Sărbătoarea Patronului Eparhiei în contextul pandemiei
Sărbătoarea Sfântului Iosif,
Patronul Bisericii și al Eparhiei de Cluj-Gherla
în contextul pandemiei,
prilej de comuniune în rugăciune și credință
Pentru a birui actuala amenințare a pandemiei ce se manifestă în plan mondial, cetățenii a tot mai multe țări sunt invitați să rămână în casele lor, oprind astfel contaminarea. Din 16 martie 2020 s-a decretat pe teritoriul României starea de urgență. Și Biserica Greco-Catolică s-a alăturat luptei pentru combaterea virusului ucigaș prin respectarea măsurilor cerute de autorități și prin rugăciune.
La Cluj-Napoca, în Catedrala "Schimbarea la Față", Sfintele Liturghii zilnice s-au celebrat mai întâi în cadru foarte restrâns cu ușile bisericii închise, cum s-a procedat în Italia, Franța, Germania, Spania… La 19 martie – Sărbătoarea Sfântului Iosif, Patronul Bisericii Universale și al Eparhiei de Cluj-Gherla, în condițiile impuse (prin dezinfectare, păstrarea distanței între credincioși și prezența acestora în număr mic, sub 100), PS Florentin a celebrat Sfânta Liturghie în curtea Catedralei, pe o vreme rece care amintea de timpurile prigoanei, de data asta prigoană a unui vrăjmaș minuscul, nevăzut, dar care a amenințat și influențat puternic și neașteptat viața omenirii.
Celebrarea, la care au concelebrat Mons. Călin Bot, Vicar general și Episcop ales, pr. Cristian Langa și pr. Teodor Lazăr, a fost transmisă în direct online fiind urmărită de mii de persoane. A fost un prilej ca Episcopul de Cluj-Gherla să adreseze credincioșilor o scrisoare, care a fost citită pe calea transmisiunilor live și de preoții din parohiile care la această dată își celebrau hramul, în aceleași condiții restrictive. Desigur, mulți credincioși nu au acces la mijloacele electronice și pentru ei rămâne doar calea unirii spirituale în rugăciune.
În mesajul său Ierarhul a spus: "Am dorit să vă transmit acest mesaj pentru a vă exprima comuniunea spirituală în această zi de sărbătoare a Sfântului Iosif, patronul Bisericii universale, al Eparhiei noastre, al parohiei Cluj-Someșeni și al parohiei Andrei Mureșanu de la capela Sf. Iosif a catedralei în construcție din Piața Cipariu. Vizitele pastorale sunt momente de rugăciune împreună și întâlnire în bucurie frățească între păstori și credincioși. Situația de urgență prin care trece lumea întreagă și țara noastră ne obligă la respectarea unor norme de protecție și de igienă socială pentru evitarea răspândirii flagelului pandemiei.
Ca urmare, regret că în acest an nu voi putea răspunde prin prezența fizică invitației Dvs., dar vă asigur de rugăciunea mea pentru întreaga comunitate și de comuniunea spirituală în această frumoasă zi de sărbătoare. Suntem invitați să medităm asupra Sfântului Iosif, părintele ocrotitor al pruncului Isus și soțul neprihănit al Preasfintei Fecioare Maria. Vă adresez un gând de meditație care să vă dea curaj în aceste zile:
Viața Sfântului Iosif în Sfânta Evanghelie pare un continuu exil, o continuă călătorie, o permanentă ieșire din sine. Atunci când credea că și-a găsit un loc stabil pentru familia lui, trebuie să pornească din nou la drum, spre un nou proiect de viață, spre un nou orizont ce i se deschide. Disponibil voinței divine, Iosif lasă casa, bunurile, tot ce agonisise și se supune dorinței Domnului. Astfel, treptat, ajunge să înțeleagă faptul că pentru adevăratul credincios, care este la dispoziția Domnului, nu există "acasă" aici pe pământ. Casa lui este acolo unde Domnul îl cheamă sau îl trimite".
Preasfinția Sa a subliniat: "Suntem obligați și noi de urgența împrejurărilor să celebrăm serviciul divin afară, ‘în exil’, paradoxal lângă bisericile noastre, lăsând la o parte comunitatea și fastul liturgic. În aceste momente vă invit să ne înălțăm privirea spre exemplul vieții Sfântului Iosif și să-I cerem să ne dăruiască harul disponibilității, al ascultării și al smereniei, pentru ca astfel cu încredere și speranță să rămânem la dispoziția Domnului. Să ne amintim că și noi suntem chemați să ocrotim prezența lui Isus din sufletele noastre, tezaurul credinței", a îndemnat în încheiere Ierarhul.
La final Preasfinția Sa a rostit rugăciunea care se face zilnic pentru oprirea pandemiei, cu invocația "Preasfântă Fecioară Maria ocrotește România!", urmată de o frumoasă rugăciune la Sf. Iosif Patronul Bisericii, de mare actualitate pentru acest timp, și de Litania Sfântului Iosif. A mulțumit lui Dumnezeu pentru ziua frumoasă, precum și credincioșilor care au participat la celebrare invitându-i să aibă grijă de propria sănătate și să participe în condițiile date, în mod spiritual, la celebrările care vor fi transmise online.