Pr. Călin Bot la Ziua Bolnavului celebrată în Catedrala din Cluj: "Drumul convertirii, drum de vindecare prin credință"
În lumina Zilei Mondiale a Bolnavului, celebrarea liturgică de duminică, 16 februarie 2020, din Catedrala Schimbarea la Față din Cluj-Napoca, a fost dedicată persoanelor purtătoare de suferință și celor care le poartă de grijă. Episcopia Greco-Catolică de Cluj-Gherla și Asociația Medicilor Catolici din România – Filiala Cluj, care au organizat acțiunile dedicate celebrării Zilei Bolnavului, au invitat la catedrala greco-catolică clujeană medici și personal sanitar, reprezentanți ai unor organizații cu profil caritabil din structurile eparhiei: Asociația Caritas eparhial – Cluj, Centrul de Zi "Sfânta Maria" A.P.A.H.N.P., Fundația "Credință și Lumină", Fundația "Familia Sfântă".
La masa sfântului altar au concelebrat, alături de preoții catedralei, și preoții care fac pastorație în spitalele clujene. Sfânta Liturghie a fost celebrată de pr. Călin Bot, Vicar general și Episcop ales, care a rostit cuvântul de învățătură despre pilda fiului risipitor – lectura evanghelică a zilei. Perspectiva din care părintele vicar a dorit să citească această evanghelie a fost: "Drumul spre comuniune, spre casă, spre Tatăl, spre familie, spre o situație mai bună". A indicat, pentru parcurgerea unui drum care să elibereze de bolile sufletești și trupești, nu doar îndeplinirea unei terapii, a unui tratament indicat de medic sau de psiholog, ci și parcurgerea unui drum de vindecare sufletească, de eliberare de păcate și apropiere de Dumnezeu, urmând indicațiile preotului.
A oferit apoi câteva referințe din Scripturi în care se regăsește tema drumului, a drumului de convertire, de transformare a inimii. Mai întâi, "drumul poporului lui Israel, drumul spre Țara Promisă, prin necunoscut"; "pentru a scoate din robia în care de obicei duce păcatul personal sau al altora, Dumnezeu face un drum prin prorocul Său, Moise, un drum pedagogic, presărat cu miracole salvatoare, trecând Marea Roșie, hrănind miraculos cu mană și adăpând cu apă din piatră, dar mai ales un drum adumbrit constant de iubirea și de prezența Sa". Când Moise tremură la ceea ce Dumnezeu îi cere: "Du-te la Faraon", Dumnezeu îi dă răspunsul: "Du-te, Eu voi fi cu tine!" Și, "spre răscumpărarea sufletelor noastre, văzând prin aceasta cât suntem de prețuiți, Isus face un drum al pătimirii până la capăt".
A fost amintit apoi "drumul pe care îl cerea Isus când împlinea minunile de vindecare: ‘Mergi și te spală’; ‘Mergi și te arată preoților’; și așa, nevăzătorul primește lumina ochilor, iar leproșii sănătatea și reintegrarea în familie". Revenind la Evanghelia zilei, pr. Călin Bot s-a referit la cele două drumuri ale fiului mai mic, "risipitorul", arătând că, "primul drum l-a făcut cu ușurință, cu patimă în suflet, cu nesăbuință, spre țări îndepărtate, considerând că merge spre libertate și spre prosperitate". Al doilea drum, în schimb, drumul de întoarcere la tatăl său, "a fost unul mai greu, de recunoaștere a erorii, a limitelor omenești, de suportare a rușinii pentru starea în care l-a adus păcatul. Însă, în același timp, a fost un drum de maturizare spre salvarea vitală, spre familia și casa care dă siguranță pe termen nelimitat".
La fel, "viața creștină este un drum, un parcurs, cu urcușuri și coborâșuri, cu cotituri și prăpăstii uneori, cu mări de trecut. Și noi am fost risipitori de har. Drumul spre casă, spre comuniune, spre viață, spre o viață mai bună, cere răbdare. Aceasta întrucât etapele drumului nu pot fi arse, nu pot fi anulate și nici nu trebuie. Pentru că drumul este un context propice spre realism, spre repunere în adevăr – singurul care poate salva, spre un context de gândire netulburată de alții – este un context propice să ne potrivim cererile proprii și sentimentele cu Cel căruia ne adresăm", cu Dumnezeu. Părintele a descris drumul de întoarcere a păcătosului la Dumnezeu, "Tatăl milostiv", arătând nevoia acceptării acestui drum, de convertire și comunicare, prin care cel care îl parcurge va descoperi un alt nivel, mai profund, de comuniune cu Tatăl. A încheiat citând poemul "Fiul risipitor" din volumul "Cruci de gratii" al Episcopului mărturisitor al credinței Ioan Ploscaru, Episcop de Lugoj.
După rugăciune, pr. Ioan Mătieș, vicar cu laicii, a mulțumit invitaților și tuturor celor care asistă și ajută persoane aflate în suferință oferind din timpul și efortul lor, pentru ca bolnavii să găsească alinare, vindecare, pace sufletească și puterea de a învinge boala. Ca în fiecare an, a fost apoi oferit cuvântul unui medic, pentru a transmite un mesaj din partea Asociației Medicilor Catolici, și, ca aproape în fiecare an din ultimii 15 ani, acest cuvânt a revenit prof. dr. Ioan Ștefan Florian, neurochirurg, care a îndemnat la a face binele și nu răul, a chemat la iubire și iertare după modelul de iubire și iertare al lui Isus. A împărtășit gânduri despre relația, atât de profundă, dintre medic și pacientul său, invitând la liniște, pentru a asculta și primi în suflete cuvintele Mântuitorului: "Luați jugul Meu asupra voastră; și învățați de la Mine, că sunt blând și smerit cu inima, și veți afla odihnă pentru sufletele voastre" (Matei 11,29).
La final, în semn de recunoștință, pr. Călin Bot i-a oferit prof. dr. Ștefan Florian un set de cărți, explicând că sunt din partea unui pacient pe care l-a operat în urmă cu mai bine de 10 ani, un pacient care a ajuns atunci la el de urgență și nu mai putea să umble, un pacient care nu mai putea să vorbească și nici să scrie, deși era profesor universitar. Acest pacient este pr. Nicolae Both, "care în continuare scrie cărți, datorită mâinii Dvs. care acum mai bine de 10 ani l-a operat și astfel i-ați redat viața. Pentru că este matematician, dânsul în fiecare dimineață își numără zilele: ați mai adăugat câteva mii la zilele acestui om!" A fost un cadou de suflet, de mulțumire, adus de pr. Călin din partea unchiului său, pr. Nicolae Both, cadou care, în mod simbolic, "se adresează și tuturor celorlalți medici, în semn de recunoștință pentru că au făcut astfel de gesturi".
Foto: aici
Video: