Prima Împărtășanie la mănăstirea Maicii Domnului din Cluj-Napoca

Publicat pe: 1 iunie 2018|Secțiunea: Ştiri|

Luni, 28 mai 2018, cea de a doua zi de Rusalii – Sărbătoarea Preasfintei Treimi, a fost data la care, în 1970, a trecut la Domnul Ierarhul mărturisitor al credinței Episcop dr. Iuliu Hossu. Preasfinția Sa Florentin Crihălmeanu a făcut pomenirea marelui Arhiereu la Sfânta Liturghie pe care a celebrat-o la Mănăstirea Maicii Domnului a Congregației Surorilor Maicii Domnului din Cluj-Napoca. A fost o celebrare plină de lumină, prin numărul mare de copii prezenți, și, mai ales, prin cinci copilași care au făcut Prima Sfântă Împărtășanie, după ce au fost pregătiți de către sora Mihaela CMD, în cadrul programului de cateheză care se desfășoară la mănăstire. La masa Sf. Altar au concelebrat pr. capelan Cristian David cancelar eparhial, pr. Marius Cerghizan vicar cu preoții, pr. Ioan Mătieș vicar cu laicii, pr. consilier Titus Sas și pr. Mihai Todea. Rugăciune a fost înălțătoare atât prin prezența Corului Surorilor CMD, dirijat de sora Letiția superioară locală, cât și a corului Angeli, mai ales Angeli-junior, copiii din acest cor dirijat de prof. Angela David.

PS Florentin a vorbit, în predică, despre sărbătorea din acea zi, subliniind faptul că "misterul Preasfintei Treimi este misterul central al credinței noastre. Avem un singur Dumnezeu, în trei Persoane divine: Tatăl, Fiul și Spiritul Sfânt. Sunt trei Persoane cu o singură natură divină, în plinătatea ei, în fiecare dintre aceste Persoane, dar fiecare dintre ele având rolul propriu. Sunt o singură ființă, dar, de fapt, sunt trei Persoane diferite, unitate în diversitate. (…) Dacă Fiul ne arată chipul Tatălui, face faptele Tatălui și spune cuvintele Tatălui, Spiritul Sfânt este cel care ne descoperă inima Tatălui, acea inimă milostivă și iubitoare, nu în afara noastră, ci în noi, în sufletele noastre. Acel «Dumnezeu pentru noi», devenit «Dumnezeu cu noi» – Emanuel, acum este «Dumnezeu în noi» prin coborârea Spiritului Sfânt. Spiritul sfânt nu are un chip, El poate avea o aparență – ne amintim, coborârea Spiritului Sfânt sub formă de porumbel, asemenea unui porumbel dar nu un porumbel. Spiritul Sfânt sub formă de limbi de foc, dar nu este foc, nu este nici limbă, Spiritul Sfânt rămâne Dumnezeu. El poate lua diferite forme sub care îl regăsim și în cadrul Sacramentelor: forma apei și al uleiului, dar nu este nici apă și nu este nici ulei, ci este Dumnezeu. Rolul său este acela de a transmite iubirea Tatălui spre Fiul, iubirea Fiului spre Tatăl și iubirea Tatălui și a Fiului spre noi, oamenii."

S-a subliniat în continuare că și astăzi Spiritul Sfânt poate fi primit de către fiecare om, prin Sfintele Sacramente ale Bisericii, pe care "suntem chemați să le utilizăm, să știm că există, să știm că sunt spre sfințirea noastră și să ne apropiem cu încredere de ele". Preasfinția Sa a continuat: "pentru noi este o mare bucurie astăzi, în ziua în care cinci copilași pregătiți, aici, la mănăstire, cu bucurie, cu răbdare, au parcurs deja un itinerariu spiritual și se apropie, cu frică, cu credință și cu evlavie, pentru prima oară, solemn, de Dumnezeu, de Sfânta Euharistie". A urmat un scurt dialog cu copilașii care se aflau în fața altarului, în veșminte luminoase, ei au arătat prin răspunsurile pe care le-au dat că sunt conștienți de miracolul care se va petrece: "astăzi acești copilași vor primi Trupul și Sângele lui Hristos, vor deveni purtători de Hristos, Cristofori, Tabernacole vii, Lumină. Dumnezeu coboară în sufletele lor. Este un lucru mare, pentru care ei s-au pregătit, cum singuri au răspuns, au făcut cateheză și s-au spovedit".

Ierarhul a continuat: "De ce este importantă Euharistia pentru viața noastră? pentru că Sfânta Euharistie este Izvorul și Culmea vieții Bisericii. Este, putem spune, Sacramentul Sacramentelor, pentru că acolo îl primim pe Dumnezeu însuși, Trupul și Sângele Lui. Acest Sacrament, de fapt, ne identifică cu Hristos, este Pâinea vieții, despre care Hristos spunea: «cel ce mănâncă Trupul Meu și bea Sângele Meu, are viață veșnică» (Io, 6). Avem, încă de pe pământ garanția vieții veșnice. Această Pâine a vieții este, pentru noi, garanția vieții veșnice. Numai Pâinea vieții ne apropie de Hristos, ne apropie de Biserică, de comuniunea cu Biserica, Pâinea vieții este cea care ne șterge păcatele ușoare, Pâinea vieții este aceea care ne dă forță, tărie, pe drumul vieții noastre spirituale, ne amintește că Isus nu ne-a lăsat singuri, este cu noi. Iată de ce este important să ne hrănim cu această Pâine a vieții, pe care o numim Euharistie – un cuvânt grec, în traducere, «mulțumire», pentru că este o jertfă de mulțumire pe care Fiul o aduce Tatălui, în Spiritul Sfânt, iar noi ne hrănim cu această Pâine a vieții, Pâine a jertfei, Pâine a comuniunii."

"Ne rugăm astăzi pentru tinerii noștri copilași care vor deveni purtători de Hristos să fie și ei, în această lume, prin viața lor, lumină, dătători de lumină, lumina lui Hristos prin ei să poate străluci. Ne rugăm pentru comunitatea surorilor, ca să rămână și ele mereu un exemplu de educatoare, formatoare, învățătoare pe drumuri credinței pentru toți copiii care vor veni la mănăstire, ne rugăm pentru familiile acestor copii care s-au pregătit și ele pentru acest mare moment și, mai ales, în continuare, vor ajuta ca lumina primită astăzi să rămână mereu aprinsă. Ne bucurăm astăzi și mulțumim lui Dumnezeu care ne-a oferit darul iubirii Sale, darul prin care descoperim, nu un Dumnezeu înfricoșător, ci un Tată iubitor, căruia putem să-i spunem și noi, «Tăticule» – Abba, așa cum spune Sf. Apostol Pavel".

După celebrarea liturgică, un cuvânt de mulțumire a rostit pr. capelan Cristian David, care îndeplinește și funcțiunea de cancelar eparhial, adresând mulțumiri Episcopului eparh și preoților concelebranți – cu mențiunea că doi dintre cei cinci copii care s-au împărtășit pentru prima dată sunt din parohia Cluj-Iris, păstorită de pr. vicar Ioan Mătieș, a mulțumit diaconului Marius, a cărui slujire "a făcut mai frumoasă și mai solemnă această celebrare". Mulțumiri speciale au fost adresate părinților, familiilor acestor copilași "pentru că au avut curajul și au avut încredere în Congregația noastră și mai ales în cuv. soră Mihaela și i-au încredințat copilașii pentru acest parcurs spiritual de un an de zile", desigur, o mulțumire specială a fost adresată sorei Mihaela, dar și surorilor și credincioșilor pentru însoțirea în rugăciune.

Cei cinci copii au dorit să ofere Ierarhului din mâna căruia l-au primit pe Isus, un buchet de flori albe – "la fel ca sufletele lor imaculate, pline de lumină" – a spus Preasfinția Sa primind darul, reamintindu-le promisiunea lui Isus înscrisă și pe diplomele de amintire de la Prima Împărtășanie ce le-au fost înmânate în încheiere: "cine mănâncă Trupul Meu și bea Sângele Meu are viața veșnică" (Io 6,54).

imagine

imagine

imagine

imagine

Mai multe fotografii: aici