Ziua Bolnavului în Catedrala din Cluj – celebrare a vieții trăită ca dar pentru ceilalți

Publicat pe: 18 februarie 2019|Secțiunea: Ştiri|

Sfânta Liturghie arhierească celebrată duminică, 17 februarie 2019, în Catedrala "Schimbarea la Față", a fost dedicată bolnavilor și personalului sanitar cu ocazia Zilei Mondiale a Bolnavului, care, în Biserica Catolică amintește apariția Preasfintei Fecioare Maria la Lourdes. La masa sf. altar s-au aflat PS Florentin Crihălmeanu, Episcop de Cluj-Gherla, pr. Călin Bot, Vicar general, pr. Ioan Mătieș, vicar cu laicii și coordonator al acestei celebrări, preoți vicari, consilieri eparhiali, preoți care se ocupă de pastorația bolnavilor. De asemenea au fost invitați medici, asistenți sanitari și persoane purtătoare de suferință, lor le-a fost dedicată rugăciunea Bisericii din această zi. Răspunsurile liturgice au fost date de Corul Catedralei "Magnificat".

În cuvântul de învățătură, Preasfinția Sa a amintit că Biserica se află în prima duminică a Triodului, perioadă de pregătire a Postului Paștelui în care se meditează pilda Vameșului și a Fariseului (Lc 18,10-14), pildă ce dezvăluie profunzimea și puterea rugăciunii: "Dumnezeule, fii milostiv mie, păcătosului". "Această duminică", a spus Ierarhul, "ne invită să privim în jurul nostru, nu cu dispreț ci cu iubire, cu acea iubire pe care am primit-o de la Dumnezeu, cu milostivirea de care și noi ne-am învrednicit atunci când ne-am apropiat de scaunul mărturisirii, sau atunci când, în rugăciune, am avut puterea să ne recunoaștem păcătoși în fața lui Dumnezeu. Duminica de astăzi este și o invitație de a privi mai mult spre noi, ca să vedem ceea ce suntem, și, să punem ceea ce suntem în fața lui Dumnezeu, pentru a înțelege ceea ce trebuia să devenim. La Dumnezeu nu contează ceea ce am făcut, contează ceea ce am reușit să fim în această viață iar întrebarea la care va trebui să răspundem cu toții este una singură: «cât de mult ai iubit?»"

Au fost aduse, mai apoi, în atenția credincioșilor, câteva idei din mesajul Sfântului Părinte Francisc: "modelul pe care Papa Francisc ni-l oferă în cea de-a 27-a Zi Mondială a Bolnavului este cel al Sfintei Maici Tereza, o persoană consacrată care a reușit să fie atât de cunoscută, încât avea gratuitate pe toate liniile de zbor cu avioanele din Compania Pan Am, americană. Motivul era faptul că făcuse atât de mult bine, construise atât de multe spitale, azile, pentru bolnavi, bătrâni, școli pentru tinerii lipsiți de posibilitatea de a primi elemente primare ale culturii generale. Sunt meritele pentru care a primit și numeroase premii, a fost recunoscută de către Papa, astăzi Sfântul Paul al II-lea, ca sfântă a Bisericii."

"Motoul mesajului, ‘În dar ați primit, în dar să dați’ (Matei 10,8), este o invitație la disponibilitate, la deschidere, la a învăța să dăm, nu ceea ce avem, adică un transfer de proprietate, ci să dăm ceea ce suntem, să oferim din timpul nostru, din energia noastră, iubirea gratuită și disponibilitatea față de toți, fără deosebire de limbă, cultură, etnie, sau religie – ne spune Papa Francisc, citând pe Sfânta Maică Tereza. Această gratuitate a vieții noastre, este aceea pe care trebuie să o promovăm. Gratuitate umană, spune Pontiful Roman, este ferventul care ar trebui să anime sufletele tuturor voluntarilor și ale acelora care doresc să participe la slujirea carității, care știu să ofere speranță sufletelor disperate. Nu este vorba doar despre un serviciu medical, ci, despre mult mai mult decât atât, un serviciu adus omenirii, un serviciu de caritate ce rămâne în fața lui Dumnezeu, un exemplu de golire de sine pentru a se dărui, total, celuilalt".

După Sfânta Liturghie s-a făcut, la fel ca după fiecare celebrare liturgică din ultimii ani, rugăciunea pentru beatificarea Episcopilor martiri greco-catolici și, în mod particular pentru această zi, o rugăciune pentru bolnavi. În continuare, prof. dr. Ioan Ștefan Florian, președinte al Senatului Universității de Medicină și Farmacie "Iuliu Hațieganu" a rostit un cuvânt din partea Asociației Medicilor Catolici, dar și a medicilor în general, a tuturor celor care practică medicina, "profesie creată eminamente pentru ceilalți, o profesie prin excelență socială. Medicina nu presupune doar cunoaștere, ci înseamnă comunicare, înțelegere, empatie, dăruire de sine, presupune bunătate, ascultare, înțelegere, înseamnă, într-un cuvânt, omenie. Înseamnă să privești pe fiecare din cei aflați în suferință cu compasiunea și dedicarea cu care te apleci asupra unuia din cei dragi ție. Să îi vorbești cu sufletul, să îi insufli încrederea că nu poartă singur povara suferinței lui", sunt cuvintele cu care prof. dr. Florian și-a început alocuțiunea despre vocația sa și misiunea pe care o împlinește.

Pr. vicar Ioan Mătieș a mulțumit d-lui profesor doctor pentru cuvântul emoționant și, totodată, a adus calde mulțumiri celor care, într-un fel sau altul, au grijă de bolnavi, participanți la acest moment de rugăciune: Asociației Medicilor Catolici, Centrului de Zi "Sf. Maria", Fundației "Credință și Lumină", Asociației "Caritas eparhial" cu cele două departamente cu servicii care se adresează bolnavilor: pentru îngrijirea la domiciliu cu serviciu medical și departamentului pentru persoane cu dizabilități. Mulțumiri au fost adresate Policlinicii "Familia Sfântă" din cadrul Fundației "Familia Sfântă", unde se oferă servicii medicale gratuite. A mulțumit și profesorilor doctori, medicilor, farmaciștilor, asistenților medicali, asistenților sociali. O mulțumire deosebită a fost adresată managerilor de spitale, cu mențiunea că există o colaborare deosebită a Bisericii cu spitalele la Cluj, Dej și Năsăud: "sunt nouă preoți greco-catolici care fac pastorație în spitale, la un număr de peste 40 de secții medicale". Pr. vicar a încheiat cu îndemnul la rugăciune pentru bolnavi și pentru cei care le sunt alături. Nu în ultimul rând, a mulțumit Preasfinției Sale Florentin, Episcopul eparhial, care "se îngrijește de întreaga pastorație a bolnavilor la nivelul Eparhiei de Cluj-Gherla".

Preasfinția Sa a oferit, în încheiere, celor de față, modelul din evanghelia zilei, cel al vameșului venit la rugăciune în templu: "această inimă căită, care se golește de sine pentru a se umple de iubirea lui Dumnezeu". A adus, de asemenea, mulțumiri, tuturor participanților la acest moment de rugăciune, bolnavilor, medicilor, operatorilor sanitari, persoanelor consacrate, între care surori din Congregația Maicii Domnului și surori din Ordinul "Sfântului Vasile cel Mare", care se implică la rândul lor cu dăruire în pastorația și îngrijirea bolnavilor. Ierarhul de Cluj-Gherla a adresat o mulțumire specială prof. dr. Ioan Ștefan Florian, "cel care, de mulți ani, ne încântă prin cuvântul ce vine, nu din partea unui teoretician, ci din partea unui practician al medicinei", ale cărui rezultate se bucură de o apreciere și recunoaștere nu doar în țară, ci și la nivel internațional, din 2017 fiind vicepreședinte al Federației Mondiale de Neurochirurgie.

Ziua Mondială a Bolnavului a fost instituită în anul 1992 de către Papa Ioan Paul al II-lea, prima celebrare având loc la 11 februarie 1993. De atunci, an de an, sunt aduse de către Biserică în atenția credincioșilor catolici și nu numai, persoanele care poartă crucea suferinței, cruce care, unită cu cea a Mântuitorului devine pentru lumea întreagă izvor de purificare și vindecare.

imagine

imagine

imagine

Mai multe fotografii: aici