Vizită pastorală în parohiile Matei și Fântânele, protopopiatul Bistrița

publicat la 29 septembrie 2017 în Ştiri

În după-amiaza de duminică, 24 septembrie 2017, Preasfinția Sa Florentin Crihălmeanu, Episcop de Cluj-Gherla, însoțit de pr. Călin Bot, Vicar general, pr. Marius Cerghizan, Vicar cu preoții, mai mulți preoți și un grup de studenți ai Seminarului Teologic "Sf. Ioan Evanghelistul", au vizitat parohiile Matei și Fântânele (com. Lechința), parohii din protopopiatul Bistrița păstorite, din anul 2005, de pr. Horațiu Bodea.

Mai întâi s-a făcut o oră canonică în capela din parohia Matei, cu hramul "Sf. Nicolae", care se află într-o casă particulară. În localitate există, dar nu este retrocedată, biserica de zid edificată în 1926, consacrată în 21 septembrie 1939 de IPS Iuliu Hossu. După rugăciunea în mica capelă devenită biserică, PS Florentin a spus credincioșilor: "Mulțumim lui Dumnezeu pentru rugăciunea pe care o facem aici, în această capelă care rămâne simbolul și nucleul comunității din loc. Matei. Îmi aduc aminte de celelalte vizite pe care le-am făcut aici și de celebrările pe care le-am avut împreună și îi mulțumim lui Dumnezeu pentru acestea."

A urmat un moment de comuniune și întâlnire, când pr. protopop Ioan Frișan a mărturisit în fața Episcopului eparhial: "Deși în localitatea Matei e o comunitate mică, aici este și a fost o credință foarte puternică. Când am fost numit preot la Matei, în urmă cu 22 de ani, am aflat o credință foarte puternică. Oamenii din parohie mi-au întărit credința și există un program de rugăciune care s-a păstrat în tot acest timp. În fiecare zi la ora 18.00 se face o oră de rugăciune. De asemenea, la ora 15.00, capela este deschisă și credincioșii vin și fac și câteva meditații cu rugăciune."

Pr. Frișan a mai adăugat că, în fiecare zi, pr. Horațiu celebrează două Sfinte Liturghii, "și pentru credincioșii din Matei și pentru cei din Fântânele pentru ca să nu fie nevoiți credincioșii să se deplaseze dintr-o localitate în alta". Este ceea ce se făcea aici în clandestinitate, când preoți cu mult curaj înfruntau riscurile opresiunii comuniste și celebrau pe ascuns, în timp ce credincioșii veneau de la distanțe mari, cu trenul și pe jos, pentru a se uni în rugăciune, pentru a participa la Jertfa Liturgică. "Nu te teme turmă mică pentru că Tatăl vostru a binevoit să vă dea vouă Împărăția!" – a fost încurajarea Preasfinției Sale pentru comunitatea din Matei, citând din Sf. evanghelist Luca.

În continuare, Ierarhul de Cluj-Gherla și însoțitorii săi s-au îndreptat spre parohia Fântânele, la distanță de câțiva kilometri, unde s-a celebrat slujba Vecerniei, în biserica "Nașterea Sfintei Fecioare Maria" din Fântânele, biserică binecuvântată la 9 septembrie 2012, motiv de mare bucurie pentru comunitatea greco-catolică care și aici și-a desfășurat programul liturgic într-o capelă. "Mulțumim lui Dumnezeu pentru lucrarea mâinilor pr. Horațiu, păstorul acestei comunități și a persoanelor din această parohie", s-a adresat Ierarhul și credincioșilor din Fântânele, continuând: "Îmi amintesc cum, în timpul vizitelor pastorale ne întâlneam într-o căsuță, în care ne rugam cu speranța că vom avea o biserică și iată că Bunul Dumnezeu a dorit ca acest lucru să se întâmple, să existe această frumoasă biserică."

"Să nu uităm însă că biserica adevărată nu este numai biserica de zid, biserica adevărată sunt sufletele care trebuie să umple această biserică, suntem noi, împreună, cei care ne rugăm în aceeași credință Bunului Dumnezeu. De aceea și nouă ne răsună îndemnul din textul evanghelic, pe care Isus îl spune lui Petru: «Petru, mână în adânc, la apele cele adânci și nu rămâne la suprafață, la mal, mergi în profunzime pentru că acolo vei descoperi ce înseamnă harul lui Dumnezeu». Și Petru descoperă, ascultând cuvântul lui Dumnezeu, că dincolo de știința umană, de instrumentele umane este harul lui Dumnezeu care poate împlini, prin rugăciune, totul. De aceea, Petru, lasă și mrejele, lasă și bărcile, rudele și urmează lui Hristos pentru că înțelege că Acela este izvorul mântuirii sale. Urmând exemplul lui Petru, să nu ne lăsăm purtați de mrejele lumii acesteia, să știm că ceea ce este viu și adevărat în viața noastră este mântuirea sufletului, de aceea frumos spune Mântuitorul: «Căutați mai întâi Împărăția lui Dumnezeu și toate celelalte se vor adăuga vouă!»"

Pr. Horațiu a mulțumit Preasfinției Sale pentru că a vizitat cele două comunități și a oferit credincioșilor prilejul să trăiască "momente de bucurie, de binecuvântare, de har, dar în special momente de întărire a credinței". "Rămânem în comuniune de rugăciune unii pentru ceilalți!", a spus la final PS Florentin invitând la o cântare adresată Preasfintei Fecioare Maria, cântarea "Fecioara la munte", pentru a rămâne toți împreună, uniți în rugăciune cu încredere de fii în jurul Mamei cerești.

imagine

imagine

imagine

Exprimaţi-vă opinia

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *