Anunț: Hramul Mănăstirii "Sf. Macrina" din Cluj-Napoca

publicat la 19 iulie 2019 în Anunţuri

Hramul Mănăstirii "Sf. Macrina" din Cluj-Napoca,
cu participarea noii superioare generale
a Ordinului internațional al Sf. Vasile cel Mare,
Mc. Marcela – Emilia Runcan

Ordinul Surorilor Sfântului Vasile cel Mare (OSBM) – Provincia "Inima Neprihănită a Sfintei Fecioare Maria" anunță sărbătoarea Hramului Mănăstirii "Sfânta Macrina", printr-un program culminând cu celebrarea Sfintei Liturghii arhierești de către PS Florentin Crihălmeanu episcop de Cluj-Gherla și un sobor de preoți, duminică 28 iulie 2019, de la ora 10.00, în biserica mănăstirii de pe str. Crizantemelor, nr. 11-15, Cluj-Napoca.

Serbarea de hram și comemorarea Sfintei Macrina, sora Sfântului Vasile cel Mare și model actual de sfințenie, va reuni la Cluj-Napoca surori din toate comunitățile OSBM din România, precum și persoane consacrate din alte ordine și congregații călugărești. Celebrarea solemnă duminicală va fi precedată de o seară pregătitoare de rugăciune la mănăstire sâmbătă, 27 iulie 2019, zi în care de la ora 18.00 este programată slujba Vecerniei urmată de Paraclisul Maicii Domnului. Întreg programul se va afla sub semnul omagierii celor șapte Episcopi martiri ai Bisericii Române, Unită cu Roma, Greco-Catolică. Astfel, ultimul moment de sâmbătă, cu genericul "Să-i cântăm Domnului", îi are ca protagoniști pe invitații speciali ai Surorilor Baziliene, fam. Opreanu: Carmen și Florin cu copiii Benedict, Camelia și Francisc – autori ai Imnului Martirilor Bisericii Greco-Catolice.

Ediția din acest an a Hramului Mănăstirii Sf. Macrina va fi un prilej deosebit de comuniune și bucurie, prin participarea noii superioare generale a Ordinului internațional al Sf. Vasile cel Mare, Mc. Marcela – Emilia Runcan, la scurt timp după alegerea sa în această funcție (în cadrul celui de-al XI-lea Capitlu General OSBM desfășurat la Roma între 8-19 iulie 2019). Maica Marcela s-a aflat până în prezent în comunitatea de la Mănăstirea "Sf. Macrina", ca superioară provincială în România. Este pentru întâia oară când o soră din România primește misiunea de a conduce Ordinul internațional al Surorilor Sfântului Vasile cel Mare.

Cu acest prilej, Episcopul eparhial PS Florentin va felicita noua superioară generală OSBM și totodată, cum a făcut-o în repetate rânduri, va mulțumi surorilor acestui ordin pentru bogata activitate de apostolat pe care o desfășoară pe teritoriul Eparhiei de Cluj-Gherla. În cadrul unei serbări de hram a mănăstirii clujene a OSBM, la care a participat an de an, Preasfinția Sa afirma: "Surorile sunt prezente în locuri-cheie ale Eparhiei noastre, atât prin ajutorul lor caritabil, cât și prin învățătura pe care o oferă copiilor, în institutele de învățământ, mai ales Grădinița ‘Sf. Ana’ (nn. administrată de surori), dar și în cadrul Liceului Greco-Catolic ‘Inochentie Micu’ sau la Facultatea de Teologie Greco-Catolică. Îi mulțumim lui Dumnezeu și pentru cateheza pe care surorile o fac în diferite parohii, pentru exemplul pe care îl oferă prin trăirea lor. Le mulțumim, totodată, Surorilor Baziliene pentru colaborarea și împreună-rugăciunea din cadrul marilor evenimente ale Bisericii, pentru participarea lor la acțiunile importante și ajutorul pe care îl acordă în diferite împrejurări Bisericii noastre."

Alegerea la conducerea Ordinului Bazilian a unei surori din Eparhia de Cluj-Gherla este o veste importantă și o onoare pentru întreaga Biserică Greco-Catolică din România. Prin voia lui Dumnezeu și mijlocirea Fericiților Episcopi greco-catolici martiri pentru credință, lumina acestei Biserici strălucește tot mai mult, iar roadele credinței fiilor ei sunt dătătoare de viață și har în sânul Bisericii Universale, spre vindecarea și salvarea cât mai multor suflete.

Mulți ani binecuvântați de sfântă slujire noii Maici superioare generale a Ordinului internațional al Surorilor Sfântului Vasile cel Mare!

Structura Ordinului Surorilor Sfântului Vasile cel Mare în lume și în România

Ordinul Surorilor Sfântului Vasile cel Mare cuprinde în prezent 7 Provincii răspândite în întreaga lume: în Philadelphia -USA, în Uniontown – USA, în Argentina, în Ucraina, în România, în Osijek – Croația, în Preșov – Slovacia; de asemenea, structura OSBM mai cuprinde 3 Vice-Provincii: în Secovce – Slovacia, în Krizevci – Croația, în Gorlice – Polonia; 3 Delegaturi: în Curitiba -Brazilia, în Mariapocs – Ungaria; în Melbourne – Australia; și o Misiune – în Germania, și o Mănăstire Contemplativă: Middletown – USA.

Toate surorile se află sub conducerea unei Administrații Generale cu sediul la Roma – Italia. Administrația Provinciei din România își are sediul în Cluj-Napoca, la Mănăstirea "Sfânta Macrina". Surorile baziliene din România își desfășoară apostolatul pe teritoriul a trei Eparhii: Eparhia de Cluj-Gherla, Eparhia de Maramureș și Eparhia de Lugoj (date preluate de pe www.surorilebaziliene.ro).

imagine

imagine

1 comentariu

  1. Mulțumim. Un an cu multe binecuvântări revărsate asupra acestui neam martir…Felicitări!

Exprimaţi-vă opinia

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *