Tineri din ASTRU Cluj participanți la Campania 72 ore, în Mainz

publicat la 2 iunie 2019 în Ştiri

În perioada 22-27 mai 2019, un grup format din 3 tineri ASTRU Cluj, președintele ASTRU Oradea și un fost voluntar ASTRU Cluj au participat la campania "72stunden", alături de tinerii și copiii parohiei Sf. Petru din Mainz. Sub motoul "Raiul ne trimite", această campanie dorește să facă lumea din jur mai bună, prin proiecte de ecologice, de mentenanță și sociale, într-o perioadă de 72 de ore. Grupul a fost întâmpinat miercuri, la aeroport, de doi tineri voluntari din parohia gazdă. Spre seară, după cină, au avut parte de jocuri de cunoaștere și voie bună.

În prima parte a zilei de joi, 23 mai, românii au participat la un tur ghidat al orașului, în care au aflat despre istoria bogată a orașului Mainz, amplasat pe malurile Rinului, despre originile romane și importanța economică. Unul dinte cele mai interesante aspecte pe care tinerii le-au descoperit au fost cuburile memoriale amplasate în fața caselor în care au locuit oameni persecutați de regimul nazist. Grupul a luat prânzul împreună cu p. Dan Vișa, care păstorește comunitatea greco-catolică din Mainz și împrejurimi.

Ora 17:07 a marcat deschiderea oficială a proiectului, la care au participat 17 grupuri. În orașul Mainz au avut loc împreună proiecte de tip: "do it" (grupul își propune propriul proiect), "get it" (grupul primește un proiect în momentul deschiderii campaniei) și "connect it" (care urmărește să aducă împreună grupuri din toate colțurile lumii). Spre seară, participanții din parohia Sf. Petru au fost împărțiți în 4 grupuri, astfel încât grupa participanților internaționali să fie însoțită de unul dintre liderii germani pentru a facilita comunicarea cu persoane vorbitoare doar de limba germană. Mai apoi li s-a prezentat întregul concept al proiectului, realizat sub formă de interviuri video, despre integrarea refugiaților în Germania.

Zilele de vineri și sâmbătă au fost presărate cu momente de voie bună și glume între orele lungi de filmare, editare și dezbatere asupra mesajului care se dorea a fi transmis. Grupurile au lucrat individual, fiecare producând un videoclip cu durată de 2-5 minute, cu subtitrări în limba engleza și/sau germană, urmând ca organizatorii să compună, din acestea, un mic documentar despre integrarea refugiaților. Tinerii din ASTRU și-au petrecut seara de vineri cu pr. Dan Vișa și comunitatea greco-catolică de români din Mainz, în cadrul unei întâlniri catehetice despre importanța orașului Blaj pentru români și despre Episcopii martiri ai Bisericii noastre. Spre final le-au luat interviuri despre experiența lor ca imigranți în Germania și despre interacțiunile cu refugiații ajunși în ultimii ani.

În ziua de duminică, s-au făcut ultimele retușuri ale videoclipului și pregătirea festivalului de închidere a campaniei. Comunitatea a putut urmări produsul final după Sfânta Liturghie, la ora 13, în parcul din apropierea bisericii. După vizualizarea filmului, grupul de tineri astriști a avut ocazia să prezinte câteva dintre cele mai frumoase obiective turistice din țară și curiozități despre Româna, programul fiind încheiat cu câteva dansuri tradiționale: brașoveanca și sârba. Mai apoi, românii s-au îndreptat spre cea mai apropiată secție de votare, lângă Frankfurt. Luni dimineață, tinerii au luat micul dejun împreună cu liderii locali, moment în care și-au propus să țină legătura atât la nivel de asociații cât și la nivel personal, pentru ca pe viitor să existe o ușă deschisă pentru desfășurarea proiectelor internaționale comune.

imagine

imagine

imagine

via Cluj.ASTRU.ro

Exprimaţi-vă opinia

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *