Interviu: O primă întâlnire a cateheților est-europeni

Publicat pe: 28 martie 2019|Secțiunea: Ştiri|

În perioada 16-23 martie 2019, la Gaming, Austria, Institutul pentru Limbi și Cateheză (LCI) a organizat un curs de formare pentru cateheți, la care au fost invitați cateheți din mai multe țări din Europa de Est. Din România au participat trei persoane: pe lângă Claudia Cufoian, din Baia Mare, doi cateheți clujeni: Radu și Oana Capan. Cursul a fost realizat prin colaborarea dintre LCI și Institutul Catehetic al Universității Franciscane din Steubenville, Ohio, fiind găzduit într-o fostă mănăstire cartuziană, unde acum urmează cursuri studenți ai ambelor instituții de învățământ. Biroul de presă al Eparhiei de Cluj-Gherla a stat de vorbă cu cei doi participanți clujeni.

V.S.: Câte persoane au participat la acest curs și din ce țări?

O.C.: Am fost în total 20 de persoane din 10 țări est-europene. Cel mai numeros grup a fost cel ucrainean, dar au fost apoi, pe lângă România, și participanți din Albania, Azerbaidjan, Belarus, Cehia, Georgia, Kazahstan, Polonia și Slovacia. Au participat laici, preoți, persoane consacrate, precum și un Episcop: PS Nil Lushchak OFM, Episcop auxiliar de Mukachevo, Ucraina.

imagine

V.S.: În ce a constat în mare programul?

R.C.: S-au combinat multe aspecte. Am putea spune că au fost într-un fel și zile de reculegere, dat fiind programul spiritual intens. Dimineața o oră ce unea Adorația euharistică cu rugăciunea de dimineață, Liturghia la amiază (în rit latin, dar și bizantin), o rugăciune după-masa (Rozariu sau Acatist), plus rugăciunea de seară. În plus unele conferințe au fost un fel de exerciții spirituale condensate, pe teme de spiritualitate, dar vizând noua evanghelizare în general, cateheza în special. Dar a fost desigur o reuniune catehetică – de fapt, conform organizatorilor, prima întâlnire a cateheților est-europeni, sperându-se să se pună bazele unei tradiții, similare întâlnirii cateheților din America. În fine, au fost și momente de comuniune, de dialog între participanți, formale și informale, la care s-a adăugat un pelerinaj la un sanctuar îndrăgit de austrieci și nu numai: cel de la Mariazell.

V.S.: Cine au fost cei care au susținut programul de formare?

O.C.: La Gaming funcționează o "ramură" a Universității Franciscane din Steubenville, SUA, așa că vorbitorii au fost doi americani: unul prin adopție, dr. Petroc Willey, iar celălalt nativ, dr. Christine Anne Mugridge. Aceștia au condus întâlnirea organizată în principal tot de americani: Jennifer Healy și Bobette Huzovic, co-directoare ale LCI, cu ajutorul lui Martin Mika, slovac, responsabil cu promovarea și implementarea muncii Institutului Catehetic în Europa centrală și de est. Vorbitorii amintiți ne-au prezentat Institutul Catehetic, ne-au vorbit despre "Rolul catehetului", despre "Viziunea Papei Ioan Paul al II-lea pentru evanghelizarea Europei", despre "Impedimente și oportunități pentru evanghelizare" și despre "Etape în evanghelizare și cateheză". Nu în ultimul rând ne-au prezentat un instrument online pentru formare.

imagine

V.S.: Ce informații puteți da despre acest instrument online?

R.C.: Este vorba de un instrument util în formarea formatorilor. Altfel spus, este pentru formarea acelor figuri implicate în formarea altora, că este vorba de preoți, cateheți sau operatori din pastorația tineretului, de profesori din școli ș.a. Institutul Catehetic al Universității Franciscane din Steubenville oferă o astfel de formare în Statele Unite prin cursurile oferite direct studenților; dar s-au gândit să își extindă "audiența" oferind formarea și online. Practic se folosesc de internet pentru a oferi ateliere (workshop-uri) de formare oricăror persoane interesate, din orice colț al lumii. În timp ce ideea în sine sună bine, sunt desigur diverse bariere, precum cea de limbă, dar și de preț, ca să menționez doar două. Drept urmare, aș zice că este un drum de parcurs până când instrumentul să fie util în Biserica noastră. Va trebui să îl studiem, să vedem ce forță avem pentru a traduce treptat din ateliere, iar apoi să vedem cât de utile sunt acestea formatorilor din Biserica Catolică din România.

V.S.: Deja folosiți de mulți ani materiale video în activitatea voastră catehetică.

O.C.: Da, este adevărat. Există însă o diferență majoră: programele video-catehetice pe care le-am tradus și rulat în diverse parohii de-a lungul ultimilor ani se adresează direct credincioșilor. Materialele video puse la dispoziție de instrumentul video amintit anterior se adresează în schimb formatorilor. Este o optică diferită: lucrând cu formatorii, se caută sprijinirea acestora în activitatea lor în parohie, de exemplu, în locul "înlocuirii" lor cu programe video. Din punctul nostru de vedere, sunt două abordări complementare: trebuie lucrat serios pe formarea formatorilor, dar se pot folosi și mijloacele video existente pentru formarea credincioșilor.

imagine