dar urmând harul și chemarea de sus. Tot în semn de mulțumire, PS Florentin a oferit diploma și medalia "Iuliu Hossu" acelor persoane care s-au remarcat la ridicarea și realizarea bisericii. O diplomă, împreună cu medalia purtând chipul marelui Arhiereu român unit, a fost acordată și pr. paroh Iosif, împreună cu soția sa, Saveta. În încheiere, credincioșii au intrat în biserica nou-sfințită unde s-au închinat, pe rând, în altarul în care se afla prezent, pentru a rămâne mereu în mijlocul oamenilor, prin Sfintele Taine, Domnul nostru Isus Hristos.