Episcopi români la întâlnirea de la Trento dedicată centenarului nașterii Chiarei Lubich

publicat la 9 februarie 2020 în Ştiri

Peste 130 de Episcopi prieteni ai Mișcării Focolare, din 53 de țări de pe 5 continente, între care 3 Cardinali, participă, între 8-12 februarie 2020, la Întâlnirea: "O carismă în serviciul Bisericii și al umanității la o sută de ani de la nașterea Chiarei Lubich", fondatoarea Mișcării Focolare (înființată în 1943 la Trento), mișcare laică din Biserica Catolică până azi răspândită în 182 de națiuni și cu peste 100.000 de membri.

Ciclul de manifestări – cuprinzând celebrări solemne, conferințe, discuții, împărtășirea de experiențe ale unor Biserici locale -, a început în zilele de 8 și 9 februarie la Trento, în orașul originar al Chiarei Lubich (1920-2008) și va continua între 10-12 februarie în Loppiano, cetatea focolară internațională din apropierea Florenței. Între ierarhii participanți se află 5 Episcopi români, Episcopii romano-catolici IPS Aurel Percă, Arhiepiscop și Mitropolit de București, PS Iosif Păuleț, Episcop de Iași, PS Anton Coșa, Episcop de Chișinău, PS József-Csaba Pál, Episcop de Timișoara și PS Florentin Crihălmeanu, Episcop greco-catolic de Cluj-Gherla.

Întâlnirea, impresionantă prin amploare, este caracterizată de Episcopul de Cluj-Gherla într-o corespondență, drept un "frumos exemplu de unitate", ca și chemare la trăirea autentică a Evangheliei, la iubirea de Dumnezeu și între oameni după spiritualitatea Chiarei Lubich. PS Florentin a trimis și câteva imagini din locul desfășurării programului primelor două zile ale întâlnirii (8 și 9 februarie), "Centrul Mariapoli din Cadine (Trento), străjuit de munți cu frunțile cărunte, un lac frumos și oameni cu inimi de aur".

În dimineața primei zile, sâmbătă 8 februarie, a avut loc sesiunea de deschidere în cadrul căreia Cardinalul Francis X. Kriengsak Kovithavanij, Arhiepiscopul de Bangkok, Tailanda, a citit mesajul Sfântului Părinte, Papa Francisc. În mesaj, Suveranul Pontif afirmă că darurile carismatice, precum cel al spiritualității Mișcării Focolare, "sunt co-esențiale, împreună cu darurile ierarhice, în misiunea Bisericii. Carisma unității este unul dintre aceste daruri pentru timpul nostru (…) care readuce Biserica la sursa mereu nouă și actuală din Evanghelia lui Isus". Papa a încurajat Episcopii prezenți să trăiască punctele centrale ale spiritualității Chiarei Lubich: angajamentul față de unitate; să îl prefere pe Isus răstignit ca busolă existențială, făcându-se pe sine una "cu cei din urmă, cu cei excluși, cei alungați, pentru a le aduce lumină, bucurie, pace".

Suveranul Pontif a cerut Episcopilor deschidere "la dialogul carității și al adevărului cu fiecare bărbat și femeie, din toate culturile, tradițiile religioase, convingerile ideologice, pentru a construi, prin întâlnire, noua civilizație a iubirii", ascultând-o pe Maria de la care "învață că ceea ce merită și rămâne este iubirea" și care îi învață cum să îl aducă și în lumea de azi pe Hristos "care trăiește înviat în mijlocul celor care sunt una în Numele Său".

În continuare, Maria Voce, președinta Mișcării Focolare, a salutat Episcopii și le-a vorbit despre "carisma unității", subliniind chemarea la o nouă propovăduire a Evangheliei lui Isus care, "prețuind experiența trecutului, să știe să o reexprime, profetic, în timpul nostru". Programul dimineții a cuprins și prezentarea despre "Carisme în viața Bisericii", a ES Gerard Alminaza, Episcop de San Carlos, Filipine. După-amiaza, cu tema generală "Începuturile Mișcării Focolarelor", în prima sa parte a cuprins vizitarea unei expoziții despre Chiara Lubich.

Despre partea a II-a a programului, care a avut loc biserica Santa Maria Maggiore din Trento, PS Florentin relatează: "În această biserică [Santa Maria Maggiore] a avut loc Conciliul Tridentin [în 1545 și 1563]. Credincioșii, prezenți în număr mare, i-au primit cu bucurie pe cei peste 130 de Episcopi. A avut loc un concert de orgă și cor în cadrul unei reprezentații de teatru pregătit cu aceasta ocazie, a vizitei și a centenarului Chiarei. Tema teatrului a fost «De la Conciliul Tridentin la Chiara Tridentină». Chiara Lubich a fost botezată în această biserică. Apoi, la orele serii, am purces la Centrul Mariapoli unde am celebrat Sfânta Liturghie."

În dimineața de duminică, 9 februarie, Cardinalul Francisc Xavier Kriengsak, Arhiepiscopul de Bangkok (Thailanda) a prezidat Sfânta Liturghie în biserica din Trento. Celebrarea liturgică a fost urmată de o întâlnire cu autoritățile locale. Programul de după-amiază "a cuprins două conferințe magistrale, urmând mărturii ale Episcopilor din diferite continente: Oceania, America de Nord, Asia. Au fost mărturii spontane foarte originale ale unor Episcopi. Cea mai emoționantă a fost a Episcopului Solomon de Bagdad, care spunea că aproape jumătate din creștinii săi au plecat spre alte țări, orașul în parte e distrus, zilnic vin vești de război și situație nesigură. Războiul este dus pentru interese economice, materiale. A mărturisit că se bucură mult când cineva îi dă câte un telefon și îl întreabă «ce mai faci?» Are ocazia zilnic să experimenteze scena cu Isus răstignit rostind cuvintele: «Dumnezeul meu, Dumnezeul meu de ce m-ai abandonat?»… A încheiat Arhiepiscopul de Trento, Mons. Lauro Tisi. Au luat cuvântul Episcopi din Italia, Filipine, SUA, India, Africa de Sud, Madagascar, Irak, Brazilia."

Manifestările dedicate Chiarei Lubich continuă în Loppiano, unde Episcopii sosesc în dimineața de luni, 10 februarie. În această zi sunt programate noi conferințe despre Biserică și provocările actuale, despre carisma unității, urmând ca la orele serii Episcopii să viziteze Cetatea din Loppiano. Între conferințele prevăzute, există și tema "Carisma unității în contextul istoric-cultural al secolului XX", care va fi prezentată de Prof. univ. Andrea Riccardi, de la Comunitatea Sant’Egidio.

Din programul zilei de marți, 11 februarie, face parte o meditație spirituală, apoi o masă rotundă despre "Dimensiunile vieții bisericești" (coordonează Mons. Vincenzo Zani, Arhiepiscop secretar al Congregației pentru Educația Catolică) și noi conferințe, între care "Misticismul dintre noi – comuniunea Bisericii" a Cardinalului Joao Braz de Aviz, Prefectul Congregației pentru Institutele de Viață Consacrată și pentru Societățile de Viață Apostolică. Noi experiențe vor fi împărtășite din Biserici locale precum: Burundi, Madagascar, Italia, Brazilia. Cu adevărat spiritualitatea Chiarei Lubich va aduce împreună întreaga familie a Bisericii Catolice.

În încheiere relatării din Trento, PS Florentin observă: "Interesant: acum aproximativ 470 de ani (aproape o jumătate de mileniu), se întâlneau la Trento cca. 255 de Episcopi și au făcut Conciliul Tridentin. În aceste zile am fost cca. 130 de Episcopi și 3 Cardinali, un mic Conciliu. Ceea ce ne pune împreună este memoria centenarului de la nașterea fondatoarei Mișcării Focolarilor, Chiara Lubich, născută și botezată la Trento, în biserica unde a avut loc prima sesiune a Conciliului Tridentin, care a durat aproape 20 de ani, cu mari întreruperi. Dorim să oferim lumii un frumos exemplu de unitate!"

Album foto: aici

imagine

imagine

imagine

imagine

Exprimaţi-vă opinia

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *