Episcopii catolici din România în vizită la Papa Francisc

publicat la 4 noiembrie 2018 în Ştiri

Episcopii romano-catolici și greco-catolici din România vor efectua, în perioada 5-10 noiembrie 2018, vizita ad limina apostolorum, la Roma, în cadrul căreia se vor întâlni cu Papa Francisc și cu reprezentanți ai diferitelor oficii din Curia Romană.

Vizita ad limina apostolorum (în traducere: la mormântul Apostolilor) este vizita periodică pe care episcopii unei Conferințe episcopale o fac împreună la mormintele Sfinților Apostoli Petru și Paul, „stâlpii” Bisericii, și la Urmașul lui Petru, pentru a fi întăriți de el în credință și pentru a exprima comuniunea lor ierarhică cu Suveranul Pontif. Conferința Episcopilor din România îi reunește pe toți episcopii romano-catolici și greco-catolici din țara noastră și exprimă unitatea Bisericii locale și comuniunea cu urmașul lui Petru, Sfântul Părinte.

Aceasta este cea de a cincea vizită ad limina apostolorum a Conferinței Episcopale Române după 1990, și prima la actualul Suveran Pontif, Papa Francisc. Episcopilor din România li se va alătura, în această vizită, și PS Anton Coșa, Episcop romano-catolic al Diecezei de Chișinău, în Republica Moldova. Programul acestei vizite ad limina debutează luni dimineață, 5 noiembrie a.c., cu celebrarea Sfintei și dumnezeieștii Liturghii în Bazilica San Pietro din Vatican, la altarul mormântului Sfântului Apostolul Petru. În aceeași zi, Episcopii se vor întâlni cu reprezentanții Congregației pentru Cauzele Sfinților și cu cei ai Secretariatului de Stat, iar marți, 6 noiembrie, cu reprezentanții Congregației pentru Episcopi și cu cei ai Congregației pentru Doctrina Credinței.

Miercuri, 7 noiembrie, Episcopii vor celebra dimineață Sf. Liturghie în Bazilica San Giovanni in Laterano din Roma, iar apoi vor avea întâlniri de lucru la Congregația pentru Educație Catolică, Congregația pentru Bisericile Răsăritene și Dicasterul pentru Comunicare. Joi, 8 noiembrie, Episcopii români vor concelebra dimineață Sfânta Liturghie cu Papa Francisc, în Capela Sf. Marta din Vatican, și vor fi primiți în audiență de Sfântul Părinte, iar după-amiază se vor întâlni cu reprezentanții Consiliului Pontifical pentru Promovarea Unității Creștinilor. Vineri, 9 noiembrie, după întâlnirile de lucru, din cursul dimineții, la Congregația pentru Cler și la Dicasterul pentru Familie, Viață și Laici, Episcopii vor celebra Sf. Liturghie, după-amiază, în Bazilica San Paolo Fuori le Mura (Sf. Paul în afara zidurilor), iar seara vor participa la prezentarea emisiunii filatelice dedicată Fericitului Vladimir Ghika, realizată de Romfilatelia, eveniment organizat de Ambasada României pe lângă Sfântul Scanun la Colegiul Pio Romeno din Roma. Vizita se va încheia sâmbătă, 10 noiembrie, cu Sf. Liturghie celebrată dimineață în Bazilica Santa Maria Maggiore din Roma, și cu un eveniment cultural organizat de Ambasada României pe lângă Sfântul Scaun, în colaborare cu Centrul Român Cultural și Spiritual Bizantin Sfinții Trei Ierarhi: Vasile, Grigore și Ioan, la Biserica San Valentino al Villaggio Olimpico.

Cu ocazia prezenței lor în Cetatea Eternă, la inițiativa Ambasadorului României pe lângă Sfântul Scaun, Excelența Sa Liviu-Petru Zăpîrțan, duminică, 11 noiembrie a.c., la ora 9.30, Episcopii români vor celebra Sfânta Liturghie cu „Te Deum” în Bazilica San Vitale, sediul misiunii române romano-catolice din Roma, condusă de pr. dr. Isidor Iacovici. Ultima vizită ad limina apostolorum a Episcopilor români la Sfântul Scaun, înainte de intrarea țării sub dominație comunistă, a avut loc în 1937. Vizitele au fost reluate după căderea regimului comunist: Episcopii au fost de trei ori la Sfântul Papă Ioan Paul al II-lea – în 18-22 martie 1991, 2-8 decembrie 1996 și 24 februarie-1 martie 2003, și o dată la Papa Benedict al XVI-lea, în 8-13 februarie 2010.

pr. Francisc Ungureanu,
secretar general al CER

imagine

Exprimaţi-vă opinia

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *