A merge împreună – construind prietenii, împărtășind experiențe

Publicat pe: 17 august 2018|Secțiunea: Ştiri|

A doua etapă a proiectului OWLS (Opportunities+Willingness+Learning=Success) s-a desfășurat la Roma – Grottaferrata, în Italia, în perioada 7-13 august 2018. Au participat 60 de tineri din 9 țări – Malta, Italia, Ucraina, Moldova, Bulgaria, Polonia, Albania, Spania și România. Acțiunea Catolică din România a fost reprezentată de o delegație formată din 12 tineri (câțiva din Eparhia de Cluj-Gherla, respectiv de Oradea) însoțiți de pr. Ștefan Madarasi – asistent spiritual național pentru sectorul tineri, pr. Paul Căliman – asistent spiritual pentru sectorul copii și Codruța Fernea – secretar general și membru în echipa internațională de coordonare a proiectului.

imagine

Dacă prima etapă a proiectului a explorat oportunitățile pe care le au tinerii de a se implica în Biserică și în societate, a doua etapă a fost dedicată temei voluntariatului. În cadrul atelierelor de lucru s-au evidențiat beneficiile pe care voluntariatul le oferă pentru dezvoltarea personală, dar și dificultățile pe care tinerii le întâlnesc atunci când fac voluntariat. Pornind de la experiențele personale, și apoi în grupuri participanții au identificat zece cuvinte cheie care definesc voluntariatul în Acțiunea Catolică. Acestea sunt: co-responsabilitate, bucurie, credință, comunitate, empatie, sacrificiu, iubire, creativitate, implicare, dezvoltare personală. Ulterior, don Ruben – asistentul spiritual al tinerilor din Acțiunea Catolică Malta, în cadrul unui atelier despre demnitatea persoanei umane, i-a provocat pe tineri să conștientizeze darurile pe care le-au primit de la Dumnezeu, dar și modul în care le valorifică în diversele aspecte ale vieții lor: în familie, la școală/serviciu/universitate, în Acțiunea Catolică sau în cercurile de prieteni. Despre justiția socială, caritate, legătura dintre acestea și munca de voluntariat în comunitățile noastre ne-a vorbit Paolo Beccegato, din partea Caritas Italia. După o radiografie în cifre a ceea ce înseamnă sărăcia la nivel european, ne-a invitat să trăim zi de zi caritatea, așa cum Sfântul Părinte spune în exortația Gaudete et exsultate 21: "Planul Tatălui este Cristos, și noi în el. În definitiv, Cristos e cel care iubește în noi, pentru că ‘sfințenia nu este altceva decât caritatea trăită pe deplin’."

imagine

Cu bucurie am participat la întâlnirea tinerilor italieni cu Papa Francisc, o întâlnire în vederea pregătirii Sinodului, care va avea loc în luna octombrie. La veghea de rugăciune după ce a răspuns întrebărilor tinerilor italieni, Sfântul Părinte a subliniat: "Biserica are nevoie de elanul vostru, de intuițiile voastre, de credința voastră. Avem nevoie! Și când veți ajunge acolo unde noi încă nu am ajuns, aveți răbdarea să ne așteptați, așa cum Ioan l-a așteptat pe Petru în fața mormântului gol." Apoi, a urmat o noapte albă prin Roma, în care tinerii au avut ocazia să participe la diferite evenimente organizate de asociați, grupuri și mișcări de tineret în diferite Biserici, care au fost deschide întreaga noapte. Participanții din proiectul OWLS s-au alăturat tinerilor din întreaga Acțiune Catolică Italiană, care au animat întreaga noapte de veghe în biserica "Santa Maria in Vallicella".

imagine

Duminică dimineață am participat la Sfânta Liturghie, din Piața San Pietro, prezidată de Cardinalul Gualtiero Bassetti, președintele Conferinței Episcopale Italiene. La finalul Sfintei Liturghii, Sfântul Părinte a salutat tineri prezenți și s-a rugat împreună cu ei și ceilalți pelerini aflați în Piață, rugăciunea Angelus. La finalul acesteia, Sfântul Părinte a reamintit tinerilor: "Astăzi vă îndemn să fiți protagoniști în bine! Protagoniști în bine. Să nu vă simțiți mulțumiți când nu faceți răul: fiecare este vinovat de binele pe care putea să-l facă și nu l-a făcut. Nu e îndeajuns să nu urăști, e nevoie să ierți. Nu e îndeajuns să nu ții ranchiună, e nevoie să te rogi pentru dușmani. Nu e îndeajuns să nu fii motiv de dezbinare, e nevoie să aduci pace acolo unde lipsește. Nu e îndeajuns să nu vorbești pe alții de rău, e nevoie să întrerupi când auzim vorbindu-se de rău de cineva. A opri bârfirea, aceasta înseamnă a face binele. Dacă nu ne împotrivim răului, îl alimentăm în mod tacit. E necesar să intervenim acolo unde răul se răspândește, pentru că răul se răspândește acolo unde lipsesc creștini îndrăzneți care i se împotrivesc prin bine, ‘pășind în iubire’", după îndemnul Sfântului Paul.

imagine

Obosiți, dar încărcați de experiența întâlnirii cu Sfântul Părinte, ne-am întors la Grottaferrata, unde am avut ocazia să evaluăm întreaga săptămână petrecută împreună. Alături de noi au fost și Luisa Alfarano și Michele Tridente – coordonatori sectorului tineret din cadrul Forumului Internațional al Acțiunii Catolice și Maria Grazia Tibaldi – secretarul general al FIAC. Nu au lipsit din cadrul proiectului Sfânta Liturghie și momentele de rugăciune, timpul de împărtășire a experiențelor de viață și bineînțeles momentele de destindere, dans și voie bună. Mulțumim Domnului și tuturor celor care au făcut posibilă participarea delegației din România la acest eveniment.

via ActiuneaCatolica.ro