Aniversarea a 97 de ani de la întemeierea Congregației Surorilor Maicii Domnului

Publicat pe: 3 februarie 2018|Secțiunea: Ştiri|

În fiecare an, la data de 2 februarie, Biserica sărbătorește Întâmpinarea Domnului în Templul din Ierusalim de către bătrânul Simeon și proorocița Ana. De asemenea, Biserica Catolică din lumea întreagă, sărbătorește Ziua Vieții Consacrate.

Pentru Congregația Surorilor Maicii Domnului, această dată și această sărbătoare, au o însemnătate deosebită, deoarece este ziua de naștere a Congregației, prin voința și lucrarea Mitropolitului din acea vreme a Bisericii Greco-Catolice: IPS. dr. Vasile Suciu. La 2 februarie 1921, la Blaj a avut loc prima înveșmântare în Congregație. Un număr de patru tinere, care doreau fierbinte să își ofere viața lui Dumnezeu prin consacrarea într-o "mănăstire", au primit veșmântul călugăresc, constituind întâiul nucleu al acestei prime familii călugărești feminine din BRU.

În acest context aniversar, la 24 ianuarie a avut loc comemorarea a 83 de ani de la trecerea la Casa Tatălui ceresc a Părintelui fondator, Mitropolitul dr. Vasile Suciu, la sediul CMD de la Mănăstirea Maicii Domnului din Cluj, unde s-au reunit surori din toate comunitățile CMD, intitulând acest program: "Trăim astăzi carisma CMD în continuitate cu visul Părintelui fondator". A fost invitat asist. univ. dr. Lucian Turcu – istoric, care a susținut o conferință cu tema: "Mitropolitul dr. Vasile Suciu, Arhipăstor al BRU și fondator al CMD". Apoi a urmat Sfânta Liturghie de mulțumire și recunoștință adusă Bunului Dumnezeu pentru darul vieții acestui suflet ales, urmată de rugăciunea Parastasului, iar după amiază, cu ajutorul unui videomontaj, s-a făcut o trecere în revistă, a comunităților și a apostolatelor surorilor din toate comunitățile CMD de astăzi.

În ajunul sărbătorii Întâmpinării Domnului, în 1 februarie, surorile au ținut o zi de reculegere, sub îndrumarea PS Florentin Crihălmeanu, în care au reflectat asupra marelui dar al chemării, contemplând modelul Preacuratei Fecioare Maria, Mama și ocrotitoarea Congregației, Tânăra cea smerită și bogată sufletește și promptă în a răspunde DA lui Dumnezeu în contrast cu tânărul bogat, care a plecat întristat, neacceptând provocarea chemării de a fi mai aproape de Isus prin lepădarea de avere și de sine. Ziua de reculegere s-a încheiat cu Vecernia sărbătorii Întâmpinării Domnului, după care a urmat Adorația Euharistică.

În ziua de 2 februarie a avut loc Sfânta Liturghie arhierească la care au concelebrat pr. Cristian David și pr. Almași Paul. Întreaga zi a fost marcată de bucuria comuniunii în chemarea la viața consacrată și de bucuria de a aparține acestei familii călugărești.

imagine

  • Câteva note istorico – spirituale, culese din filele vieții CMD

Un părinte spiritual al Surorilor scria cu ocazia aniversării Jubileului de 25 de ani (1946) de la fondarea CMD următoarele: "Când Isus a fost prezentat în templu, [doar] Simeon a văzut cum din Pruncul Isus a ieșit o lumină strălucitoare, care creștea și se răspândea peste țări și mări și veacuri. O rază a acestei lumini a ajuns și în țara noastră și a iluminat un Arhiereu mare: […] pe Mitropolitul dr. Vasile Suciu – Părintele fondator al CMD, care ardea de dorința de face ceva [în sensul vieții consacrate feminine din BRU] – pentru binele Bisericii și al Țării. ‘Trebuie să avem o ceată de fecioare consfințite pentru mărirea lui Dumnezeu și pentru binele aproapelui!’ […] În 2 februarie 1921, în ziua Întâmpinării Domnului, s-a născut CMD. Neobservată, asemenea Maicii Domnului odinioară în Ierusalim, Congregația Născătoarei de Dumnezeu și Pururea Vergurei Maria a ‘intrat’ în Biserică. Iar Simeon al nostru, Venerabilul Fondator, a jubilat în inima sa: «Acum slobozește pe robul Tău, Stăpâne, în pace, căci au văzut ochii mei mântuirea Ta, pe care ai pregătit-o poporului nostru.» Dumnezeu cere jertfe, […] iar în temelia Congregației sunt închise suferințele Întemeietorului ei." (P. Otto C. Farrenkopf, S.J.)

Existența CMD nu ar fi fost posibilă însă, dacă Mitropolitul dr. Vasile Suciu nu ar fi întâlnit – în mod cu totul providențial, pe sora Febronia Mureșan, călugăriță româncă, fiică de preot greco-catolic, membră a Congregației Franciscanelor Sărace de Mallersdorf, care avea și ea dorința de a vedea întemeiată o congregație feminină românească greco-catolică în Transilvania. Dumnezeu a rânduit ca acești doi "vizionari" să își pună împreună toate resursele spirituale și fizice, toată înțelepciunea inimii și întreaga lor viață, pentru a face ca "acel firav început" să devină o realitate vie, consolidată și rodnică pentru Biserică, prin membrele căreia Dumnezeu să fie preamărit și aproapele aflat în nevoie, să fie ajutat prin rugăciune și slujire. Preacuvioasa Mamă Febronia a fost prima Superioară generală a CMD. Dânsa a fost persoana care a format primele generații de surori, străbătând cu mare curaj, credință și zel neobosit, prin nenumăratele greutăți ale începuturilor CMD, într-un context de mare sărăcie materială și spirituală, bazându-se doar pe încrederea în Providență.

Recunoștința noastră fierbinte față de Părintele fondator și față de Preacuvioasa Mamă Febronia, co-fondatoarea Congregației, ne face să trăim această zi de sărbătoare cu multă bucurie și speranță. Privind la exemplul de viață a acestor doi "Părinți" ai familiei noastre călugărești primim inspirație pentru a trăi în vremurile prezente, în care nu ne confruntăm cu același tip de dificultăți, dar în care este tot atât de mare nevoie de "a apropia neamul nostru de Domnul prin credință vie". Credem în sprijinul rugăciunilor Părintelui fondator și al înaintașelor noastre și credem că Preacurata Fecioară Maria – Mama și ocrotitoarea Congregației noastre, vor însoți CMD pe drumul continuității în slujire și al reînnoirii în conformitate cu semnele timpurilor, trimițând și vrednice "secerătoare" pentru secerișul atât de bogat din Biserică și din poporul lui Dumnezeu.

sr. M. Letiția Crihălmeanu
Congregația Surorilor Maicii Domnului

imagine

imagine

imagine

un comentariu

  1. Ermil A.Jurja OSBM 4 februarie 2018 at 15:14 - Reply

    La multi ani Surorilor. Ploaia de haruri a Spiritului Sfant sa coboare necontenit peste aceasta Sfanta Congregatie care a facut atat de mult bine Sf. Biserici si oamenilor iar Maica Domnului, Mama Congregatiei, sa trimita multe, multe surori pentru slujirea lui Isus. Multumim toti aceia care in timp am beneficiat de ajutorul si prietenia Surorilor, dintre care multe au fost chemate la Mirele lor dupa o viata de rugaciune, jertfa si daruire.
    Laudat sa fie Isus si Maria.
    Intru multi ani Stapane.