Vizita Papei la Blaj – detalii organizatorice la nivelul Eparhiei de Cluj-Gherla

Publicat pe: 30 mai 2019|Secțiunea: Ştiri|

În cadrul întâlnirii de pregătire a vizitei Papei Francisc în România, care a avut loc miercuri, 29 mai 2019, în Capela Sf. Iosif, din Piața Cipariu, din Cluj-Napoca, după un moment de prezentare a personalității Suveranului Pontif, moment urmat de vizionarea unui film, partea a doua a întâlnirii a cuprins discuții despre aspecte organizatorice ale pelerinajului la Blaj, la nivelul Eparhiei de Cluj-Gherla. PS Florentin Crihălmeanu a vorbit despre programul vizitei Sfântului Părinte în România, cu accent pe momentele la care vor lua parte și Ierarhii greco-catolici.

Astfel, Preasfinția Sa va fi prezent vineri, 31 mai, la ora 11.30, la primirea a Sfântului Părinte, la Aeroportul Internațional "Henri Coandă" din București. "Urmează vizita oficială la Cotroceni, la președintele României, la care vor participa din suita Pontifului Roman: Nunțiul apostolic (ambasadorul Vaticanului în România), Arhiepiscopul romano-catolic Ioan Robu, al Arhidiecezei de București, și, din partea Bisericii Greco-Catolice, Preasfințitul Mihai Frățilă, care este și coordonatorul general al vizitei Sfântului Părinte în România. Va participa și secretarul personal al Sfântului Părinte și întreg staff-ul oficial, inclusiv jurnaliști, televiziune, fotografi".

În continuare, Pontiful Roman se va opri la Patriarhie, unde va avea o întâlnire cu PF Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române (BOR). Va urma o întâlnire cu Sinodul permanent al BOR și o rugăciune comună la Catedrala Mântuirii Neamului, moment ecumenic la care vor participa și Episcopii greco-catolici. "De la ora 18.10", a continuat Preasfinția Sa, "este prevăzută Sfânta Liturghie în Catedrala catolică Sfântul Iosif din București, la care vom participa și noi cu voia Bunului Dumnezeu. A doua zi, Sfântul Părinte va călători cu avionul din București mai întâi spre Bacău, de unde va pleca spre Șumuleu Ciuc, la sanctuarul marian, unde va celebra Sfânta Liturghie. Apoi, la ora 17, va fi primit pe aeroportul din Iași. La Iași va vizita Catedrala romano-catolică, va urma întâlnirea cu familiile și tinerii în Palatul Culturii unde, din nou, vor fi prezenți Episcopii greco-catolici".

Va urma duminică, de la ora 11, pe Câmpia Libertății din Blaj, Sfânta Liturghie, "frumoasa celebrare care va încorona întreaga vizită a Sfântului Părinte cu momentul beatificării celor 7 Episcopi martiri pentru credință". În partea a doua a zilei, la Blaj, "Sfântul Părinte va vizita și comunitatea de romi din cartierul Barbu Lăutaru și probabil va vizita și biserica nou construită ca urmare a vizitei, din urmă cu câțiva ani, pe care Cardinalul Leonardo Sandri a făcut-o în acel cartier, unde a binecuvântat o piatră de temelie și a lăsat și o sumă pentru construirea unei biserici. Urmează reîntoarcerea la Sibiu, apoi din Sibiu spre București, și în după-amiaza zilei de duminică, în jurul orei 18.30, Sfântul Părinte va ajunge pe aeroportul din Roma".

Episcopul de Cluj-Gherla a îndemnat: "Cred că este și o ocazie bună să ne rugăm pentru sănătatea Sfântului Părinte și pentru ca să poată să împlinească bine misiunea pe care și-a propus-o. La Blaj ne vom afla pe istorica Câmpie a Libertății. Reiau ceea ce spunea și primarul Blajului în zilele trecute, când s-a binecuvântat o statuie a Sfântului Ioan Paul al II-lea în fața Mitropoliei din Blaj: ‘Trăim momente istorice, de la 1848 nu au mai fost asemenea momente pe Câmpia Libertății!’ De aceea, să îl primim cu brațele deschise pe Papa Francisc în România și la Blaj, în spiritul ospitalității caracteristice poporului român".

În privința aspectelor practice ale organizării pelerinajului din Eparhia de Cluj-Gherla spre Blaj, pr. Călin Bot, Vicar general, și-a exprimat convingerea că "bucuria mare va reuși să depășească toate inconvenientele posibile" și cuvântul său de ordine este: "fluidizare". Pentru aceasta, pelerinii "sunt rugați să ajungă la Blaj până la ora 7, cei care merg cu autocare sau cu mașini proprii. Accesul pe Câmpia Libertății va fi permis între orele 06-10. Pelerinii sunt rugați să aibă la ei actul de identitate, iar copiii certificatul de naștere. Există trei trenuri care au fost închiriate de către Episcopia de Cluj-Gherla pentru acest moment".

Cu privire la biletele de intrare pe Câmpia Libertății, a spus că sunt pentru zone diferite, în fiecare zonă fiind locuri rezervate pentru fiecare Eparhie a Bisericii Române Unită cu Roma, Greco-Catolică. "Organizatorii au făcut eforturi, astfel încât comunitățile parohiale și familiile să poată fi împreună în același loc. Cu toții vor putea viziona celebrarea, pentru că pe Câmpia Libertății sunt montate 8 ecrane de mari dimensiuni". Părintele a mai adăugat că pelerinii pot duce cu ei scaune pliante, cărucioare pentru copii, umbrele (mici).

Pentru o privire de ansamblu, PS Florentin a menționat faptul că "din Eparhia de Cluj-Gherla sunt înscriși 6650 de pelerini, între care 170 de preoți și 40 de persoane consacrate. Fiecare bilet este nominal, astfel, comisia de coordonare a trebuit să nominalizeze 6650 de bilete pentru credincioșii din Eparhia de Cluj-Gherla. La fel, pentru biletele de tren, au fost repartizate locurile, pe parohii, toate aceste bilete au fost date părinților protopopi, care le-au dat preoților parohi pentru a fi distribuite credincioșilor, împreună cu sacoșa pelerinului.

Sacoșa conține o șapcă albastră, pelerina, de asemenea și cartea pelerinului, care cuprinde biografia Papei Francisc, textul integral al Sfintei Liturghii și există o secțiune care se numește Cununa Martirilor, în care sunt prezentați cei șapte Episcopi martiri pentru credință – este câte o fișă biografică pentru fiecare Episcop în parte. La final sunt și câteva cântece și rugăciuni, pentru că așa le stă bine pelerinilor, să cânte împreună, să se roage împreună".

"Ne dorim să fie cu adevărat un pelerinaj", a explicat, "care nu este o excursie, ci în primul rând ne aduce aminte că și noi suntem trecători pe acest pământ, în al doilea rând, pelerinajul presupune mortificare, va trebui să avem și răbdare unii cu alții, să facem ca timpul de așteptare să devină un timp de rugăciune și apoi, în al treilea rând, pelerinajul are și un scop, scopul nostru este participarea la Sfânta Liturghie de la Blaj și la beatificarea Episcopilor noștri martiri și mărturisitori. Spre seară, când ne vom întoarce acasă, sper din tot sufletul să avem inimile pline de bucurie, ca urmare, să mergem împreună cu bucurie!" a îndemnat Ierarhul. La final cei prezenți au avut ocazia să privească și să asculte mesajul pe care l-a adresat, în aceste zile, Pontiful Roman către români, în pregătirea vizitei care va urma în România.

Alte informații la nivel practic și nu numai pot fi găsite la: www.papafrancisclablaj.ro.

imagine

imagine