Trei conferințe video-catehetice oferite gratuit

Publicat pe: 23 septembrie 2019|Secțiunea: Ştiri|

Figurile de formatori – că este vorba de preoți, cateheți sau de alte persoane ce se ocupă de formare în diverse grupuri, din parohii, asociații sau mișcări – au la dispoziție în mod gratuit trei conferințe extraordinare pe care le pot urmări pentru propria formare, dar le și pot folosi în proiecție în grupuri de tineri sau de adulți. Numărul acestor conferințe va crește în timp, cu câteva pe an, în speranța că vor încuraja cateheza, cea parohială mai ales, în special cu adulții. Traducerile au fost făcute de Biroul de Cateheză al Eparhiei de Cluj-Gherla, fiind verificate de cenzorul teologic eparhial.

imagine

Cele trei conferințe, în original, se găsesc pe YouTube, dar fără subtitrare în română. Formatorilor interesați le sunt însă puse la dispoziție cu subtitrare, spre vizionare online, dar și offline (inclusiv scriptul conferinței, adică transcrierea ei, ca fișier PDF). Sunt conferințe de 45-60 de minute, pe teme foarte interesante și prezentate de persoane competente și îndrăgite de publicul american, pentru aptitudinile lor de a vorbi pe "limba" credincioșilor. Tot ce trebuie făcut este de trimis un email la editor@cateheza.ro, cu o prezentare în câteva cuvinte a formatorului, primindu-se în schimb accesul. Condiția este nedifuzarea mai departe a materialelor, ele putând însă să fie folosite personal sau cu grupul condus. O prezentare detaliată a conferințelor se găsește aici: programe.cateheza.ro/conferinte/, cu structura conferinței, detalii despre momentul înregistrării, despre vorbitor, capturi statice și o secvență video publică, demonstrativă.

Vorbitorii conferințelor care sunt oferite până la această dată sunt în principiu cunoscuți internauților catolici români: sigur pr. Mike Schmitz, ale cărui clipuri mai scurte, subtitrate, au fost des difuzate prin rețelele sociale; aproape sigur Episcopul Robert Barron, cea mai faimoasă figură americană catolică evanghelizatoare; și în fine, poate mai puțin cunoscut, Steve Ray, un biblist convertit la catolicism. Temele sunt variate: pr. Schmitz vorbește despre Sfânta Liturghie, oferind o cheie vitală pentru a o trăi cât mai bine; Episcopul Barron explică ce înseamnă concret pentru noi faptul că suntem creați după chipul lui Dumnezeu – e o misiune întreită pe care o avem fiecare botezat; în fine, Ray ne duce în timp în primul secol, în contextul iudaic al vremii, pentru a înțelege mai bine instituirea ministerului petrin.

Pr. Mike Schmitz – Roagă-te Liturghia ca niciodată până acum. Conferință de 46 de minute, susținută în 4 ianuarie 2019, în contextul întâlnirii de tineret SEEK2019. Prezentare: În timp ce mulți merg săptămânal la Liturghie, puțini știu că scopul este de a-i aduce cult lui Dumnezeu. Ne prezentăm și facem tot ce putem ca să fim atenți, ceea ce pentru cei mai mulți dintre noi înseamnă că urmărim ce se întâmplă la altar. Adevărul este însă că ai primit un dar care, cel mai probabil, stă nefolosit. Acest dar este nefolosit pentru că de regulă este necunoscut. Conferința pe care ți-o oferim te va ajuta să descoperi acest dar necunoscut și nefolosit, pentru ca la Liturghie nu doar să te uiți ci să aduci cult. Secvență demonstrativă: youtu.be/oVJfH0mD8jU.

Ep. Robert Barron – A trăi ca imago Dei; creați pentru bucurie și iubire. Conferință de 52 de minute, susținută în septembrie 2015, în contextul Întâlnirii Mondiale a Familiilor din Philadelphia. Prezentare: Purtăm chipul lui Dumnezeu (imago Dei), dar aceasta nu este un mic privilegiu special, de care ținem strâns spre propriul folos spiritual; mai degrabă, este pentru lume. Trebuie să ne vedem ca reprezentanți ai lui Dumnezeu ce aduc puterea Sa, înțelepciunea Sa, inima Sa, mintea Sa în lume. Chipul lui Dumnezeu e o misiune și o responsabilitate. Această conferință explorează, pornind de la Adam, ce înseamnă pentru noi concret imago Dei, construind pe cele trei roluri esențiale ale fiecăruia dintre noi: de preot, profet și rege. Secvență demonstrativă: youtu.be/L6W9SDjiy0E.

Steve Ray – Petru, piatra, cheile și scaunul. Conferință de 60 de minute, susținută în contextul congresului "Deep in History" din 2009. Prezentare: Steve Ray, biblist și specialist în pelerinaje în Țara Sfântă, ne prezintă rădăcinile iudaice ale papalității, explicând trei elemente: piatra, cheile și scaunul. Vom vedea că Isus nu a ales întâmplător locul unde să îi schimbe lui Simon numele în Petru; ce înțelegeau evreii prin cheile unei împărății și de unde ideea de scaun. Fostul baptist, convertit la catolicism, fructifică experiența din Țara Sfântă pentru a prezenta, în contextul istoric al vremii, semnificația însărcinării primite exclusiv de Petru: "Tu ești Petru și pe această piatră voi zidi Biserica Mea". Secvență demonstrativă: youtu.be/EztMfyPM1qw.

imagine

imagine

imagine