Episcopii catolici îl așteaptă cu brațele deschise pe Papa Francisc în România

Publicat pe: 12 aprilie 2019|Secțiunea: Ştiri|

Episcopii romano-catolici și greco-catolici din țara noastră și din Republica Moldova, reuniți în aceste zile în sesiunea plenară a Conferinței Episcopilor din România (CER), au discutat ultimele detalii ale vizitei Sfântului Părinte Papa Francisc. Adunarea a avut loc la Mănăstirea Părinților Carmelitani Desculți din Ciofliceni (Snagov), în zilele de 10-12 aprilie 2019, fiind găzduită de Arhiepiscopia Romano-Catolică de București.

La deschiderea lucrărilor a luat parte și Nunțiul Apostolic în România, Mons. Miguel Maury Buendía, precum și Mons. Mauricio Rueda Beltz, împreună cu colaboratorii săi de la Vatican, cu care Episcopii au discutat despre pregătirile care se fac pentru vizita Papei Francisc în România, din 31 mai – 2 iunie 2019. Totodată, conform Statutului CER, Episcopii au procedat la alegerea președintelui Conferinței Episcopilor din România în persoana Arhiepiscopului Mitropolit de București, Înaltpreasfinția Sa Ioan Robu. În funcția de Vicepreședinte a intrat automat, conform Statutului CER, Arhiepiscopul Major al Bisericii Române Unite cu Roma Greco-Catolică, Preafericirea Sa Lucian Cardinal Mureșan. În Consiliul Permanent, pe lângă președinte și vicepreședinte au fost aleși Episcopul de Maramureș, Preasfinția Sa Vasile Bizău și Episcopul latin de Oradea, Preasfinția Sa László Böcskei.

Având în vedere apropiatele alegeri pentru Parlamentul European, Episcopii romano-catolici și greco-catolici au considerat necesar să transmită un îndemn către credincioșii catolici și toți oamenii de bunăvoință de a participa la alegerile din 26 mai 2019. La ultima sesiune de lucru, din 12 aprilie, Episcopii catolici din România s-au întâlnit cu Excelența Sa Victor Opaschi, secretar de stat pentru Culte, cu care au avut un dialog deschis cu privire la rolul Secretariatului de Stat pentru Culte și al Bisericii Catolice în societatea românească. În cadrul sesiunilor de lucru, Episcopii au discutat și unele aspecte referitoare la inițiativele Operelor Misionare Pontificale, la organizarea Comisiei pentru familie a CER, la activitățile promovate de Caritas ˗ instituția de caritate a Bisericii Catolice ˗, la legăturile cu Conferințele episcopale din alte țări și la organizarea unui pelerinaj național la Lourdes.

Următoarea sesiune plenară a CER va avea loc în perioada 25-27 septembrie a.c., la Baia Mare, găzduită de Eparhia Greco-Catolică de Maramureș. Episcopii catolici le transmit tuturor Sărbători Pascale binecuvântate. Conferința Episcopilor din România se întrunește de două ori pe an și îi reunește pe toți Episcopii romano-catolici și greco-catolici din România și exprimă unitatea Bisericii locale și comuniunea cu Urmașul lui Petru, Sfântul Părinte Papa.

pr. Francisc Ungureanu,
secretar general CER

imagine

Declarația CER referitoare la alegerile europene 2019

Noi, Episcopii catolici de ambele rituri din România reuniți la Ciofliceni (Snagov) în sesiune plenară de primăvară a Conferinței Episcopale Catolice (CER), între 10-12 aprilie 2019, inspirați de învățătura Evangheliei îi îndemnăm pe toți oamenii de bunăvoință, în special pe catolici, să își exercite dreptul și responsabilitatea de a participa la vot, la alegerile europene din 26 mai a.c.

Alegerile pentru Parlamentul European reprezintă un moment important pentru viețile noastre în calitate de cetățeni ai Europei. Viitorul nostru depinde, în mare măsură, de rezultatele acestor alegeri, întrucât ele vor contribui fie la slăbirea, fie la consolidarea legăturilor dintre statele continentului nostru, la îndepărtarea dintre cetățeni sau la apropierea lor pe un fundament solid de cooperare și respect reciproc.

Biserica Catolică a crezut și a contribuit în mod substanțial la construcția Europei de astăzi și de aceea îi îndeamnă pe toți credincioșii să acorde propriul vot acelor candidați care, în programul lor, asemenea fondatorilor Uniunii Europene, promovează cultura vieții, familia și demnitatea ei, ocrotirea întregii creații a lui Dumnezeu, acelor candidați care nu îi neglijează pe cei mai slabi și lipsiți de apărare – pruncii nenăscuți, săracii, marginalizații, persoanele cu dizabilități, vârstnicii. Este întotdeauna de preferat să fie votați cei care urmăresc binele comun și promovarea valorilor creștine care au plăsmuit societatea europeană, care pun pe primul loc promovarea tinerilor, care își bazează politicile sociale pe principiul subsidiarității, al solidarității și al dreptății sociale, care promovează libertatea religioasă ca trăsătură fundamentală a unei societăți democratice și susținerea dreptului fiecăruia de a-și manifesta credința în public.

Adresându-vă acest îndemn, dorim să reamintim responsabilitatea cetățenilor catolici în societatea europeană și ne rugăm Bunului Dumnezeu pentru binele țării și al poporului nostru ca parte integrantă a Uniunii Europene. Cu binecuvântare arhierească, Episcopii catolici din România.

imagine