Hirotonirea sacerdotală a pr. Ionuț Goția, în Catedrala "Schimbarea la Față" din Cluj

publicat la 10 octombrie 2017 în Ştiri

Duminică, 9 octombrie 2017, a fost o zi de bucurie și binecuvântare pentru Biserică, prin hirotonirea întru sfântă preoție, prin mâinile Preasfinției Sale Florentin Episcop de Cluj-Gherla, în cadrul Sfintei Liturghii din Catedrala "Schimbarea la Față" din Cluj-Napoca, a diaconului Ionuț Patriciu Goția, călugăr al Comunității Ucenicilor Inimii lui Isus și a Mariei (DCJM) din Spania, de origine din Cluj-Napoca. Ionuț este fiu al unei familii în care, atât tatăl, cât și bunicul său au fost preoți de mare har, trăire și mărturisire a credinței, pr. Anton Goția și pr. mărturisitor Tertulian Langa de binecuvântată amintire, pietre spirituale la temelia Bisericii Române Unită cu Roma, Greco-Catolică.

Au luat parte la emoționantele și înălțătoarele momente, oaspeți din Spania, Italia, Austria, Anglia, numeroși preoți, persoane consacrate, membrii ai unor asociații ale Bisericii, în mod particular ai Asociației Cercetașii Munților și sute de credincioși.

imagine

"De astăzi înainte un alter Christus va fi în mijlocul poporului lui Dumnezeu, pentru a aduce lumina cuvântului, puterea Sfintelor Taine și a conduce poporul spre sfânta lumină a Învierii" – a anunțat PS Florentin momentul solemn al hirotonirii. Cu această ocazie, Preasfinția Sa s-a bucurat să salute prezența, în mijlocul comunității credincioșilor din Catedrala greco-catolică clujeană, a pr. prof. dr. José Noriega superior general al Comunității DCJM și profesor la Institutul Pontifical "Ioan Paul al II-lea" din Roma – "un prieten al Bisericii noastre, de la Madrid, împreună cu alți preoți, care au venit să fie alături tânărului membru al comunității lor, fără însă a se despărți de comunitatea noastră, de familia în care Dumnezeu i-a permis să vadă lumina vieții, să fie crescut și educat, o familie sacerdotală".

Ierarhul clujean a salutat și prezența "pr. vicar general Juan Antonio Granados García DCJM și a celorlalți părinți ai Comunității DCJM veniți împreună cu el, a celor doi diaconi și a pr. spiritual al studenților de la Trumau, Austria, pr. Jurai Terek și el prieten al Eparhiei de Cluj-Gherla". De asemenea, a salutat prezența grupului de credincioși din parohia Herina cu pr. paroh Iosif, alături de preoții concelebranți, apoi a invitat credincioșii să pătrundă cu ochii sufletului în scena Învierii fiului văduvei din Nain (Lc 7,36-50), fragmentul evanghelic al duminicii.

Pr. Călin Bot, vicar general eparhial, l-a prezentat, la momentul hirotonirii pe diaconul Ioan Patriciu Goția, astfel: "Ionuț s-a născut în anul 1978, în Cluj-Napoca, într-o frumoasă și binecuvântată familie greco-catolică ce a făcut onoare Bisericii, a îndeplinit în anumite perioade un rol fundamental și continuă, prin membrii ei, diferite misiuni în Biserică. A urmat școala primară, gimnaziul și apoi Liceul de Arte Plastice «Romul Ladea» în Cluj-Napoca. A obținut apoi licența la Facultatea de Teologie Greco-Catolică din Cluj, secția Iconografie. O perioadă a fost membru activ al Asociației «Cercetașii Munților». A urmat Seminarul Teologic Greco-Catolic «Sf. Ioan Evanghelistul» și în anul 2006, PS Florentin l-a trimis cu o bursă de studii la Roma. A obținut licența și masterul în Teologie la Institutul Teologic Internațional pentru Studii despre Familie și Căsătorie din Gaming, Austria și, în anul 2010, a obținut doctoratul în științe ecleziastice la Institutul Pontifical Oriental din Roma."

imagine

"A intrat în noviciat în cadrul Comunității călugărești a Ucenicilor Inimii lui Isus și a Mariei din Spania, depunând voturile pe viață în nov. 2016, la Madrid. A primit hirotonirea întru diaconat în data de 15 ian. 2017. Actualmente, misiunea lui este aceea de a se dedica picturii bisericești. Concomitent, predă cursuri de iconografie bizantină în cadrul Institutului Pontifical Oriental din Roma și un curs de desen și pictură în cadrul Colegiului «Stella-Maris la Gavia» din Madrid, Spania. În acord cu Arhiepiscopul din Madrid, Cardinalul Carlos Osoro Sierra, Preasfinția Sa Florentin a hotărât ca duminică, 9 oct. 2017, să aibă loc hirotonirea preoțească a lui Ionuț. Ne rugăm împreună pentru misiunea sacerdotală a pr. Ioan Patriciu."

La încheierea Sfintei Liturghii, după ce a primit, prin mâinile Episcopului, marele dar al preoției, pr. Ionuț a rostit câteva cuvinte prin care și-a exprimat, din adâncul sufletului, bucuria, emoția și recunoștința: "Astăzi e zi de bucurie și de mulțumire pentru rodul chemării la preoție, care se datorează seminței plantate de Bunul Dumnezeu și transmisă și îngrijită din generație în generație. Aducem mulțumire lui Dumnezeu și Episcopilor noștri Martiri, tuturor Mărturisitorilor Bisericii, care, cu sângele lor, au udat sămânța chemării la preoție, bunicii, părinții, frații, toți au avut grijă de această sămânță. La fel, preoții îndrumători din familie și din familia mai mare a Bisericii."

imagine

Pr. Ionuț a mulțumit în special pr. Gheorghe Neamțiu, care se află în Casa Tatălui. Mulțumiri a adresat: pr. Olivo Bosa și Comunității Iezuiților, Ioaniților, preoților formatori de la Seminarul din Cluj, de la Pio Romeno, de la Institutul din Gaming, Preasfinției Sale Florentin "pentru purtarea de grijă de tată" și tuturor celorlalți preoți. Mulțumiri "tuturor celor care au venit să ne bucurăm împreună și să îi mulțumim lui Isus. Mulțumesc Comunității Ucenicilor lui Isus și Mariei care m-au însoțit din Spania, din Italia, Anglia, mulțumiri și familiei, profesorilor, tuturor celor prezenți, mulțumire Domnului".

În aceste momente, Preasfinția Sa a dat cuvântul pr. prof. dr. José Noriega, superiorul general DCJM, care a dorit să accentueze "două cuvinte doar: recunoștință și speranță: recunoștință Bisericii Greco-Catolice care astăzi a generat un fiu al său consacrat. Onoare și mărire Domnului că și-a luat ca Mireasă o Biserică atât de frumoasă. Recunoștință familiei lui Ionuț, mamei Măriuca, precum și tatălui Anton și bunicului Tertulian Langa care din ceruri s-au bucurat de această celebrare. Recunoștință Preasfințitului Florentin care, ca un tată și ca un prieten, a urmat și a îngrijit vocația lui Ionuț. Speranță, pentru că astăzi avem încă un preot. Domnul face să crească și face frumoasă Biserica noastră prin cuvintele și mâinile preotului. Nu încetați să vă rugați pentru Ionuț ca să fie un preot sfânt! Mulțumesc!" – a încheiat pr. José Noriega.

La finalul celebrării, PS Florentin a mulțumit oaspeților, adăugând: "Ionuț s-a îndreptat înspre iconografie, moștenind poate și talentul mamei, venit ca un har din familie și a urmat cu perseverență cursurile de iconografie, mai întâi la Cluj, apoi la Roma, la Gaming în Austria și din nou la Roma. Sunt numeroase biserici și capele pe care Ionuț le-a zugrăvit, amintesc de cele de la Trumau în Austria, în Italia, în Spania și cu siguranță și în alte părți. Dar, dacă Ionuț, până acum, zugrăvea bisericile, de acum înainte va putea să împodobească și interiorul Bisericii prin harul pe care l-a primit, apropiindu-se de treapta Sf. Altar, pentru a-l coborî pe Hristos pe masa Altarului! Ne rugăm pentru Ionuț cu această frumoasă metaforă din scrierile Sfintei Maici Tereza de Calcutta: Să fie un «creion al lui Dumnezeu» prin care Chipul lui Hristos să poată fi zugrăvit în oameni."

imagine

Exprimaţi-vă opinia

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *