Anunț: Celebrarea Zilei Vieții Consacrate în Eparhia de Cluj-Gherla

publicat la 26 ianuarie 2019 în Anunţuri

În Biserica Catolică va fi sărbătorită Ziua Vieții Consacrate, zi instituită în anul 1997 de Sfântul Papă Ioan Paul al II-lea, pentru a fi celebrată anual, la 2 februarie, la pomenirea "Prezentării lui Isus în Templu".

Pr. Anton Crișan, vicar cu persoanele consacrate, a transmis programul ediției 2019 a Zilei Vieții Consacrate în Eparhia de Cluj-Gherla. Celebrarea, la care va lua parte PS Florentin Crihălmeanu, Episcopul de Cluj-Gherla, va debuta vineri, 1 februarie, de la ora 18.00, la Mănăstirea Surorilor Congregației Maicii Domnului (str. Romul Ladea, nr. 6, Cluj-Napoca), cu o seară de rugăciune la care sunt invitați preoții și persoanele consacrate, precum și credincioșii laici, cu toții fiind consacrați lui Dumnezeu prin taina Botezului. Cu acest prilej, pr. Olivo Bosa din Societatea lui Isus, va prezenta un cuvânt de învățătură.

Programul va continua sâmbătă, 2 februarie 2019 – zi în care calendarul liturgic bizantin marchează sărbătoarea "Întâmpinării Domnului la Templu" -, la Catedrala "Schimbarea la Față" din Cluj-Napoca. La ora 10.15, persoanele consacrate din diferite ordine și congregații vor intra în procesiune în Catedrală, până în fața altarului, purtând lumânări aprinse în mâini și prezentându-se în fața Domnului, fiecare cu propria vocație și mod de slujire, prezentându-l totodată pe Isus comunității creștine, mărturisindu-și credința în El și alegerea făcută de a-I urma ca unui Domn și Mântuitor. În continuare, de la ora 10.30 va fi celebrată Sfânta Liturghie Arhierească.

După celebrarea liturgică, la ora 12.00, este programat un moment de mărturie: un preot, o călugăriță și un laic, vor vorbi despre importanța rugăciunii în ce privește chemarea și răspunsul la viața consacrată. La Calea Crucii din 26 ianuarie 2019, în Panama, unde s-au întâlnit tineri din lumea întreagă pentru cea de-a 34-a Zi Mondială a Tinerilor, Sfântul Părinte Francisc a vorbit despre urmarea lui Isus pe drumul spre Calvar, "un drum al suferinței și al solitudinii care continuă și în zilele noastre". Sfântul Părinte a spus că Isus "pășește și îndură în numeroase chipuri (umane), care suferă din cauza indiferenței anestezică a societății noastre, o societate care consumă și se consumă, care ignoră și se ignoră în suferința fraților". A prezentat o realitate tristă, dar caracteristică societății actuale, în care frații și surorile de viață consacrată urmează Domnului pe acest drum dificil.

Reflectând asupra prelungirii, în zilele noastre, a suferinței lui Isus în cei care suferă, Sfântul Părinte a oferit tinerilor exemplul prin excelență al vieții consacrate, modelul desăvârșit de viață oferită lui Dumnezeu, în Preasfânta Fecioară Maria: "Să o contemplăm pe Maica Domnului, femeie puternică. Vrem să învățăm de la ea să rămânem în picioare, lângă cruce. Cu decizia și curajul demonstrate de ea, fără evaziuni sau miraje. Ea a știut să însoțească durerea Fiului ei; să îl susțină cu privirea, să îl protejeze cu inima. O durere pe care a suferit-o, dar care nu a îndoit-o. A fost femeia puternică a "Da"-ului» (v. aici). Privind cu ochii sufletului Calea Crucii lui Isus și reînnoind hotărârea de a-I urma Lui pe această Cale, noua celebrare a Vieții Consacrate în Biserică să rămână, pentru toți, o sărbătoare a "Da"-ului spus lui Dumnezeu, după modelul Preasfintei Fecioare Maria.

imagine

Exprimaţi-vă opinia

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *