ASTRU Cluj: Adunare Generală 2017 și Curs pentru responsabili și educatori

Publicat pe: 17 noiembrie 2017|Secțiunea: Ştiri|

În perioada 10-12 noiembrie 2017 a avut loc la Centrul Spiritual Manresa din Cluj-Napoca Cursul de responsabili, educatori și asistenți spirituali ASTRU Cluj. Acesta a purtat tema anului asociativ în curs "Ascultă chemarea din inima ta". La acest curs au luat parte tinerii responsabili din grupurile parohiale din Mănăștur 1 Vest, Dăbâca, Livada, Gherla, Dej, Beclean, Feldru Centru, Feldru – Valea Secerului, Maieru, Sângeorz-Băi și grupurile specializate ale ASTRU Cluj – liceeni, studenți, profesioniști – cât și o parte dintre educatorii și asistenții grupurilor, alături de reprezentanții parohiilor din Bistrița și Florești II.

Vineri seara, președintele Asociației, Mihai Moruțan, a deschis cursul cu un cuvânt de bun venit, iar cei care au mai participat la diferite activități în acest Centru și-au reamintit și le-au împărtășit celor noi regulile casei. A urmat un timp de cunoaștere în care responsabilii s-au cunoscut mai bine unii pe alții, cât și grupul din care vin, prin activități facilitate de Ana Maria Bîrta – secretar ASTRU Cluj. După momentul cunoașterii, participanții s-au retras în capelă pentru rugăciunea de seară condusă de părintele Miklos Claudiu SJ.

A doua zi a început prin participarea la Sf. Liturghie celebrată de pr. Mihai Kiss, asistent spiritual al grupului ASTRU din Parohia "Coborârea Spiritului Sfânt" Mănăștur 1 Vest. În cadrul cuvântului de învățătură părintele a vorbit tinerilor despre bucuria care ar trebui să caracterizeze ziua de sâmbătă, ca zi de pregătire și așteptare a zilei învierii, ziua de duminică. Prima sesiune a fost una formativă, unde i-am avut ca invitați pe Radu și Oana Capan, care i-au ajutat pe tineri să parcurgă și să înțeleagă istoria mântuirii ca fiind și istoria lor, de la crearea lumii până astăzi, cu ajutorul a două segmente din cadrul programului catehetic "Chosen" – "Ești ales!" de la Ascension Press. Tinerii au răspuns la întrebările adresate pe baza materialelor video vizionate, iar apoi, în grupuri, au identificat căi prin care ei, în starea lor de viață actuală, pot cunoaște, trăi, mărturisi și răspândi credința lor.

Adunarea Generală a avut următoarele puncte pe ordinea de zi: 1. Raport de activitate pe anul asociativ 2016-2017; 2. Aprobarea bilanțului financiar-contabil pentru anul 2016; 3. Aprobarea bugetului pentru anul 2018; 4. Primire de noi membri; 5. Diverse. La punctul 4. A fost votată în unanimitate acceptarea candidaturilor din partea parohiilor "Buna Vestire" Bistrița și Florești II, grupuri ce și-au exprimat dorința de a se alătura în acest an asociației cu un grup de tineri, respectiv de copii. După-masa zilei de sâmbătă a continuat cu o sesiune de joc de rol facilitată de Mihai Moruțan – președinte ASTRU Cluj, în cadrul căreia tinerii au înțeles rolul lor în grupurile parohiale. Sesiunea facilitată de Paul Sopon – directorul economic ASTRU Cluj, a ajutat participanții în deprinderea abilităților de surprindere a cadrelor foto de calitate, chiar și cu telefonul mobil. A doua parte a sesiunii a constat în valorificarea talanților în comunicarea cu ceilalți printr-o activitate practică, urmată de discuții și dezbateri.

Sesiunea propusă pentru seara de sâmbătă a avut scopul de a consolida relațiile între participanți, prin soluționarea unor sarcini realizabile doar prin lucrul în echipă și o bună comunicare anterioară desfășurării activității. Rugăciunea de seară a fost una mai specială, unde tinerii s-au pus în prezența lui Dumnezeu, adorându-l în Preasfântul Sacrament. În timpul de rugăciune au meditat la chemarea lui Dumnezeu adresată fiecăruia și s-au angajat la a-i răspunde printr-o dăruire totală.

A treia zi, duminică, a început din nou cu participarea la Sf. Liturghie celebrată de pr. Mihai Kiss. Părintele ne-a propus să ne amintim de bunul samaritean care ne ridică pe fiecare de pe drum. Într-o paralelă cu parabola tânărul bogat care nu a fost dispus să renunțe la averea sa pentru a-L urma pe Isus, ne-a arătat cum bunul samaritean este cel mai bun exemplu de renunțare la sine din iubire față de aproapele. Apoi pr. Florin Isac a vorbit tinerilor despre tema anului din perspectiva responsabilului în grupurile ASTRU Cluj, subliniind că fiecare dintre noi răspundem chemării personale a lui Dumnezeu, acolo unde suntem, fiecare având propria misiune, și că fiind creștini avem o responsabilitate deosebită față de cei care ne înconjoară. La final, părintele a răspuns întrebărilor tinerilor pe tema "Ascultă chemarea din inima ta!" Rosana Bălănescu – vicepreședinte relații externe – a facilitat sesiunea despre importanța feedback-ului, urmată de evaluarea formală a activităților de pe parcursul celor 3 zile.

Îi mulțumim Domnului pentru timpul petrecut împreună, mulțumim preoților pentru asistența spirituală acordată tinerilor și celor care ne-au sprijinit prin rugăciune și/sau material în desfășurarea activităților.

Ana Maria Bîrta,
secretar ASTRU Cluj
via Cluj.ASTRU.ro

imagine

imagine

imagine

imagine