Lansarea cărții: "Persecuție și rezistență – Vasile Cesereanu”

publicat la 23 noiembrie 2017 în Ştiri

Lansarea, la Cluj, a cărții documentare: "Persecuție și rezistență – Vasile Cesereanu, un preot greco-catolic în Dosarele de urmărire de către Securitate"

În cadrul Simpozionului desfășurat sâmbătă, 19 nov. 2017, în organizarea Ordinului Sfântului Vasile cel Mare, a Episcopiei Greco-Catolice de Cluj-Gherla și a Facultății de Istorie și Filosofie a Universității Babeș Bolyai, Cluj-Napoca, în Aula "Iuliu Hossu" a Catedralei în construcție din Piața Cipariu a fost lansată cartea "Persecuție și rezistență – Vasile Cesereanu, un preot greco-catolic în Dosarele de urmărire de către Securitate", "carte documentară și ediție istorică" apărută la Editura Galaxia Gutenberg și îngrijită de scriitoarea Ruxandra Cesereanu, profesor universitar în cadrul UBB.

O notă a autoarei de pe coperta finală, relevă faptul că "Volumul cuprinde documente furnizate de CNSAS, în variantele dosare de urmărire ale lui Vasile Cesereanu, cuprinde diferite acte (din 1950 până în 1977): note de informare, referate, declarații, rapoarte, procese verbale, sinteze generale, planul de măsuri, sentințe, mandate, fișe, ordonanțe, tabele, adeverințe, delațiuni, memorii de protest, scrisori oficiale și private. Acestor acte aflate în dosarele obținute de la CNSAS le-am adăugat un document de o valoare rară – memoriul din 1980 înmânat Papei Ioan Paul al II-lea (recuperat din arhiva provincială Baziliană din Cluj) și diferite documente din portofoliul familiei Domițian și Aurora Cesereanu (un memoriu către Tribunalul Regional Cluj și diferite scrisori ale lui Vasile Cesereanu către familie, majoritatea expediate din exil între anii 1978 – 1983)".

În prezența ES Miguel Maury Buendía, Nunțiul Apostolic Apostolic în România și Republica Moldova și a Episcopilor PS Virgil Bercea de Oradea și PS Florentin Crihălmeanu de Cluj-Gherla, prezentarea acestei ediții a fost susținută de către prof. univ. dr. Ovidiu Ghitta decanul Facultății de Istorie și Filosofie a Universității clujene.

De la început prof. Ghitta a pus cartea sub semnul dictoanelor latine Historia magistra vitae (Istoria este învățătoarea vieții) și Fortuna labilis (Soarta e schimbătoare), "pentru că niciunul dintre ofițerii Securității sau informatorii acesteia, care au produs arhiva de documente păstrate astăzi la CNSAS, nu s-au gândit că va veni o vreme în care cineva să le studieze, că aceste documente vor fi accesibile publicului, sau istoricilor sau membrilor familiei. Nimeni nu s-a gândit, înainte de 1989, că această masă documentară alcătuită din mii de kilograme de hârtie, care avea rolul de a îngropa la figurat dar și la propriu, oameni, va ajunge să furnizeze materie primă pentru revanșa celor care au fost persecutați. Cea care a strâns documentele pentru volum, Ruxandra Cesereanu, nepoata pr. Vasile Cesereanu, a aflat multe despre bunicul ei, părți din biografia sa, studiind rapoartele Securității."

Dl. profesor a explicat: "Dosarul pe care l-a cercetat și care este cuprins în această carte, este o dovadă a mizeriei umane, e plin de lațiuni, trădări, de rău, dar în același timp, pentru că personajul Vasile Cesereanu era un om combativ, un luptător, care a scris memorii, a ținut să se apere, este și un document care vorbește despre tenacitate, consecvență, atașament față de o cauză. Putem spune că, dacă dosarul acesta n-ar fi existat, pr. Vasile Cesereanu ar fi fost un simplu element statistic, sau un nume pe o listă de oameni care au fost închiși în timpul regimului comunist și au suferit. Ei bine, pentru că există acest dosar, el este astăzi un personaj. Cartea pe care v-o prezint e o carte despre un om care a dovedit, nu numai tărie de caracter, dar care a fost și de o complexitate umană extraordinară."

Au fost în continuare evidențiate trăsăturile de caracter, așa cum se desprind din documentele analizate, ale unui preot pentru care, în anul 1948, peste viața firească, cu tristeți și bucurii, "s-a prăbușit istoria și lumea în care trăia, s-a schimbat vertiginos". Acest preot, pr. Cesereanu, a făcut parte din categoria celor care au ales să sacrifice totul pentru convingerile sale și, cu prețul libertății, să lupte cu regimul comunist. "E o carte despre un om cu principii, a încheiat prof. Ghitta, e plină de învățăminte despre un caracter foarte solid, o carte ce dezvăluie un personaj care dorește să comunice, să scrie. E un personaj polemic, clocotitor, își biciuie contemporanii care au făcut pasul de a colabora. Dacă vreți să vedeți din ce aluat erau plămădiți oamenii care s-au opus vechiului regim, vă invit să citiți această carte".

imagine

imagine

Exprimaţi-vă opinia

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *