Vizită la Alba-Iulia cu ocazia celebrării locale a ZMT 2019 în Eparhia de Cluj-Gherla

Publicat pe: 15 aprilie 2019|Secțiunea: Ştiri|

Sâmbătă, 13 aprilie 2019, a avut loc și în Eparhia de Cluj-Gherla celebrarea locală a celei de a XXXIV-a ediții a Zilei Mondiale a Tineretului, cu tema "Iată slujitoarea Domnului, fie mie după cuvântul tău" (Luca 1,38). La acest eveniment au participat peste 40 de tineri, atât din Eparhia de Cluj-Gherla cât și un grup de elevi de la Blaj, alături de care au fost prezenți pr. Radu Tălpălariu, pr. Sebastian Peșteșan, pr. Anton Crișan și Preasfinția Sa Florentin Crihălmeanu. De dimineață tinerii au fost primiți de către pr. Marius Popa în parohia Sf. Fecioară Maria, din cartierul Grigorescu, pentru a participa cu toții la Sfânta Liturghie.

În cadrul predicii, Episcopul le-a vorbit despre identitatea fiecăruia, adresându-le pentru început o întrebare foarte importantă, care se regăsește și în Evanghelia zilei: "Dar voi cine spuneți că sunt Eu?" (Marcu 8,29). Aceasta este o întrebare pe care trebuie să și-o adreseze atât pentru a înțelege cum îl percep ei pe Dumnezeu cât și pentru a descoperi cum îi vede El pe ei. El cine spune că sunt ei? Este o întrebare esențială, care îi ajută să nu trăiască mereu după imaginile și părerile altora, ci după chipul și asemănarea lui Dumnezeu. La rândul lor, tinerii trebuie să învețe să îi privească pe ceilalți nu după felul în care îi cataloghează, nu în funcție de ceea ce știu ei despre ceilalți, ci ca pe frați ai lor, ca pe fii ai lui Dumnezeu. Prin aceste întrebări, ei sunt invitați să pătrundă în sufletele lor, să își asume credința, să fie prezentul Bisericii și să urmeze visul pe care Dumnezeu îl are pentru fiecare dintre ei.

După Sfânta Liturghie, participanții au pornit cu autocarul spre Alba-Iulia, primul obiectiv fiind vizitarea Cetății. Au început traseul cu vizitarea Catedralei ortodoxe și apoi a celei romano-catolice. Grupul a fost însoțit de un ghid, care le-a prezentat cetatea, castrul roman, Via Principalis, obeliscul lui Horea, Muzeul Unirii și busturile personalităților care au participat la Marea Unire. Constrânși de ploaie, cu toții s-au îndreptat spre parohia Spiritul Sfânt, unde au fost întâmpinați de pr. Radu Vasile Roșu, protopop de Alba-Iulia. După o gustare și niște ceai cald, părintele le-a vorbit tinerilor despre biserică, după care aceștia s-au împărțit pe grupe, pentru a răspunde următoarelor întrebări ce au fost adresate la finalul predicii: 1. Unde simt că mă întâlnesc cu Cristos în viața mea?; 2. Cum caut să mențin prezența lui Cristos în sufletul meu?; 3. Ce rol are Cristos în viața mea?; 4. Dacă ar trebui să vorbesc despre Cristos unei persoane care nu l-a cunoscut încă pe Dumnezeu, ce i-aș spune?; 5. Compuneți o rugăciune pentru tineri, adresată lui Cristos.

După acest moment, un reprezentant al fiecărei grupe a împărtășit și cu restul participanților răspunsurile la întrebări și rugăciunea pentru tineri. Următoarea oprire a fost la parohia Nașterea Maicii Domnului, parohie păstorită de pr. Adrian Dobrin. Părintele protopop le-a prezentat tinerilor prezenți istoria bisericii și a mozaicului pe care l-a realizat el alături de o echipă de oameni, fiind unicul ucenic român al pr. Marko Ivan Rupnik. După această vizită, tinerii s-au îndreptat spre autocar. Pe drum au cântat și s-au rugat, mulțumind Domnului pentru ziua lungă, dar plină de momente frumoase.

Mulțumim de asemenea pr. Sebastian Peșteșan pentru relatarea momentelor istorice importante despre obiectivele turistice și culturale întâlnite, mulțumim pr. Radu Roșu pentru găzduire în parohia păstorită de dânsul, grupului de tineri blăjeni care s-au alăturat nouă și nu în ultimul rând Preasfințitului Florentin, pentru deschiderea pe care o are față de tineri, oferindu-le timpul și ascultarea de care au nevoie.

Teodora Capan,
secretar ASTRU Cluj
via Cluj.ASTRU.ro
mai multe fotografii: aici

imagine

imagine

imagine