Anunț: Programul Săptămânii Mari în Catedrala "Schimbarea la Față" (în direct, online)

publicat la 11 aprilie 2020 în Anunţuri

Catedrala episcopală din Cluj-Napoca, și, la fel, numeroase biserici, capele și mănăstiri de pe teritoriul Eparhiei de Cluj-Gherla, în contextul pandemiei și a stării de urgență, s-au deschis mai mult decât până acum celor care prin intermediul mijloacelor de comunicare online au ales, de acasă, printr-un clic, să intre și să participe spiritual la programul liturgic, desigur, cu mențiunea dureroasă că Sfintele Sacramente, prin participarea credincioșilor în acest mod, nu au putut fi administrate.

Credincioșii au totuși posibilitatea, cum i-a încurajat și PS Florentin Crihălmeanu Episcopul de Cluj-Gherla, de a chema preoții parohi să îi viziteze (în condiții de protecție și igienă) pentru Spovedanii și Sf. Împărtășanii, mai ales în aceste zile din preajma marii Sărbători a Învierii Domnului. Invitând credincioșii să participe online la rugăciune în comuniune, Episcopia Greco-Catolică de Cluj-Gherla anunță programul Săptămânii Mari, 13-18 aprilie 2020, la Catedrala "Schimbarea la Față". Celebrările vor putea fi urmărite pe paginile Facebook: "Catedrala Schimbarea la Față" și "Eparhia de Cluj-Gherla"; vor fi transmisii live și pe Canalul YouTube: "Episcopia de Cluj-Gherla".

"Celebrăm într-un mod cu adevărat neobișnuit Săptămâna Sfântă", o Săptămână "care exprimă și rezumă mesajul Evangheliei, al iubirii nemărginite a lui Dumnezeu. Și, în tăcerea orașelor noastre, va răsuna Evanghelia Paștelui. (…) În Isus înviat, viața a învins moartea. Această credință pascală hrănește speranța noastră. Aș vrea să o împărtășesc împreună cu voi (…). Este speranța într-un timp mai bun, în care să fim mai buni noi înșine, eliberați în sfârșit de rău și de această pandemie" (Sf. Părinte Francisc).

Sunt adevărate și pentru credincioșii de rit bizantin cuvintele Sfântului Părinte Francisc, îndemnul la speranță și curaj al Suveranului Pontif, îndemn pe care primindu-l în inimi și credincioșii greco-catolici români vor păși în zilele următoare prin porțile Ierusalimului: mai întâi spre a-l întâmpina cu stâlpări pe Domnul ce vine călare pe asin, în Duminica Floriilor; pentru a-l urma apoi pe Calea Patimilor (a arestării, biciuirii, încoronării cu spini, a purtării Crucii, a căderilor Sale sub greutatea Crucii și a păcatelor neamului omenesc…); pentru "a-și lăsa picioarele spălate" cu Petru de mâinile Învățătorului, a poposi, cu Preasfânta Fecioară Maria și cu Ioan, apostolul iubit, la picioarele Crucii Sale în momentul Răstignirii, a-l conduce la mormânt și, trecând cu El prin moarte, a-l reîntâlni apoi în lumină și Înviere la ceasul marii Sărbători, cântând cântarea de biruință: "Hristos a înviat din morți, cu moartea pe moarte călcând și celor din morminte viață dăruindu-le!"

imagine

Exprimaţi-vă opinia

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *