Sfințirea noii capele greco-catolice din incinta Spitalului orășenesc Târgu Lăpuș

Publicat pe: 14 februarie 2020|Secțiunea: Ştiri|

Ziua Mondială a Bolnavului se celebrează anual la 11 februarie, dată la care calendarul liturgic catolic, atât al Bisericii de rit latin, cât și al celei de rit bizantin face pomenirea apariției, la Lourdes – Franța, în 1858, a Preasfintei Fecioare Maria care se arăta micuței păstorițe Bernadeta pentru a cere lumii penitență și convertire. La aceeași dată, în 1992, Sfântul Papă Ioan Paul al II-lea instituia ziua dedicată bolnavilor, pentru a arăta lumii nevoia lor de sprijin și afecțiune, precum și prezența Maicii lui Dumnezeu și mijlocirea sa puternică, în încercări și boli, pentru cei care i se încredințează cu credință.

Cu ocazia celei de-a XXVIII-a celebrări a Zilei Bolnavului, ca în fiecare an, și pe teritoriul Eparhiei de Cluj-Gherla au loc vizite la bolnavi și celebrări speciale pentru însănătoșirea lor, care vor culmina cu Sfânta Liturghie arhierească de duminică 16 februarie 2020, când în catedrala episcopală din Cluj-Napoca în primele rânduri de bănci se vor afla, ca invitați speciali, persoane purtătoare de suferință și personal sanitar. Un eveniment important dedicat Zilei Bolnavului a avut loc la Târgu Lăpuș, joi, 13 februarie 2020, cu ocazia vizitei Preasfinției Sale Florentin Crihălmeanu, Episcopul eparhial, care a oferit bolnavilor binecuvântare și a sfințit o capelă greco-catolică în Spitalul orășenesc din localitate. La ceremonia de sfințire au mai luat parte: pr. Ioan Mătieș, vicar cu laicii, pr. Silviu Hodiș, protopop de Lăpuș, pr. Florin Isac, ceremonier, pr. Cristinel Ghiurca cu frați franciscani capucini de la Conventul "Sfinții Îngeri Păzitori" din Târgu-Lăpuș, autorități locale, credincioși și personal sanitar.

Din explicațiile oferite de pr. Ioan Mătieș, în această instituție medicală preoții din Protopopiatul Lăpuș, cărora li s-au alăturat în mod voluntar Frații franciscani capucini, au parcurs un drum de peste 10 ani de pastorație a bolnavilor. Prin rugăciune, spovezi, împărtășire cu Sfintele Taine, preoții au alăturat efortului medicilor și personalului sanitar de a reda bolnavilor sănătatea trupească, o permanentă asistență spirituală pentru dobândirea sănătății sufletești și a mântuirii sufletelor. Noua capelă, cu hramul "Sf. Apostol Iuda Tadeul și Sfinții doctori fără de arginți Cosma și Damian", pusă la dispoziție de către conducerea spitalului, a fost amenajată și deschisă în luna decembrie 2019, o primă binecuvântare (pentru a se putea celebra aici Sf. Liturghie) fiind făcută la 17 decembrie de către pr. Călin Bot, Vicar general.

În cadrul celebrării de sfințire a capelei din după-amiaza de 13 februarie 2020, s-au adus mulțumiri, atât directorului Spitalului orășenesc, cât și Primarului orașului Târgu Lăpuș, prin a căror bunăvoință și colaborare cu pr. protopop Silviu Hodiș și cu Frații franciscani capucini, a fost posibilă amenajarea și binecuvântarea acestei capele. Astfel și-a deschis porțile un nou locaș primitor, în care, intrând, atât cei bolnavi, cât și cei sănătoși fizic să găsească pace și binecuvântare, să îl poată oricând întâlni pe Doctorul sufletelor și al trupurilor, Împăratul și Domnul, Fiul lui Dumnezeu, Isus Hristos.

imagine

imagine

imagine

un comentariu

  1. Rodica 16 februarie 2020 at 15:33 - Reply

    Am fost si eu acolo. Multumesc lui Dumnezeu pentru aceasta binecuvantare!