Întâlnirea Eparhială a Copiilor la ediția a XII-a: Cu Tine nu mă tem!

Publicat pe: 28 mai 2018|Secțiunea: Ştiri|

Sâmbătă, 26 mai 2018, a avut loc cea de-a XII-a ediție a Întâlnirii Copiilor din Eparhia de Cluj-Gherla, găzduită în acest an de parohia Buna Vestire din Târgu Lăpuș, protopopiatul Lăpuș. Motoul întâlnirii a fost "Lăsați copiii să vină la Mine" (Luca 18,16), iar tema acestei ediții: "Cu Tine nu mă tem!" Și în acest an, un număr de 620 persoane, dintre care 480 de copii, însoțiți de preoți și călugărițe, cu ajutorul celor 48 de animatori, au petrecut momente frumoase și binecuvântate împreună cu Episcopul lor, PS Florentin Crihălmeanu.

Animatorii, care s-au pregătit pentru această întâlnire deja cu câteva săptămâni în avans, au ajuns la Târgu Lăpuș vineri, 25 mai, pentru a pregăti biserica și terenul unde urmau să se desfășoare evenimentele din ziua următoare. Aceștia au fost întâmpinați de pr. Silviu Hodiș, protopopul și gazda întâlnirii, care le-a vorbit despre istoricul bisericii și activitățile care se desfășoară în parohia pe care o păstorește.

După momentul de revedere, animatorii veniți din diferitele colțuri ale Eparhiei au început lucrul cu elan și bucurie, împărțindu-se pe departamentele necesare organizării evenimentului – logistică, secretariat, animație și media. Ziua s-a încheiat cu un moment de conștientizare a rolului pe care îl are fiecare animator, sărbătorirea uneia dintre voluntarele noastre a cărei zi de naștere a fost vineri și cu un moment de rugăciune alături de pr. Radu Tălpălariu, consilier cu pastorația tineretului, și de pr. Sebastian Peșteșan, asistent spiritual general ASTRU Cluj.

Dimineața zilei de sâmbătă a început cu un timp de rugăciune al animatorilor și cu micul dejun pentru a avea energie pentru întreaga zi. Copiii împreună cu preoții și însoțitorii au început să sosească în jurul orei 9 și au fost întâmpinați cu mare bucurie și entuziasm de către animatorii care au început să îi antreneze și să îi anime pe cei veniți. După înscrierea fiecărui grup de participanți, l-am întâmpinat cu toții pe Episcopul eparhial, alături de primarul orașului. Liturghia arhierească a fost celebrată de PS Florentin Crihălmeanu alături de pr. Călin Bot, Vicarul general eparhial, pr. Radu Tălpălariu și de un număr mare de preoți și protopopi din Eparhie. Răspunsurile au fost date de seminariști și de Corul Allegria al parohiei Andrei Mureșanu din Cluj-Napoca, dirijat de Cristina Pătrașcu Nagy.

Cuvântul de învățătură adresat copiilor de către PS Florentin s-a încheiat cu o povestioară despre momentul în care după crearea tuturor viețuitoarelor, acestea au făcut un șir pentru a-i mulțumi Domnului pentru toate câte au primit de la El. A venit soarele și i-a adus lumină, au venit copacii și au oferit din fructele lor, apoi păsărelele care i-au adus cântece frumoase, pe urmă animalele, iar omul se gândea ce să îi aducă, deoarece nu avea lumina soarelui și nu avea nici cântecul frumos al păsărelelor. A plecat capul cu rușine, iar Dumnezeu a întins mâna spre el, și omul l-a îmbrățișat pe Dumnezeu. Atunci îngerii s-au minunat de frumusețea cadoului: iubirea este cel mai mare cadou pe care noi îl putem aduce lui Dumnezeu, noi suntem singurele ființe care putem să îi ducem iubire lui Dumnezeu. Iar la final întreaga biserică a exclamat: Doamne, Te iubesc!

După încheierea Liturghiei, copiii au fost aliniați într-o uriașă coloană pentru a ne putea deplasa spre stadionul municipal, unde urma să se desfășoare festivalul copiilor. Ajunși pe terenul de sport, fiecare participant a luat masa împreună cu grupul cu care a venit. Mai apoi Preasfințitul Florentin a înmânat diplomele animatorilor fără de care această întâlnire nu se putea desfășura și diplome de participare fiecărei parohii sau grup ce a participat la întâlnire. Imediat după aceea a urmat o explozie de culoare și zâmbete – momentul intrării clovnilor pe scenă. Momentul dinamic și antrenant pentru copii a fost urmat de jocurile de la stand, iar cei care au trecut pe la cât mai multe standuri au avut parte și de picturi diverse pe față.

Rugându-ne Tatălui ceresc la începutul zilei, împreună cu toți copiii prezenți, ca ploaia să ne ocolească, aceasta și-a făcut apariția la finalul zilei, pentru a ne răcori, în momentul anunțării parohiei care va fi gazda ediției cu numărul XIII. Parohia gazdă de anul viitor va fi parohia Sf. Arh. Mihail și Gavril – Gârbău, Protopopiatul Cluj II. Mulțumim tuturor animatorilor, copiilor, preoților, însoțitorilor, sponsorilor și tuturor care au făcut posibilă această întâlnire, unde am reușit să aducem multă bucurie, culoare și zâmbete celor din jur.

Mai jos sunt câteva mărturii ale animatorilor noștri:

  • A fost tare frumos, mă bucur că am reușit să îi fac pe copii să zâmbească și să se simtă bine alături de noi, aștept următoarea ediție ca să fac acest lucru din nou. (Ionela Vesa)
  • A fost super frumos. M-am simțit cel mai bine, nu mă așteptam să fie așa, mă bucur că am avut ocazia să vin și eu ca animator, de când eram mică îmi doream să fiu și eu animator, să împart bucuria mea cu cei mici. Astăzi a fost cea mai frumoasă zi din viața mea, am primit foarte multe îmbrățișări. Abia aștept să fiu iar animator. (Margareta Bora)
  • După legea firii, cei mici învață de la cei cu o vârstă mai mare, dar în această zi eu am avut de învățat de la o fetiță de vreo 8-9 ani. Stăteam la standul meu pentru jocuri când apare o fetiță cu un zâmbet uriaș pe față și i-am explicat regulile jocului – că trebuie să sară cu coarda de 20 de ori. I-am dat coarda și nu am fost atentă la ea și am văzut cum se îndoaie și că ține capătul corzii la subsuoară. Din instinct am întrebat-o "Ce faci?" Dar mai apoi am observat că fetița nu avea o mână și cu toate acestea nu s-a dat bătută și cu puțin ajutor a vrut să sară de toate cele 20 de ori, deși am insistat că poate să se oprească. Această întâmplare, deși pare una destul de banală, și-a pus amprenta asupra mea, deoarece am realizat cât de ușor renunț eu și ce tărie de caracter avea acea micuță. (Florina Ignat)

via Cluj.ASTRU.ro
album foto: aici

imagine

imagine

imagine