Întâlnire la Cluj-Napoca de pregătire pentru vizita Sfântului Părinte la Blaj

publicat la 30 mai 2019 în Ştiri

Miercuri, 29 mai 2019, în Capela Sf. Iosif, din Piața Cipariu, din Cluj-Napoca, a avut loc o întâlnire pentru pregătirea vizitei Sfântului Părinte în România, la Blaj, în prezența Episcopului eparhial, PS Florentin Crihălmeanu. Organizatori ai evenimentului au fost Episcopia Greco-Catolică de Cluj-Gherla, împreună cu Asociația ASTRU Cluj, Asociația Caritas eparhial și parohia Andrei Mureșanu.

PS Florentin Crihălmeanu, Episcop de Cluj-Gherla, pr. Călin Bot, Vicar general, pr. Radu Tălpălariu, consilier cu tinerii, pr. Adrian Avram, director Caritas – Cluj, iar din partea parohiei Andrei Mureșanu, pr. Mircea Marțian și pr. Titus Sas, s-au pus la dispoziția credincioșilor pentru a le oferi detalii despre pelerinajul care îi va conduce pe toți spre Blajul istoric, centru de cultură și de credință și spațiu al unirii tricentenare cu Roma, pentru prima dată umbrit de statura înaltă, caldă și protectoare a unui urmaș pe tronul Sfântului Petru, Papa Francisc.

Blajul, izvor și dar de lumină spirituală pentru neamul românesc, va fi acum sub lumina reflectoarelor care îl vor face vizibil pe toate meridianele pământului, atât prin prezența și binecuvântarea Papei Francisc cât și prin strălucirea martiriului pentru credință a celor șapte Episcopi greco-catolici care vor fi ridicați la cinstea altarelor: Valeriu Traian Frențiu, Vasile Aftenie, Ioan Suciu, Tit Liviu Chinezu, Ioan Bălan, Alexandru Rusu și Iuliu Hossu, Episcopi români greco-catolici uciși din ură față de credință în diferite locuri din România între anii 1950 – 1970.

Pelerinii care vor pleca la Blaj și nu numai au fost invitați mai ales să facă cunoștință cu Papa Francisc prin proiectarea unui film cu și despre Papa. Această întâlnire a fost a doua, după cea organizată duminică, 26 mai 2019, în parohia Mănăștur 1 Vest. În prima parte a serii, credincioșii au putut viziona un film prin care au avut o privire de ansamblu asupra frumuseții dar și a problemelor Bisericii și lumii actuale și a modalității în care Papa înțelege să le trateze: problema păcatului, a sărăciei, problema ecumenică, probleme ecologice.

Credincioșii l-au văzut pe Sfântul Părinte lucrând pe plan pastoral, vizitând bolnavi, pe cei săraci, pe cei cu situații dificile, adresându-se celor marginalizați la fel ca mai marilor lumii, cu aceeași deschidere și iubire părintească și găsind pentru toți cuvinte potrivite care să îi conducă la credință. Un Papă apărător al celor mici și străini, un Papă în favoarea binelui comun și în apărarea casei noastre minunate și în același timp expuse la atât de multe acțiuni nocive și intemperii, planeta Pământ.

Înainte de vizionarea filmului, Preasfinția Sa Florentin l-a prezentat pe Papa Francisc în câteva cuvinte: "S-a născut la 17 decembrie 1936 în capitala Argentinei, Buenos Aires, deci în acest an va împlini 83 de ani. La 11 martie 1958 a intrat în Societatea lui Isus (Ordinul Iezuit). A fost consacrat preot la 13 decembrie 1969. A fost mai întâi tehnician chimist, apoi a urmat studii umaniste, de filosofie și teologie, fiind profesor la diferite colegii, în domeniul universitar. A fost consacrat episcop la 27 iunie 1992, alegând motoul: ‘iertând și alegând’. La 3 iunie 1997 a devenit Arhiepiscop coadjutor de Buenos Aires și apoi Arhiepiscop, iar în Consistoriul din 21 februarie 2001 a fost creat Cardinal de către Papa Ioan Paul al II-lea. A fost ales Suveran Pontif al Bisericii Catolice la 13 martie 2013, și în ziua Sfântului Iosif, 19 martie 2013, și-a început pontificatul, alegându-l ca patron pe Sfântul Francisc. Este primul Papă din Societatea lui Isus și primul Papă care vine din America de Sud".

În partea a doua a întâlnirii, PS Florentin și apoi pr. Călin Bot au oferit detalii organizatorice cu privire la vizita Sfântului Părinte și a putut fi vizionat mesajul pe care l-a adresat în aceste zile, Pontiful Roman, în pregătirea vizitei care va urma în România. Mulțumind pentru pregătirile care se fac pentru vizita sa, Sfântul Părinte Francisc spune românilor: "Vin în România, țară frumoasă și primitoare, ca pelerin și frate. Vin între voi ca să mergem împreună. Mergem împreună când învățăm să păstrăm rădăcinile și familia, când ne îngrijim de viitorul copiilor și al fratelui de lângă noi, când ne depășim fricile și suspiciunile, când lăsăm să cadă barierele care ne separă pe unii de ceilalți" – mesaj frumos și motivant pentru a crește în credință, pentru a răspunde cu adevărat acestei înălțătoare chemări la iubire.

imagine

imagine

Exprimaţi-vă opinia

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *