"Cardinalul s-a întors acasă" la Catedrala sa din Cluj-Napoca

Publicat pe: 2 decembrie 2018|Secțiunea: Ştiri|

"Cardinalul s-a întors acasă" la Catedrala sa din Cluj-Napoca,
orașul ultimului său sediu episcopal
– omagierea Episcopului Iuliu Hossu la Cluj și binecuvântarea statuii sale

Vineri, 30 noiembrie 2018, la 100 de ani de la Marea Unire, Cardinalul Iuliu Hossu "s-a întors acasă la Cluj-Napoca". A fost primit în mare sărbătoare, prin binecuvântarea, de către Episcopul eparhial de Cluj-Gherla, PS Florentin Crihălmeanu, a unei statui de 2,60 metri realizată de artistul Ilarion Voinea și amplasată pe b-dul Eroilor, în fața Catedralei "Schimbarea la Față" în care a slujit vreme de 18 ani.

La eveniment au participat Cardinalul Francesco Monterisi, arhipreot emerit al Bazilicii papale San Paolo fuori le Mura și Don Luciano Angaroni Vicar al Episcopului de Milano, împreună cu Episcopii greco-catolici PS Florentin Crihălmeanu și PS Vasile Bizău Episcop de Maramureș, cărora li s-au alăturat Ierarhii ortodocși IPS Andrei Andreicuț, Mitropolitul ortodox al Clujului, Maramureșului și Sălajului, IPS Serafim Mitropolitul ortodox al Germaniei, Europei Centrale și de Nord, de asemenea Emil Boc, primarul mun. Cluj-Napoca, Ioan Aurel Cherecheș, prefectul Județului Cluj, prof. dr. Ioan-Aurel Pop, președinte al Academiei Române, numeroși reprezentanți ai oficialităților, între care reprezentanți ai Academiei Internaționale Mauriziana care are o filială la Cluj; mai mult de 60 de preoți greco-catolici, persoane consacrate, Iuliu Hossu, președinte onorific al Asociației "Iuliu Hossu", nepot al Cardinalului, și alți membri ai familiei Cardinalului Iuliu Hossu, sute de credincioși. S-a remarcat și prezența tinerească a Cercetașilor Munților care s-au preocupat de păstrarea ordinii.

De dimineață, în Catedrala "Schimbarea la Față" a fost celebrată Sfânta Liturghie arhierească, răspunsurile liturgice fiind oferite de Corul "Magnificat" al Catedralei și de studenți ai Seminarului eparhial "Sf. Ioan Evanghelistul". A fost o celebrare care a reunit sute de participanți. În Catedrală s-a remarcat prezența unui număr foarte mare de reprezentanți ai oficialităților locale și centrale, cadre universitare – între care, Preasfinția Sa Florentin a salutat prezența prof. dr. Ioan Aurel Pop, Rector al Universității Babeș-Bolyai și Președinte al Academiei Române. Încă din primele momente, după întâmpinarea oaspeților la catedrală, PS Florentin a dorit să salute în mod particular "prezența celor doi înalți Prelați ai Bisericii Creștine, ES Francesco Cardinal Monterisi, Prinț al Sacrei Biserici Romane, și IPS Andrei Andreicuț, Arhiepiscop și Mitropolit al Bisericii Ortodoxe Române". Preasfinția Sa a adăugat: "în mod simbolic, urmașii celor doi Apostoli, Petru și Andrei, putem spune că se regăsesc astăzi, aici, în Catedrala noastră episcopală. Sfântul Andrei, unul dintre cei doi ucenici și viitori Apostoli mai întâi chemați de Domnul, iar Petru, Corifeul Apostolilor, pe care Isus a întemeiat Biserica Sa. Dar să nu uităm că Petru și Andrei au făcut parte din aceeași familie de sânge, sunt rude și din aceeași Biserică, întemeiată de unicul Mântuitor, Isus Hristos, Cel care a dorit ca Biserica Sa să fie una. Și noi, astăzi, am dorit să fim împreună, aici, sub semnul credinței care ne unește în aceeași religie creștină și în aceeași Biserică a lui Hristos, chiar dacă în confesiuni diferite."

Eminența Sa Card. Monterisi, mulțumind pentru invitația de a participa la aceste momente, a spus: "Doresc să mulțumesc Eminenței Sale Andrei pentru prezența sa aici în Catedrala episcopală greco-catolică «Schimbarea la Față», în această zi de sărbătoare. Îmi exprim recunoștința față de acest gest ecumenic, cu atât mai mult cu cât astăzi Eminența Sa își aniversează și ziua onomastică. Ne vom ruga aici, la Sf. Liturghie, ca Sf. Apostol Andrei să vă mijlocească ani mulți, înțelepți și sfinți de arhierie la cârma Turmei cuvântătoare încredințată în arhipăstorire. De asemenea, ne bucurăm acum la ceasul aniversar al Centenarului Marii Uniri să binecuvântăm monumentul închinat Ierarhului care a rămas în istorie, ca ‘Vestitorul Unirii’, Martir și Mărturisitor pentru fidelitatea în credință față de Biserica Romei și cel dintâi Cardinal al neamului românesc. Rămân pentru noi emblematice cuvintele profunde cu care a răspuns ispititorilor și persecutorilor, torționarilor care îi cereau să se lepede de credința: ‘nu pot, credința noastră este viața noastră!’ Fie ca modelul său de far luminos în credință, cum îl numea, în 1973, Sf. Papă Paul al VI-lea, să constituie pentru noi toți un exemplu de urmat și un îndemn la apărarea credinței cu viața. Ca membru al Colegiului Cardinalilor Sfintei Romane Biserici, îmi exprim dorința și mă rog pentru ca fratele nostru, Cardinal Dr. Iuliu Hossu, să fie cât mai curând ridicat la treapta sfintelor altare spre cinstire."

Redăm, din cuvintele rostite în continuare de către IPS Andrei Andreicuț: "În această zi importantă care precedă sărbătoarea Marii Uniri, avem bucuria că aici, în Catedrala frățiilor voastre, să ne aducem aminte de cuvântul Mântuitorului Isus Hristos, care, mai întâi în plan spiritual, apoi și pe plan cetățenesc, ne-a chemat la unitate. Știm ce a spus Mântuitorul în rugăciunea Arhierească pe care o găsim în Evanghelia după Ioan, cap. 17, i-a înălțat Tatălui rugăciunea: fă, ca toți cei ce vor crede în Mine să fie una, așa cum noi una suntem și a spus și de ce: ca să fim credibili, ca lumea să creadă că Tu M-ai trimis!"

La încheierea celebrării liturgice au fost acordate onorificențe, atât din partea Academiei Mauriziana pentru personalități care s-au implicat în acțiunile caritabile pe care le întreprind, cât și din partea Episcopului de Cluj-Gherla, care a oferit diploma și medalia "Iuliu Hossu" unor distinși colaboratori, ca apreciere, mulțumire și amintire a Anului Centenar al Unirii și la nivelul Eparhiei de Cluj-Gherla, An omagial Iuliu Hossu. După Sfânta Jertfă Liturgică, Eminența Sa Card. Monterisi și PS Florentin au participat, însoțiți de preoți, la momentele festive din această zi a sărbătorii Sfântului Andrei organizate de Mitropolia ortodoxă: Sfânta Liturghie arhierească, apoi, în fața Catedralei ortodoxe, dezvelirea și binecuvântarea statuilor Mitropolitului Bartolomeu Anania și a Episcopului Nicolae Ivan, printr-o ceremonie cu onoruri militare.

În jurul orei 13.00, Ierarhii ortodocși și cei catolici s-au deplasat din nou spre Catedrala greco-catolică, la statuia Cardinalului Iuliu Hossu (de pe B-dul Eroilor), care a fost dezvelită de Emil Boc, primar al Clujului, și de PS Florentin, apoi binecuvântată de PS Florentin în cadrul unei ceremonii religioase, însoțită, de asemenea, de onoruri militare. În fața acestui monument, finanțat în întregime de Primăria Mun. Cluj-Napoca, PS Florentin și-a exprimat bucuria, spunând, "Cardinalul s-a întors acasă!" și a reamintit cum principalii artizani ai Marii Uniri de la 1918, s-au reîntâlnit după 30 de ani în închisoarea Sighetului. Preasfinția Sa și-a exprimat nădejdea ca astfel de fapte să nu se mai săvârșească și de acum înainte să ne cinstim înaintașii: "actul pe care îl celebrăm acum împlinește de fapt, putem afirma, o dreptate și un adevăr, este un act de reparare adus Bisericii Greco-Catolice, consider eu, un act de reînviere a unei memorii pierdute, a unui spirit care trebuie să renască în poporul nostru, spiritul cinstirii Făuritorilor Marii Uniri, spiritul acelora care au păstorit acest neam în timpurile sale dificile" – a spus Ierarhul.

Luând cuvântul în continuare, primarul mun. Cluj-Napoca a afirmat: "Trăim un moment de istorie. Astăzi, trei personalități ale neamului românesc sunt cinstite la Cluj-Napoca, oameni care au lăsat urme adânci în conștiința poporului român. De aceea clujenii, astăzi, prin Consiliul local și prin Primărie, aduc un omagiu, susținând financiar acest demers. Astăzi, la Cluj, suntem de fapt în Europa, aici este locul unde Estul se întâlnește cu Vestul și invers, aici este locul unde turnurile gotice se împletesc cu cupolele bizantine, este singurul loc din Uniunea europeană unde o universitate are patru facultăți de religie creștină, ortodoxă, greco-catolică, romano-catolică și protestantă, este locul unei ecumenism cu care ne mândrim și care de forță și consistență aceste oraș. Iar faptul că astăzi, greco-catolici și ortodocși suntem împreună pentru a ne cinsti eroii, arată unde este Clujul și datorită dvs. am reușit să îl punem pe harta Europei și al lumii." În încheiere, a repetat ce a spus Episcopul Iuliu Hossu, în 1940, când a fost invitat să părăsească Clujul, în acele vremuri de restriște. "El a spus: «eu rămân aici cu poporul meu să îi împărtășesc soarta». Aici a fost atunci, aici este și acum, aici va fi pentru eternitate! Doamne ajută!"

A încheiat alocuțiunile prefectul jud. Cluj, Ioan Aurel Cherecheș, care a remarcat că Episcopul Iuliu Hossu este cel care a citit actul Unirii, "motiv pentru care nu trebuie să-l uităm niciodată". Trecând prin multe greutăți, apoi prin temnița grea, este un om care "și-a slujit țara, așa cum trebuie să facem cu toții". Toate luările de cuvânt ale zilei au exprimat bucuria de a vedea cele două Biserici, Catolică și Ortodoxă, împreună, în această cinstire adusă înaintașilor și în dorința de a împlini chemarea Mântuitorului spre unitate.

Ceremonia a continuat cu depunerea de coroane de flori în memoria Cardinalului Iuliu Hossu. Și-au adus omagiul, Instituția Prefectului Cluj, Primăria Mun. Cluj-Napoca, Consiliul Județean Cluj și Episcopia Greco-Catolică de Cluj-Gherla, reprezentată de Episcopul eparhial PS Florentin, împreună cu care au fost PS Vasile Bizău, Episcop de Maramureș și Eminența Sa Card. Francesco Monterisi. S-a depus o coroană de flori și din partea Diviziei 4 Infanterie Gemina – exprimând omagiul Armatei Române pentru Cardinalul Iuliu Hossu, care în Primul Război Mondial a fost preot militar în grad de sublocotenent, distins cu Crucea de Onoare, clasa a II-a și cu Decorația de război a Crucii Roșii.

În încheiere a fost programat un moment inedit, actorul Florin Isaiu, purtând veșmântul arhieresc al epocii, l-a reprezentat pe Episcopul Iuliu Hossu și a repetat cuvintele pe care tânărul Ierarh de Cluj-Gherla, de numai 33 de ani, le-a rostit la 1 Decembrie 1918, dând citire Rezoluțiunii Marii Uniri în fața mulțimilor de la Alba Iulia. Sunt cuvinte ce au fost înscrise în piatră – al căror mesaj coboară din expresia chipului statuii ce-l reprezintă pe Arhiereu redată cu măiestrie de dalta artistului – și ecoul lor va reverbera zilnic pe străzile Clujului pentru următorul centenar, și după aceea, vestind:

"De acum o Românie Mare, întemeiată pe dreptatea lui Dumnezeu și credința poporului Său.
Cântarea noastră de biruință să fie cântarea neamului pe calea lungă și grea a veacurilor: «Dreptatea Ta, Doamne, e dreptate în veac și cuvântul Tău adevărul».
Dreptate și adevăr, la temelia României întregite.
Mărire întru cele de sus lui Dumnezeu.
Pe pământ pace.
Ziua învierii, să ne luminăm, popoare.
Trăiască România Mare, una și în veci nedespărțită, Amin."

imagine

imagine

imagine

imagine

Mai multe fotografii: aici

2 Comments

  1. Turcas Gheorghe 3 decembrie 2018 at 20:36 - Reply

    Ma bucura aceasta concelebrare! Bine ar fi sa se faca pasi spre reluarea relatiilor amiabiie. Pacea e buna!

  2. sr. Mary McGlone, CSJ 4 decembrie 2018 at 2:47 - Reply

    I rejoice with you at this wonderful occasion. May God continue to bless us with holy people in our Church.