24 de ore de lectură continuă din Vechiul și Noul Testament în catedrala clujeană

Publicat pe: 16 octombrie 2017|Secțiunea: Ştiri|

Calendarul pastoral al Eparhiei de Cluj-Gherla a stabilit, pentru 15 octombrie 2017, o duminică dedicată Sfintei Scripturi, pentru a readuce în atenție importanța Cuvântului lui Dumnezeu. În acest context, în Catedrala episcopală Schimbarea la Față din Cluj-Napoca s-a organizat un parcurs de 24 de ore de lectură continuă din Vechiul și Noul Testament, exceptând momentele liturgice. În seara de sâmbătă, 14 octombrie, 2017, în prezența Episcopului eparhial de Cluj-Gherla, a fost deschis acest "maraton" cu textele sfinte.

PS Florentin a rostit un scurt cuvânt introductiv, subliniind că Sfânta Scriptură este "un mesaj de iubire și nu o carte de știință", citându-l pe Sf. Augustin, care spune: "Nu căutați acolo matematica sau istoria, pentru că Sfânta Carte are un singur scop, să ne învețe calea mântuirii". A fost amintit documentul Conciliului Vatican II referitor la Sfânta Scriptură și la revelația divină, Constituția dogmatică Dei Verbum, aprobată în 18 noiembrie 1965, care, la numărul 21, menționează: "Biserica, din cele mai vechi timp a venerat Sfintele Scripturi așa cum a făcut pentru Trupul însuși al lui Cristos".

imagine

"Astfel", a explicat Episcopul, "este pusă la același nivel Adorația Euharistică cu venerarea Sfintelor Scripturi, pentru că este ‘Cuvântul lui Dumnezeu viu și lucrător’ (cf Evrei 4,12). Împreună cu Sfânta Tradiție, Biserica a considerat mereu și consideră Sfintele Scripturi ca regula supremă a propriei credințe. De fapt, în ea, inspirate de Dumnezeu și redactate, sunt cuvintele lui Dumnezeu Însuși care fac să răsune cuvinte ale profeților, ale apostolilor și vocea Spiritului Sfânt. Este necesar deci ca predicarea ecleziastică, în biserică, să fie hrănită mereu din Sfintele Scripturi".

PS Florentin a deschis șirul lecturilor citind capitolul I din Cartea Genezei, până la capitolul al IV-lea. Primele versete le-a citit în limba ebraică, deoarece "prima redactare a Sfintelor Scripturi a fost în limba ebraică veche". A continuat lectura pr. Vicar general Călin Bot, apoi pr. Vicar Anton Crișan până la ora 18, când, cu participarea studenților Seminarului eparhial "Sf. Ioan Evanghelistul", a fost celebrată slujba Vecerniei, apoi s-au reluat lecturile. Au citit, pe rând, preoți, studenți seminariști, membrii ai unor ordine religioase și asociații, tineri și vârstnici.

imagine

La Sfânta Liturghie de la ora 10.30, din ziua de duminică, 15 octombrie 2017, celebrată de către Episcopul eparhial, au participat și trei oaspeți din Franța, membri ai Asociației L’Œuvre d’Orient, prezența lor fiind semn de comuniune și înfrățire în lumina Cuvântului lui Dumnezeu. În duminica dedicată Sfintei Scripturi, în cuvântul de învățătură, Ierarhul clujean a reamintit: "Sunt trei izvoare principale care ne pot ajuta să întreținem vie credința noastră: în primul rând, Sfânta Scriptură, în al doilea rând este Tradiția Bisericii, aceea care interpretează și aplică Sfânta Scriptură prin apostoli și urmașii lor, iar în al treilea rând este Magisteriul Bisericii, care interpretează Sfânta Scriptură pe baza Tradiției și o actualizează pentru noi, credincioși ai celui de al III-lea mileniu, prin Pontiful suprem, Papa de la Roma, Succesorul lui Petru, și al Episcopilor în comuniune cu el".

"Ziua Sfintei Scripturi pentru Eparhia de Cluj-Gherla ne invită nu numai să avem acasă volume ale Sfintei Scripturi, pe un raft în bibliotecă alături de alte cărți, ci Sfânta Scriptură să rămână pe biroul de lucru, pe masa noastră, pe noptiera noastră, în așa fel încât, într-adevăr, Cuvântul lui Dumnezeu să fie ‘lumină pentru pașii noștri’ (cf. Psalmul 119,105), cum spune psalmistul. Vrem să cerem un sfat, să mergem la Scriptură, vrem să primim o consolare în momente dificile, să mergem la Cartea Psalmilor, vrem sfaturi de înțelepciune pentru viața noastră, să mergem la Cărțile Înțelepciunii, sunt multe principii de viață și învățături pentru noi."

imagine

"Vrem să urmăm exemplul lui Cristos în călugărie, preoție, familii sfinte? – atunci să citim Sfintele Evanghelii. Vrem să trăim cu adevărat credința? – să citim Epistolele Sfântului Apostol Pavel care ne spun că ‘îndreptarea nu vine din faptele legii, ci prin încrederea în Acela care ne-a mântuit’ (cf. Rom 3,20, Gal 2,16), căci ‘dreptul prin credință va fi viu’ (cf Gal 3,11)". În cele 24 de ore de lectură continuă s-au citit, mai întâi, din Cărțile Vechiul Testament: din cartea Genezei, din cartea Exodului și cărțile Regilor, din cartea lui Iov și Ecleziasticul. Au fost, în continuare, parcurse cele 4 Evanghelii și Faptele Sfinților Apostoli. Participanții la acest maraton de lectură au făcut să răsune în catedrală Cuvântul Domnului, hrană pentru suflete, izvor de har și binecuvântare.