Mănăstirea "Sfânta Macrina" a Surorilor Baziliene, "far luminos pentru cei care Îl caută pe Hristos"

publicat la 20 iulie 2020 în Ştiri

Duminică, 19 iulie 2020, la pomenirea Sfintei cuvioase Macrina (†380), Surorile Ordinului "Sfântului Vasile cel Mare" (OSBM), Provincia "Inima Neprihănită a Sfintei Fecioare Maria" au celebrat Hramul Mănăstirii "Sf. Macrina" (Str. Crizantemelor nr. 11-15) din Cluj-Napoca.

Preasfinția Sa Florentin Crihălmeanu, Episcopul de Cluj-Gherla în cuvântul de învățătură la Sfânta Liturghie a sărbătorii dedicată Sfintei Macrina – și a Învierii Domnului, fiind o zi de duminică -, a amintit binecuvântarea, la 18 iulie 1993, a celei dintâi construcții a Mănăstirii clujene a OSBM, de către, atunci, IPS Mitropolit Lucian Mureșan, în prezența Nunțiului Apostolic și a unui sobor de preoți. Mai târziu, după ce s-a finalizat un nou corp de clădire și biserica, întregul complex monahal a fost sfințit, la 17 iulie 2005, "moment de la care se împlinesc 15 ani". Ierarhul a mulțumit lui Dumnezeu "pentru acest frumos dar, pe care l-a făcut Eparhiei noastre și Bisericii prin prezența Surorilor Ordinului ‘Sfântului Vasile cel Mare’ în această mănăstire, cu adevărat o oază de rugăciune, de liniște și spiritualitate".

Programul a început cu o procesiune, din biserica mănăstirii până la altarul din curte unde s-a celebrat Sfânta Liturghie. Reprezentante ale Surorilor Baziliene au fost urmate de șirul preoților și de Episcopul de Cluj-Gherla. Între preoți se aflau pr. Marius Furtună, pentru mai mulți ani capelan OSBM, precum și pr. Ioan Pop, actualul capelan al mănăstirii. Maica Veridiana, Superioara provincială OSBM, a purtat icoana Sfintei Macrina care a fost așezată la loc de cinste, pentru ca în această zi lumina ce o izvorăște să fie mai vizibilă, modelul de sfințenie pe care îl oferă să fie primit în suflete și urmat, nu doar de surori, ci și de credincioșii care au participat, direct sau prin mijloacele de comunicare, la frumoasa celebrare.

S-au aflat la masa altarului împreună cu Episcopul eparhial: pr. Marius Cerghizan, Vicar general, pr. Ermil Jurja, Superior provincial al Ordinului "Sf. Vasile cel Mare" – Provincia "Sf. Apostoli Petru și Pavel", pr. Henryk Urban, Superior local al Ordinului "Societatea lui Isus" din Cluj, preoți vicari și consilieri eparhiali. Au fost de față în jur de 15 preoți și preoți călugări, frați Bazilieni, surori din toate comunitățile Provinciei din România a Surorilor Baziliene, surori din Congregația Maicii Domnului, cu Maica Teodorina, Superioara generală a acestei congregații. Răspunsurile liturgice au fost date de corul Surorilor Baziliene condus de Maica Augusta.

În cuvântul de învățătură, PS Florentin s-a oprit la fragmentul evanghelic al Duminicii, cu Vindecarea slăbănogului din Capernaum (Mt 9,1-8), "în care Isus arată care este rolul minunilor pe care le face asupra oamenilor și «pentru ca să cunoașteți – spune Isus – că Fiul Omului are puterea de a ierta păcatele aici, pe pământ» (cf Mt 9,6)". Din fragmentul evanghelic se desprinde imaginea lui Dumnezeu "ca Tată iubitor care suferă împreună cu noi în păcatele noastre, nu se mulțumește să fie legiuitor și judecător, ci Dumnezeu rămâne alături de noi chiar și atunci când greșim, ca să cerem iertare, să primim iertarea Lui și să învățăm să oferim și noi iertarea". Astfel, "să învățăm să iertăm așa cum și noi suntem iertați" a îndemnat Ierarhul, arătând că "iubirea gratuită și iertarea le-a înțeles și practicat, prin viața ei, și tânăra Macrina care se naște dintr-o familie de sfinți și crește la umbra bunicii sale, Macrina, și ea educată de un sfânt al bisericii, Sf. Grigorie, luminătorul".

Preasfinția Sa a prezentat pe scurt viața Sfintei cuvioase Macrina, cea care îi va îndruma și pe frații ei la sfințenie, fiind sora Sf. Vasile cel Mare, a Sf. Grigore de Nyssa și a Sf. Petru de Sebaste. Modelul vieții Sfântului Vasile cel Mare și cel al vieții Sfintei Macrina, o viață comunitară "de îngeri în trup", a fost însușit și "de cuvioasele surori care s-au pus sub ocrotirea și binecuvântarea Sfintei Macrina". Au fost enumerate câteva căi de a răspândi lumina alese de surorile OSBM "care sunt răspândite în Eparhia noastră în diferite munci apostolice, începând cu învățământul la toate nivelurile, continuând cu domeniul medical", apoi, a amintit prezența surorilor OSBM la Catedrala episcopală și la Librăria "Viața Creștină". De asemenea, "Surorile desfășoară un apostolat și la mănăstire, se ocupă de săraci și de vârstnici, au o bogată activitate catehetică, atât în protopopiatele din Cluj-Napoca, cât și în alte protopopiate".

Preasfinția Sa a spus: "Aș dori să le mulțumim astăzi, în ziua hramului mănăstirii lor, pentru întregul apostolat pe care îl depun în brațele Bisericii și pentru prezența lor vie la acțiunile pastorale ale Bisericii noastre". Ierarhul a menționat: "situația actuală a constrâns comunitatea surorilor să își restrângă puțin apostolatul, din motive care nu au depins de ele, dar, probabil că Dumnezeu dorește ca acum să lucreze mai mult în profunzime, ca și sămânța care mai întâi trebuie să își adâncească rădăcinile în pământ și apoi să răsară mai frumos până afară. Îl rugăm pe Bunul Dumnezeu să vă inspire ceea ce dorește pentru acest moment istoric pe care îl trăim cu toții." Încheierea celebrării a fost un nou prilej de a se aduce mulțumiri, din partea Ierarhului, dar și a Surorilor, atât prin Maica superioară Veridiana, cât și prin vocea pr. capelan Ioan Pop.

PS Florentin a dorit să ofere Surorilor în dar "o imagine cu Măicuța Sfântă cu Pruncul pe care să o păstreze în suflet de-a lungul pelerinajului pământesc". A adăugat și un volum al Arhontologiei Episcopilor de Lugoj, pe care l-a coordonat și care a apărut recent la Editura "Viața Creștină". Primind aceste semne de amintire, Pc. Maică Veridiana, mulțumind, a asigurat: "așa cum se spune, că persoanele consacrate sunt inima Bisericii, dorim să vă asigurăm că ne rugăm zilnic pentru Preasfinția Voastră, pentru Eparhie, pentru Biserică, pentru preoți". Pc. Maică a mulțumit și credincioșilor care obișnuiesc să vină la rugăciune la mănăstire și nu ultimul rând a mulțumit lui Dumnezeu pentru că ploile din aceste zile s-au oprit în timpul celebrării arhierești din curtea mănăstirii.

A urmat pr. capelan Ioan Pop, consilier pastoral eparhial, care s-a alăturat mulțumirilor aduse deja și, pornind de la fragmentul evanghelic al zilei, a spus: "aș vrea să fac o mică comparație, sunt patru prieteni care îl aduc pe cel bolnav în fața Domnului spre a primi vindecare și Domnul, văzând credința lor, îl întreabă pe cel bolnav dacă dorește, și îi oferă iertarea păcatelor". Cei patru prieteni pot fi, simbolic, "cele patru ramuri de viață consacrată ale Eparhiei de Cluj-Gherla: comunitățile, din Cluj și Gherla, a Surorilor Sfântului Vasile cel Mare, comunitatea clujeană a surorilor Congregației Maicii Domnului, Călugării Bazilieni și Frații Iezuiți". A adăugat: "cred că în mod personal, fiecare credincios creștin laic sau cleric, fiecare persoană consacrată și fiecare familie, avem datoria să fim un far, un reper, pentru toți cei care îl caută pe Hristos. De aceea, prin mijlocirea Sf. Macrina, a Sf. Vasile și a tuturor sfinților, vă invit să îi cerem Domnului toate harurile de care avem nevoie pentru a rămâne mereu prieteni, pentru a rămâne mereu în comuniune, pentru a-l urma cu fidelitate pe Domnul."

imagine

imagine

imagine

Album foto: aici
Video: aici

Exprimaţi-vă opinia

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *