Invitație la cateheze în Catedrala din Cluj despre Christus vivit

publicat la 4 martie 2020 în Ştiri

Miercurea și vinerea în Postul Paștelui:
meditarea Exortației Christus vivit a Sfântului Părinte Francisc

Episcopia Română Unită cu Roma, Greco-Catolică, de Cluj-Gherla, organizează, ca în fiecare an, miercurea și vinerea în perioada Postului Paștelui, un program de rugăciune și cateheze la Catedrala "Schimbarea la Față" (B-dul Eroilor nr. 10, Cluj-Napoca). În acest an va fi meditată Exortația apostolică postsinodală a Sfântului Părinte Francisc către tineri și către tot poporul lui Dumnezeu – Christus vivit (textul documentului: aici).

Programul va fi următorul:

 1. Miercuri 04 martie
  Cap I – Introducere "Christus vivit" – PS Florentin Crihălmeanu, Episcop eparhial (p. 5-11)
 2. Vineri 06 martie
  Cap II – Isus Hristos mereu tânăr – Pr. Traian Radu Coste-Deak, vicar judecătoresc (p. 11-27)
 3. Miercuri 11 martie
  Cap III – Voi sunteți "acum"-ul lui Dumnezeu – Pr. Călin Sechelea, consilier pentru familie și viață (p. 27-47)
 4. Vineri 13 martie
  Cap IV – Marea veste pentru toți tinerii – Pr. Titus Sas, consilier cu cateheza (p. 47-57)
 5. Miercuri 18 martie
  Cap V – Parcursuri ale tineretului – Pr. Cristian Sabău, protopop de Cluj I (p. 57-77)
 6. Vineri 20 martie
  Cap VI – Tineri cu rădăcini – Pr. Ioan Mătieș, vicar cu laicii (p.77-87)
 7. Miercuri 25 martie
  Cap VII – Pastorația tinerilor – Pr. Radu Tălpălariu, consilier cu tinerii (p.87-109)
 8. Vineri 27 martie
  Cap VIII – Vocația – Pr. Florin Bozântan, consilier teologic (p.109-122)
 9. Miercuri 1 aprilie
  Cap IX – Discernământul – Pr. Marius Cerghizan, vicar cu preoții (p.122-129)
 10. Vineri 03 aprilie
  Concluzie finală asupra exortației – PS Florentin Crihălmeanu, Episcop eparhial

În fața Crucii lui Cristos ce se înalță odată parcurs Postul Paștelui, în contemplarea pătimirii și a jertfei Sale, urmându-L prin rugăciune și penitență pe drumul spre Calvar, mergând de la o stațiune la alta a Căii Crucii, rămâne neîncetat prezentă în mintea și inima celui credincios credința în Înviere – centrul vieții creștine, motivul speranței umanității în confruntarea cu răul.

"Adevărat a Înviat!" – răspunsul la salutul catolic: "Cristos a Înviat!", expresia ce poartă în sine ceva din uimirea centurionului roman (Cu adevărat Fiul lui Dumnezeu era Acesta!) – mărturisire spontană a unui adevăr de necontestat, rostire a unei evidențe ivită din context ca lumină puternică brăzdând întunericul – la fel se poate răspunde azi în fața documentului prin care Sfântului Părinte spune lumii, mai ales tinerilor: "Cristos trăiește!"

Certitudinea faptului că El, Cristos, trăiește, este și pentru acest timp al celui de-al XXI-lea veac creștin, puternic apel la a nu descuraja, a nu accepta aparența jocurilor iluzorii ale răului, pentru că, orice reprezentație ar regiza uneltitorul pe marea scenă a lumii, adevărul este doar unul și îl afirmă, îl exclamă Papa Francisc încă de la începutul documentului: "Cristos trăiește. El este speranța noastră și cea mai frumoasă tinerețe din această lume. Tot ceea ce atinge el devine tânăr, devine nou, se umple de viață. De aceea, primele cuvinte pe care vreau să le adresez fiecărui tânăr creștin sunt: El trăiește și te vrea viu!". El este în tine, el este cu tine și nu pleacă niciodată. Oricât te-ai putea îndepărta tu, alături de tine este Cel Înviat, care te cheamă și te așteaptă pentru a reîncepe. Când te simți bătrân din cauza tristeții, supărărilor, fricilor, îndoielilor sau eșecurilor, el va fi acolo pentru a-ți reda forța și speranța." (Papa Francisc, Christus vivit, nr. 1,2).

Participând la șirul catehezelor, însoțind devoțiunile specifice Postului cu meditarea Exortației Christus vivit a Sfântului Părinte, credincioșii vor avea ocazia să spună de fiecare dată în fața Sf. Altar: "Adevărat a Înviat!", răspunsul prin care să afirme și să confirme prezența vie a lui Hristos în mijlocul lor.

imagine

Exprimaţi-vă opinia

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *