Scott Hahn: Un Tată care își ține promisiunile

Publicat pe: 12 mai 2020|Secțiunea: Ştiri|

Scott Hahn este insuficient cunoscut cititorilor români. Editura Galaxia Gutenberg i-a publicat acum câțiva ani mărturia convertirii la catolicism (alături de soție, chiar dacă în timpi diferiți), intitulată "Drumul nostru spre Biserica Romei", iar la 10 ani distanță îi apare cartea fără îndoială cea mai cunoscută și îndrăgită de catolici: "Un Tată care își ține promisiunile". Volumul poate fi comandat de pe site-ul GalaxiaGutenberg.ro, la prețul de 30 de lei (304 pagini, format 13×20). Bazată pe această carte este și volumul mai mic intitulat "Meditații pentru Postul Mare", apărut în 2017 la aceeași editură.

Scopul principal al cărții, mărturisește autorul în prefață, este să ofere "imaginea de ansamblu" a Bibliei, "pe care mulți cititori contemporani ai Scripturii au pierdut-o. Făcând astfel, sper să demonstrez câtă înțelepciune practică există în Biblie pentru credinciosul de rând, mai ales pentru catolicii obișnuiți. Acesta este unul dintre motivele pentru care pun accentul pe temele ‘gemene’: legământul și familia, pentru că ne ating acolo unde trăim. Celălalt motiv pentru care mă concentrez asupra acestor teme înrudite este faptul că Biblia însăși face acest lucru." În cele 13 capitole ale cărții, Scott Hahn face tocmai aceasta: prezentarea "imaginii de ansamblu", pornind de la Adam și Eva și terminând cu Apocalipsa, urmărind ca fir roșu legămintele încheiate de Dumnezeu cu omenirea (încălcate și de aceea reînnoite).

Făcând această "survolare", autorul evidențiază iubirea lui Dumnezeu pentru noi, dar și faptul că această înțelegere angajează. "Să recunoaștem: noi, oamenii, nu am vrea ca Dumnezeu să ne iubească atât de mult. E pur și simplu prea solicitant pentru noi. Ascultarea e una, dar acest fel de a iubi pretinde în mod evident mult mai mult decât respectarea Poruncilor. Necesită nici mai mult nici mai puțin decât totala dăruire de sine. Acest lucru nu pare a fi dificil pentru persoanele infinite ale Sfintei Treimi, dar pentru creaturi ca noi o astfel de iubire este un apel la martiriu. Această invitație presupune mult mai multă suferință și negare de sine decât simpla renunțare la ciocolată în Postul Mare. Ea cere nu mai puțin decât faptul de a muri pentru noi înșine în mod constant."

Dr. Scott Hahn, profesor de teologie și Scriptură la Universitatea franciscană din Steubenville din 1990, este un conferențiar foarte cunoscut, profesor și scriitor strălucit. Este fondatorul și directorul Centrului Sf. Paul pentru teologie biblică, iar în 2005 a fost numit de Papa Benedict al XVI-lea șeful catedrei de teologie biblică și liturgică la Seminarul St. Vincent din Latrobe, Pennsylvania. De asemenea este profesor vizitator de teologie biblică la Seminarul Mundelein. Este căsătorit cu Kimberly și au împreună 6 copii.

Link: cumpărați cartea

imagine