Invitația Papei Francisc: "la pandemia virusului să răspundem cu universalitatea rugăciunii"

Publicat pe: 26 martie 2020|Secțiunea: Ştiri|

Chemare la unire în rugăciune, vineri seară (27 martie de la ora 19.00), prin mijloacele de comunicare socială

Printr-un comunicat transmis Episcopilor catolici din România de către Nunțiatura Apostolică, ES Miguel Maury Buendia, Nunțiul Apostolic în România adresează invitația ca, "prin toate mijloacele de comunicare socială, credincioși catolici și creștini ai altor confesiuni să participe la rugăciunea dorită și inițiată de către Sf. Părinte, vineri, 27 martie, în Piața Sf. Petru" (pe esplanada Bazilicii Sf. Petru, cu piața goală).

Din centrul Bisericii Catolice "în timpul statio orbis care va fi transmis de Mondo Visione și de Vatican News la ora 18.00 – ora Romei, adică la ora 19.00 – ora României, la care sunt chemate să se unească și mijloacele de comunicare în masă din România, Sfântul Părinte va împărtăși tuturor participanților indulgența plenară și binecuvântarea Ubi et Orbi" ("pentru oraș și pentru lume"). Prin această inițiativă – la care sunt chemați în mod spiritual toți cei ce pot participa prin mijloacele de comunicare, sau direct prin comuniune spirituală, Sfântul Părinte dorește ca "la pandemia virusului" să se răspundă "cu universalitatea rugăciunii, a compasiunii, a tandreții".

"Să rămânem uniți", a îndemnat Papa Francisc. "Să ne facem simțită apropierea noastră față de persoanele care sunt mai singure și mai încercate, față de medici, de operatorii sanitari, infirmieri și infirmiere, voluntari; apropierea noastră față de autoritățile care trebuie să ia măsuri dure, dar pentru binele nostru; apropierea noastră față de polițiști, de soldații care, pe străzi, caută să mențină întotdeauna ordinea pentru a se realiza lucrurile pe care guvernul cere să fie făcute pentru binele nostru, al tuturor. Apropiere față de toți", se precizează pe site-ul Vatican News.

Despre Indulgențe și dezlegări de păcate

În contextul pandemiei cu coronavirus, Penitențeria Apostolică a publicat la 20 martie a.c. "un decret privind posibilitatea, în aceste timpuri de criză din cauza coronavirusului, de a dobândi indulgența plenară și de a primi dezlegări colective de păcate. Inițiativa vine în întâmpinarea unui mare număr de credincioși, bolnavi sau nu, aflați în imposibilitatea de a se deplasa la biserică și de a face o spovadă sacramentală", se arată pe Vatican News. Astfel, "în timpul stării de urgență din cauza Coronavirusului, Biserica Catolică oferă posibilitatea de a dobândi indulgența plenară atât credincioșilor bolnavi, cât și operatorilor sanitari, rudelor și tuturor celor care în diferite forme, inclusiv prin rugăciune, se îngrijesc de bolnavi".

Totodată, Penitențeria, împreună cu acest decret, a emis o notă explicativă în care se spune că "din cauza gravității circumstanțelor actuale", "mai ales în locurile afectate mai mult de contagierea pandemică și până când fenomenul nu se va încheia", există posibilitatea de a împărți "dezlegarea colectivă de păcate", adică mai multor credincioși în același timp, "fără o prealabilă mărturisire individuală a păcatelor". De asemenea, pentru cei care nu au posibilitatea de a primi Sfânta Împărtășanie, adică persoanele afectate de Coronavirus, cei supuși unui regim de carantină, precum și operatorii sanitari și rudele care se expun riscului de contagiere asistându-i pe cei bolnavi de Covid-19, ca să dobândească indulgența plenară este îndeajuns să recite Crezul, Tatăl Nostru și o rugăciune la Sfânta Fecioară Maria.

Ceilalți credincioși pot alege diverse posibilități: să facă o vizită la Preasfântul Sacrament, adorația euharistică, lectura Sfintei Scripturi cel puțin o jumătate de oră, recitarea rugăciunii Rozariului, devoțiunea Calea Crucii ș.a., cerând de la Dumnezeu oprirea epidemiei, ușurarea suferinței celor bolnavi și mântuirea veșnică a celor pe care Domnul i-a chemat la El din această lume. Indulgența plenară poate fi dobândită și de credincioșii care intră în agonia morții și s-ar afla în imposibilitatea de a primi Sacramentul ungerii bolnavilor și viaticul, în acest caz fiind încurajată simpla folosire a Crucifixului sau a Crucii.

"Actualul moment în care se află întreaga omenire, amenințată de o boală invizibilă și periculoasă", care într-o formă sau alta a început să facă parte din viața tuturor oamenilor, "este marcat zi după zi de temeri înfricoșătoare, noi incertitudini și, mai ales, de o largă suferință trupească și morală". "Mai mult ca oricând", se mai spune în document, "Biserica experimentează în acest moment puterea comuniunii sfinților și înalță spre Domnul răstignit și înviat propuneri și rugăciuni, în special Jertfa Sfintei Liturghii pe care preoții o celebrează zilnic, chiar și fără participarea poporului". Ca o "bună mamă, Biserica îl imploră pe Domnul pentru ca omenirea să fie eliberată de acest flagel, invocând mijlocirea Fericitei Fecioare Maria, Maica milei și Tămăduitoarea bolnavilor, și a Sfântului Iosif, soțul ei, sub ocrotirea căruia Biserica merge dintotdeauna în lume."

imagine