Un imn pentru o mănăstire baziliană: Imnul Mănăstirii din Molișet

Publicat pe: 25 iunie 2020|Secțiunea: Ştiri|

În vara anului 2018, o familie de credincioși greco-catolici din Cluj-Napoca – fam. Opreanu – realiza CD-ul Lăcrămioare, cuprinzând cântece mariane dedicate cinstirii memoriei "tuturor laicilor, călugărilor, preoților și Episcopilor martiri ai Bisericii Catolice", precum și călugărilor bazilieni (OSBM) mărturisitori ai credinței și autori ai unor cunoscute și îndrăgite cântări: pr. ieromonah Gheorghe Marina OSBM (1908-1989) și pr. ieromonah Gavril Sălăgeanu OSBM (1905-1989), de la a căror trecere la viața veșnică se împlineau 30 de ani.

Unul dintre cântecele cuprinse în acest album, numit "Cântec pentru martiri", a devenit mai târziu cunoscutul Imn al martirilor și a răsunat, la memorabila dată de 2 iunie 2019, Câmpia Libertății din Blaj, cu ocazia beatificării celor șapte Episcopi greco-catolici martiri de către Sfântul Părinte Francisc. Anul 2020, marcat de pandemia cu COVID-19, a schimbat temporar și cursul vieții Bisericii. Nu mai pot fi organizate la fel îndrăgitele pelerinaje ce reuneau sute și mii de credincioși în jurul unor locuri binecuvântate – biserici, mănăstiri -, în mari sărbători ale anului liturgic.

Un astfel de loc izvorâtor de har este și Mănăstirea "Coborârea Sfântului Spirit", din Molișet, a Ordinului "Sfântului Vasile cel Mare", unde, în 14 iunie 2020, a fost serbat hramul prin Sfânta Liturghie celebrată de către Episcopul de Cluj-Gherla în condiții austere, după regulile necesare pentru protejarea sănătății. Chiar și așa, izvorul harurilor spirituale este mereu viu și curgător, mereu la dispoziția pelerinului dornic să facă un popas la mănăstire, și, de asemenea, la dispoziția celor care în rugăciune își unesc mintea și inima cu rugăciunea ce zi de zi se săvârșește în mica comunitate de călugări bazilieni.

Cu dorința de a deschide pelerinilor și trecătorilor porțile spiritualității baziliene, printr-un cântec compus în acest an, tinerii Benedict, Camelia și Francisc Opreanu aduc și dăruiesc pe aripi muzicale dorul de mănăstire, reînviind de fapt în suflete dorul de Dumnezeu. Părinții Bazilieni cu pr. Ierom. Ermil A. Jurja, protoegumen OSBM au hotărât ca acest cântec să fie de acum Imnul Mănăstirii din Molișet a Ordinului "Sfântului Vasile cel Mare".

imagine