Probleme actuale ale satului românesc

publicat la 4 martie 2019 în Ştiri

Miercuri, 27 februarie 2019, a avut loc la Episcopia Română Unită de Cluj-Gherla, întâlnirea lunară a echipei angajate în proiectul ProRure. Au participat membri ai AGRU și ASTRU Cluj, care au avut ocazia să asculte prezentarea temei: "Probleme actuale ale satului românesc", făcută de Vasile-Mihai Cucerzan, lector univ. dr. la Universitatea de Științe Agricole și Medicină Veterinară din Cluj.

Au fost evocate dificultățile lumii satului, pornind de la cele demografice – scăderea populației care alege să trăiască în continuare la sat – la cele economice – lipsa unui număr suficient de locuri de muncă, prea puținele inițiative locale care au succes etc. După creionarea cadrului teoretic și a problematicii în context european, s-au făcut referiri și la experiența asociativă a ASTRU Cluj în munca loc cu echipele de tineri din parohiile greco-catolice din mediul rural, precum și la continuarea bunelor practici, la colaborarea dintre laicii din mediul urban și cei ce trăiesc la sat.

În final, s-a discutat și s-a stabilit un calendar comun al celor două asociații cu privire la activitățile ProRure din perioada imediat următoare, care să cuprindă câteva vizite în parohii rurale.

Lucian Pop
via ProRure.wordpress.com

imagine

Exprimaţi-vă opinia

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *