Reculegere polono-română: Ospitalitatea este începutul iubirii și al iertării

publicat la 8 mai 2019 în Ştiri

În perioada 1-4 mai 2019, a avut loc reculegerea polono-română la centrul de reculegeri pentru tineri din Śnieżnica, lângă Kasina Wielka. Având subiectul central al ospitalității, reculegerea face parte din seria tematică "Trăind în familia lui Dumnezeu". Au participat o sută de polonezi și români, fiind vorba de grupul de polonezi din Oława, care ne-a găzduit când o parte dintre noi am participat la Ziua Mondială a Tineretului din 2016, și de un grup de tineri și familii din Eparhia de Cluj-Gherla.

Am pornit pe data de 1 mai spre Polonia, unde am ajuns în jurul orei 13. Odată cu sosirea polonezilor, am început programul cu un moment de bun venit și introducere în tema acestor zile, prezentat de Paulina Żmuda, Tomasz Żmuda și Laura Sopon. În această introducere, am reflectat asupra câtorva pasaje care îl prezintă pe Dumnezeu ca și gazdă. Primul text este versetul 18 din Geneză capitolul 2, unde Dumnezeu spune "Nu este bine ca omul să fie singur. Îi voi face un ajutor pe potriva lui." În acest context al creației, vedem cum Dumnezeu îl primește pe om în creația Lui și îi dăruiește totul.

Dăruirea și ospitalitatea lui Dumnezeu o le vedem în continuare manifestate și în alte instanțe relatate în Vechiul și Noul Testament, prezentate în această zi. Isus are pregătit un loc pentru noi și este mereu gata să ne primească. În Ioan 1,38-41, Isus este un exemplu de atitudine deschisă față de ceilalți. Asemenea Lui, noi, ca membri ai Bisericii, trebuie să ne trăim viața astfel încât ceilalți să se simtă primiți și să ne poată vedea așa cum suntem. Noi trebuie să fim imaginea Bisericii așa cum a dorit Dumnezeu ca ea să fie. Mai departe, tot la Ioan, în capitolul 18, versetele 26-27, vedem cum Biserica începe cu ospitalitatea lui Cristos. Aflat pe Cruce, El o dăruiește pe Mama Sa apostolilor, pentru a-i îndruma. Ea devine Mama Bisericii, Mama noastră, care este mereu lângă noi.

În continuarea programului zilei, am participat cu toții la Sfânta Liturghie în limba poloneză, celebrată de pr. Robert Jasik, alături de pr. Radu Tălpălariu, pr. Sebastian Peșteșan și pr. Traian Cîmpean. După acest moment, a urmat cina și un timp în care, în grupuri mici, am avut ocazia să ne cunoaștem și să aprofundăm împreună ceea ce am auzit puțin mai devreme. Am încheiat prima zi cu o seară de socializare pregătită de Teodora Capan și Eduard Socaciu, unde gazdele poloneze ne-au omenit cu alese prăjituri de casă.

A doua zi a început cu introducerea în tema zilei, care ni l-a prezentat pe Dumnezeu ca oaspete de data aceasta. În Geneză 18,2-5, vedem cum Abraham îi primește pe cei trei bărbați fără să ezite, fapt care subliniază că pentru evrei, ospitalitatea era ceva natural. Același exemplu îl oferă și Lot, care îi primește pe cei doi îngeri, respectiv Raguel, care a spus despre Moise: "Unde este? De ce l-ați lăsat [acolo] pe omul acela? Chemați-l să mănânce pâine". Chiar și Zaheu, care era vameș, l-a primit pe Isus în casa sa. Isus dorește să stea cu noi, să fie oaspete în casa noastră. Locuințele dar și inimile noastre trebuie să fie mereu gata să îi primească pe ceilalți, în care se află Cristos.

A urmat Sfânta Liturghie celebrată în limba română, unde pr. Traian, la cuvântul de învățătură, l-a prezentat pe Isus ca oaspete în Preasfânta Euharistie, noi cei de față fiind toți părtași ai Cinei celei de Taină, subliniind totodată că Isus este în același timp și oaspete și gazdă. A doua parte a zilei a fost rezervată unei scurte drumeții în munții în care ne-am aflat pe parcursul celor patru zile. La întoarcere au avut loc discuțiile pe grupuri, iar după cină am avut o seară de rugăciune Taizé pregătită de Paulina Żmuda și animată de câțiva adulți polonezi, alături de Lucia Balint la nai și corul polonez, care a contribuit și la animarea Liturghiilor.

În a treia zi, în cadrul introducerii, am văzut câteva sfaturi din Biblie cu privire la ospitalitate, de la legea iudaică până la scrisorile Sfântului Pavel către creștini. A fost un nou timp de reflecție și introspecție asupra faptului că ospitalitatea este poarta deschisă către iertare, milostivire și iubire. Sfânta Liturghie a fost celebrată în această zi în rit latin, în limba poloneză, în cinstea Preasfintei Fecioare Maria, Regina Poloniei. Pr. Robert a insistat pe ideea că ospitalitatea este punctul de plecare în relația noastră de iubire cu aproapele nostru și cu Dumnezeu, și că Dumnezeu este sursă atât a iubirii cât și a ospitalității.

În ciuda vremii ploioase, am pornit cu o bună dispoziție spre Wadowice, pentru a vizita casa memorială a Sfântului Papă Ioan Paul al II-lea. Cei mai mulți dintre noi am vizitat pentru prima oară casa memorială a lui Karol Wojtiła și biserica în care a fost botezat și educat în credință. Întorși la cazare, am petrecut ultima seară împreună la un grătar, cântece și voie bună, fiind un timp ideal pentru a interacționa într-un cadru informal cu toți cei prezenți.

În ultima zi, am căutat să vedem de ce avem nevoie de ospitalitate în zilele noastre, ce ne aseamănă și ce ne deosebește ca societate, cultură și mentalitate de poporul evreu și de primii creștini din acest punct de vedere. La ultima Sfântă Liturghie celebrată împreună, pr. Sebastian ne-a îndemnat să trăim ospitalitatea în primul rând în casele și familiile noastre, pentru ca după ce devine un obicei pentru noi să reușim să o răspândim mai departe tuturor. După Liturghie, am avut un moment de rămas-bun, în care am făcut o scurtă recapitulare a ceea ce am aprofundat în aceste patru zile. Atât polonezii cât și românii au împărtășit impresiile lor despre această reculegere, respectiv mărturii despre cum au experimentat ospitalitatea în viețile lor.

Au fost patru zile intense, în care am învățat multe despre a (ne) oferi și a primi, despre ce înseamnă ospitalitatea și cum trebuie trăită. Ea trebuie să fie asemenea unui simbol după care să putem fi identificați drept creștini, să fie o atitudine naturală. Mulțumim lui Dumnezeu pentru tot ce ne-a oferit pe durata acestui timp petrecut împreună și îi cerem să ne deschidă ochii, pentru a vedea ocaziile în care putem practica ospitalitatea!

Teodora Capan,
secretar ASTRU Cluj,
via Cluj.ASTRU.ro

imagine

imagine

imagine

Mai multe fotografii: aici

Exprimaţi-vă opinia

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *