Probleme actuale ale satului românesc

Publicat pe: 4 martie 2019|Secțiunea: Ştiri|

Miercuri, 27 februarie 2019, a avut loc la Episcopia Română Unită de Cluj-Gherla, întâlnirea lunară a echipei angajate în proiectul ProRure. Au participat membri ai AGRU și ASTRU Cluj, care au avut ocazia să asculte prezentarea temei: "Probleme actuale ale satului românesc", făcută de Vasile-Mihai Cucerzan, lector univ. dr. la Universitatea de Științe Agricole și Medicină Veterinară din Cluj.

Au fost evocate dificultățile lumii satului, pornind de la cele demografice – scăderea populației care alege să trăiască în continuare la sat – la cele economice – lipsa unui număr suficient de locuri de muncă, prea puținele inițiative locale care au succes etc. După creionarea cadrului teoretic și a problematicii în context european, s-au făcut referiri și la experiența asociativă a ASTRU Cluj în munca loc cu echipele de tineri din parohiile greco-catolice din mediul rural, precum și la continuarea bunelor practici, la colaborarea dintre laicii din mediul urban și cei ce trăiesc la sat.

În final, s-a discutat și s-a stabilit un calendar comun al celor două asociații cu privire la activitățile ProRure din perioada imediat următoare, care să cuprindă câteva vizite în parohii rurale.

Lucian Pop
via ProRure.wordpress.com

imagine