Mesajul de condoleanțe al PS Florentin la trecerea din această viață a Regelui Mihai

publicat la 7 decembrie 2017 în Ştiri

Nr. 2197 / 07.12.2017
Cluj-Napoca / România

Alteței Sale Regale
Principesa Margareta a României
Custodele Coroanei Române

Alteța Voastră Regală,

Vestea trecerii din această viață a Majestății Sale Regele Mihai ne îndoliază inimile și le deschide totodată spre rugăciune. O rugăciune de însoțire și mijlocire pentru sufletul său, dar deopotrivă de recunoștință și mulțumire Domnului pentru darul de a fi fost compatrioți și contemporani cu acest mare Om, "de țară iubitor și-apărător de țară".

S-a încercat, în diferite moduri, înlăturarea Sa din istorie și din viața României – un destin pe care adeseori l-a împărtășit și Biserica Română Unită cu Roma, greco-catolică. Istoria însă ne-a arătat că planul și crezul celor fără Dumnezeu au rămas neputincioase în fața celor care au înțeles cuvântul Mântuitorului: "fără Mine nu puteți face nimic" (cf. Io 15,5). De aici și deviza: "NIMIC FĂRĂ DUMNEZEU", care a constituit crezul Majestății Sale și i-a fost călăuză pe viață, împiedicându-l să se rătăcească ori să se înstrăineze de țară, indiferent de vitregiile vremurilor.

Privim acum cu emoție urmele lăsate pe file de timp de acest mare Om care, acceptând umilirile istoriei, a știut să-și păstreze mereu demnitatea de român și de rege. Se confirmă, astfel, cuvintele rostite cu ani în urmă de Majestatea Sa Regina Ana: "Regalitatea e ceva interior, nu se reduce la mobilier, bijuterii, ceremonii regale…. Un rege nu râvnește la putere. El dorește să aibă forța de a dărui putere și prestigiu poporului său."

Figura ultimului monarh al României va dăinui în memoria poporului nostru ca un simbol al continuității, al echilibrului și demnității, al celui care nu s-a schimbat odată cu trecerea regimurilor sau a dictaturilor, ci a rămas perseverent propriului crez de viață.

imagine

Putem afirma că, întâlnind pe Majestatea Sa, am avut privilegiul, de a fi vorbit cu istoria, de a fi ascultat istoria, de a fi atins istoria – cea adevărată, capabilă să ne limpezească și să ne lumineze sufletul.

Așa cum în această viață a acceptat să vegheze de departe asupra României, de-acum, în alt fel, credem că nu va pregeta să-și continue misiunea și menirea.

Ne amintim cu reverență cuvintele Majestății Sale: "Cu toate greutățile prin care trece Țara și românii…, totuși le spun că trebuie să-și iubească Țara și să se lupte din răsputeri ca Țara să redevină ceea ce a trebuit să fie".

Fie ca Bunul Dumnezeu să încununeze pelerinajul său pământesc cu coroana veșniciei cerești, oferindu-i cuvenita răsplată!

Să-i fie odihna în Lumina veșniciei înveșmântată,

Iar memoria, în suflete, cu reverență, păstrată!

Odihnească în Pacea Domnului binecuvântată!

Diacon Marius CÎMPEAN
Secretar episcopal

Florentin CRIHĂLMEANU
Episcop Eparhial de Cluj-Gherla

Exprimaţi-vă opinia

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *