Vizită pastorală și sfințire de capelă mortuară în Frata – protopopiatul Someș

Publicat pe: 3 noiembrie 2018|Secțiunea: Ştiri|

Parohiile Frata, Ceanu Mare și Cojocna din protopopiatul Someș al Eparhiei de Cluj-Gherla au fost vizitate, la 1 noiembrie 2018, de către Episcopul eparhial. Preasfinția Sa Florentin Crihălmeanu a fost însoțit, pe acest drum de rugăciune și binecuvântare de către Mons. Călin Bot, Vicar general, pr. Marius Cerghizan, vicar cu preoții, pr. Marius Mureșan, protopop de Someș și pr. ceremonier Florin Isac. De asemenea, au însoțit acest pelerinaj cu cântări și rugăciune, studenții Seminarului Teologic eparhial "Sf. Ioan Evanghelistul" din Cluj-Napoca.

În ziua dedicată prin tradiție pomenirii morților, în fiecare dintre cele trei parohii s-a făcut rugăciune pentru odihna sufletelor celor trecuți la Domnul, în mod particular fiind pomeniți înaintașii în credință, Arhierei, preoți, ieromonahi, credincioși al căror nume este în mod particular legat de fiecare dintre localitățile vizitate. Cel dintâi popas a fost în parohia "Coborârea Spiritului Sfânt" din Frata, păstorită de pr. Gavrilă Pleș Topan, unde a fost celebrată Sfânta Liturghie în prezența comunității parohiale. Au fost de față autorități locale cu primarul comunei Frata, Vasile Trif și viceprimar Grigore Pop.

Frata este localitatea de origine a Episcopului mărturisitor Ioan Ploscaru (unul dintre cei 12 Episcopi mărturisitori ai Bisericii Greco-Catolice), a cărui memorie a fost evocată de către PS Florentin în cadrul celebrării. A fost rememorat calvarul Bisericii Greco-Catolice, contextul în care s-au derulat cei 15 ani de detenție ai Episcopului Ploscaru, dintre care 2 ani de recluziune – timp pe care l-a petrecut singur în celulă, dar în care, prin credință, "a transformat celula de închisoare în capelă de rugăciune", la fel ca și confrații săi, Episcopi, preoți, credincioși care au împărtășit aceeași soartă, cu toții, prin credință, l-au dus pe Hristos cu ei în închisoare.

A fost evocat Sighetul anilor 48-50, un timp în care au fost închise aici "elitele intelectuale ale neamului românesc, inclusiv făuritorii Marii Uniri, cei care ar fi trebuit să fie mentorii generațiilor de azi. Sighetul a fost "premiul" regimului comunist pentru elitele acestui neam, în politică, literatură, spiritualitate…" Prin această opresiune a elitelor, România a fost sărăcită la nivel intelectual, acesta fiind "motivul principal care a dus la lipsa de unitate ce caracterizează societatea actuală", a spus Preasfinția Sa în predica la Sf. Liturghie, citând apoi mărturii cutremurătoare din scrierile Episcopului Ploscaru.

Pr. paroh Gavrilă a rostit la final câteva cuvinte, mulțumind Preasfinției Sale pentru prezență și arătând că în acest an se împlinesc 10 ani de la sfințirea, de către PS Florentin și PS Alexandru Mesian, actualul Episcop de Lugoj, a bisericii parohiale. La încheierea celebrării, PS Florentin a oferit și semne ale Anului Centenar al Marii Uniri, an omagial Iuliu Hossu: diplome și medalii Iuliu Hossu pentru primar, viceprimar – înmânate pentru buna colaborare și de asemenea, pr. paroh Gavrilă, pentru vrednicia cu care a păstorit, de-a lungul acestor ani, turma încredințată.

În continuare, la invitația Primăriei Frata, Episcopul, preoții și credincioșii greco-catolici s-au îndreptat spre capela mortuară nou construită la inițiativa primarului Trif, unde, împreună cu comunitatea ortodoxă, care-l avea în mijlocul său pe IPS Arhiepiscop și Mitropolit Andrei Andreicuț, s-a trecut la binecuvântarea locașului ridicat, ca "poartă de intrare" în Cereasca Împărăție. IPS Andrei și un sobor de preoți au celebrat ceremonia de sfințire, după care PS Florentin și preoții greco-catolici au oficiat rânduiala Parastasului pentru odihna sufletelor celor trecuți la Domnul. Deși separate formal prin decretul încă în vigoare al Sfântului Sinod, care nu permite preoților ortodocși să concelebreze cu cei greco-catolici, cele două comunități au fost de fapt unite în rugăciune și meditație în fața simbolismului acestei capele, care pune pe fiecare om în fața inevitabilei realități a morții. Amândoi Ierarhii au rostit câte un cuvânt, felicitând autoritățile pentru realizarea capelei și subliniind datoria celor vii de a se preocupa de cei care trec la Domnul.

PS Florentin a îndemnat la credință și la faptele credinței, pentru ca, pentru fiecare din cei prezenți, la trecerea din această viață bucuria să fie deplină și, la fel, deplină comuniunea în iubirea lui Dumnezeu în acel loc unde răul nu mai are nici o putere. Preasfinția Sa a reamintit exemplul oferit de Cardinalul Iuliu Hossu, al cărui cuvânt a fost: "nu pot să mă lepăd de credință, pentru că, credința noastră este viața noastră!", continuând: "Iubiți credincioși, la binecuvântarea acestei capele, la inaugurarea acestei capele prin celebrarea Parastasului, să ne punem și noi întrebarea: oare credința noastră, trăirea noastră creștină, este viața noastră? Oare viața noastră, reflectă credința noastră? De modul în care răspundem la această întrebare depinde și veșnicia noastră și nu este puțin! Să îi mulțumim Domnului pentru toate darurile pe care ni le oferă și să îi cerem să putem rămâne mereu deschiși, să colaborăm cu El oriunde ne-am afla, chiar și în detenție, chiar în boală, în suferință, este modelul Episcopilor martiri și mărturisitori, aceia care au rămas cu perseverență neclintiți în credință."

"Dincolo de orice diferențe de națiune sau de confesiune, să îl rugăm pe Bunul Dumnezeu la acest ceas aniversar să rămânem cu toții perseverenți în credință, iar la ceasul rânduit, când ni se va cere socoteală fiecăruia dintre noi, asupra vieții noastre, să putem răspunde cu răspunsul Sfântului Pavel: «Lupta cea bună m-am luptat, călătoria am săvârșit, dar în toate acestea, credința am păzit-o», amin!"

mai multe fotografii: aici

imagine

imagine

imagine