Apariție editorială: Scrieri apocrife și viziuni profetice

Publicat pe: 22 mai 2020|Secțiunea: Ştiri|

Colecția "Teme patristice" de la Editura Galaxia Gutenberg include un nou volum tocmai lansat: "Scrieri apocrife și viziuni profetice". Este un volum colectiv, cu articole semnate de Bernard Pouderon, Jeannine Siat, Marie-Anne Vannier, Marlène Kanaan, Jacqueline Amat, Patrick Laurence. Are 138 de pagini, format 13×20, și poate fi comandat pentru 15 lei de pe site-ul GalaxiaGutenberg.ro.

De câțiva ani încoace, scrierile apocrife au stârnit un interes crescut în mediile academice, scrie Marie-Anne Vannier în introducerea volumului. Atenția ne-a fost îndreptată asupra Evangheliei lui Iuda. Bernard Pouderon ne demonstrează că avem de-a face cu o scriere gnostică. Apoi Jeannine Siat se ocupă de studierea deosebirilor dintre evangheliile canonice și evangheliile apocrife, subliniind faptul că cele dintâi aleg să meargă pe linia subiectivității, a obiectivității, pe când celelalte abundă în istorisiri care ne trezesc mai degrabă uimirea. În ele, apelul la imaginație este un fapt omniprezent. Părinții Bisericii însă au pus la cale cu repeziciune criteriile care să deosebească scrierile canonice de cele apocrife. Ne dăm seama de acest aspect mai ales odată cu Scrisoarea festivă numărul 39 a lui Atanasie din Alexandria și cu lucrarea Despre doctrina creștină a lui Augustin.

Marlène Kanaan ne introduce într-un text original și prea puțin cunoscut din Evul Mediu: Romanul lui Varlaam și al lui Ioasaf, păstrat în mănăstirea Balamand (din Liban), reprezentând o adaptare creștină a unei legende indiene. Romanul poate fi clasat în rândul scrierilor apocrife tardive. Apoi, Jacqueline Amat, o specialistă în vise, ne propune o meditație foarte concentrată asupra viselor și viziunilor în calitatea lor de categorii literare sau de experiențe spirituale. Și, la final, Patrick Laurence își pune niște întrebări despre statutul ereziei prisciliene.     

Iată titlurile celor șase articole ale celor șase autori: Iuda, fratele lui Isus? Cercetare a unei evanghelii recent descoperite; Evangheliile copilăriei, canonice și apocrife; Criteriile propuse de către Părinții Bisericii pentru deosebirea scrierilor apocrife; Un exemplu de literatură apocrifă medievală. Romanul lui Varlaam și Iosif; Visele și viziunile profetice, categorii literare sau experiențe de ordin spiritual; Priscilianismul: revelație sau anarhie?

imagine