Rugăciune și masă pentru săraci în Catedrala greco-catolică din Cluj de Ziua Mondială a Săracilor

Publicat pe: 22 noiembrie 2017|Secțiunea: Ştiri|

În 19 noiembrie 2017, prima duminică a Postului Crăciunului, Biserica Catolică din întreaga lume a sărbătorit o nouă inițiativă a Pontifului Roman, Papa Francisc: Ziua Mondială a Săracilor. Este o inițiativă pe care Sfântul Părinte o propune Bisericii cu scopul de a sensibiliza și educa credincioșii, pentru a fi disponibili să asculte strigătul săracilor și al celor aflați în suferință. Motoul ales pentru această zi, este: «să nu iubim doar cu vorba, ci și cu fapta». În comuniune cu credincioșii catolici din întreaga lume, îndemnul la milostivire s-a făcut auzit și în Eparhia de Cluj-Gherla.

Au luat aminte la bolnavi și la săraci în mod particular cei care au ales să exercite în Biserică caritatea: membrii Asociației Caritas eparhial Cluj și ai Uniunii Creștine din România. Mai întâi, în duminica precedentă, a Samariteanului Milostiv, au oferit o masă caldă oamenilor fără adăpost și celor nevoiași care au participat la celebrarea liturgică duminicală de la Catedrala "Schimbarea la Față" din Cluj-Napoca. Și în această duminică dedicată săracilor, Sfânta Liturghie a fost celebrată în catedrală de către PS Florentin Crihălmeanu, Episcopul de Cluj-Gherla, între preoții concelebranți fiind și pr. Adrian Avram, director al Asociației Caritas eparhial. După celebrare, alături de membri ai asociației, Preasfinția Sa și pr. Avram s-au deplasat într-un spațiu alăturat Catedralei, unde au venit în jur de 100 de beneficiari ai programelor sociale aflate în derulare în cadrul asociațiilor caritabile. Tuturor le-au fost împărțite pachete cu alimente și dulciuri, iar, din partea Ierarhului au primit cuvinte de încurajare, iconițe și binecuvântare. A fost un moment de bucurie, de zâmbet ce a luminat fețe care zâmbesc rar de sub povara crucii zilnice.

A subliniat Preasfinția Sa în cuvântul de învățătură: "Inițiativa propusă de Pontiful Roman, ne invită pe toți cei botezați să căutăm să valorificăm pe plan uman și spiritual demnitatea persoanei săracului. În aceste zile, ne scrie prefectul Consiliului pentru Noua Evanghelizare, credincioșii sunt invitați să nu se limiteze doar la acțiuni caritabile, ci să caute să îi întâlnească pe acești frați și surori, astfel ca, săracii înșiși să îi poată evangheliza. Paradoxal, noi avem nevoie de ei, de acești oameni care au o experiență cu totul aparte a singurătății, a disprețului celorlalți, a lipsei, a sărăciei, a bolii, a suferinței, a umilinței, a dezumanizării uneori. Au multe de spus pentru noi, «cei bogați». De aceea, să îi lăsăm să ne vorbească și să îi ascultăm, să primim învățătura lor ca pe o predică practică. În acest sens, am invitat din nou Asociația Caritas Eparhial – Cluj și Uniunea Creștină, să aducă în fața noastră pe aceste persoane, frații noștri, surorile noastre despre care vorbeam. Să știm că ei există printre noi, de multe ori în locuri umile."

imagine

La final, și pr. Adrian Avram a adresat credincioșilor câteva cuvinte, în calitate de responsabil cu activitatea social-caritativă a Eparhiei de Cluj-Gherla, mulțumind pentru răspunsul pozitiv, pentru generozitatea de care credincioșii au dat dovadă în fiecare an cu ocazia colectei efectuate în Duminica Samarineanului milostiv în favoarea Organizației Caritas. "Astăzi", a spus pr. Avram, "din nou ne îndreptăm atenția în mod special spre cei nevoiași, spre cei săraci, marginalizați și singuri, ascultând de Papa Francisc. Dragii mei, aș dori să vă asigur că facem eforturi zilnice ca să punem în practică îndemnurile Sfântului Părinte, facem eforturi în vederea atragerii de fonduri, pentru a oferi servicii sociale specializate, acreditate, licențiate, așa cum ni se cere astăzi, în parteneriat cu autoritățile Statului, străbătând cu greu, însă, hățișul legislativ care este într-o continuă schimbare. Vă aduc la cunoștință că oferim în continuare servicii de asistență socială și intervenții în situații de urgență, îngrijire socio-medicală la domiciliu, asistență și recuperare pentru persoanele cu dizabilități, asistență socială a copiilor proveniți din familii defavorizate, prevenirea consumului de droguri și alcool. Oferim de asemenea ajutor în diferite acțiuni punctuale, sub formă de hrană, pachete alimentare, îmbrăcăminte, etc. – cunoașteți fiecare dintre dumneavoastră containerele amplasate în orașul nostru care de multe ori sunt, din păcate, vandalizate."

În această zi dedicată săracilor din toată lumea, în numele Asociației Caritas – Cluj, pr. Avram a făcut un apel credincioșilor, însoțit de cuvinte de mulțumire, cu îndemnul de a rămâne în continuare generoși, deschiși la serviciile pe care Asociația Caritas le oferă, și a cerut, în fața Sfântului Altar, harul de a fi cu toții milostivi «precum Tatăl nostru milostiv este».

imagine

imagine