Anunț: Lansarea la Cluj a volumului "Originea latină a creștinismului în România" a Mons. Petru Gherman

Publicat pe: 15 septembrie 2020|Secțiunea: Anunţuri|

Episcopia Greco-Catolică de Cluj-Gherla, în colaborare cu Editura "Ecou Transilvan", organizează lansarea cărții "Originea latină a creștinismului în România", autor Mons. Petru Gherman. Evenimentul va avea loc la Cluj-Napoca miercuri, 16 sept. 2020, de la ora 17.00, în Aula "Cardinal Iuliu Hossu", din Piața Cipariu (în incinta Catedralei în construcție), în prezența traducătoarei volumului, d-na Aurelia Gherman. Vor prezenta: PS Florentin Crihălmeanu, Episcop de Cluj-Gherla; pr. Mircea Marțian; dr. Victor Constantin Măruțoiu; pr. Florin Mărinceanu și Nadia Fărcaș, editor.

În prefața volumului, Preasfinția Sa Florentin oferă câteva idei de referință cu privire la conținut: "Lucrarea reprezintă traducerea în limba română a tezei de doctorat susținută de către preotul greco-catolic român Petru Gherman, în 1952, la Facultatea de Teologie a Institutului Catolic din Paris. Ajuns acolo cu o bursă de studii, în 1947, tânărul cleric și-a propus să ofere răspunsuri documentate unor probleme dificile și îndelung discutate cu privire la etnogeneza poporului român și la primele dovezi ale cultului creștin pe plaiurile României de astăzi. Scopul afirmat încă de la primele pagini este acela de a studia originile creștinismului pe meleagurile noastre și de a-i urmări evoluția până în perioada invaziilor slave. Sunt de fapt două aspecte identitare care se împletesc armonios: romanizarea și încreștinarea poporului aflat în acele ținuturi."

Monseniorul Petru Gherman s-a născut la 22 aprilie 1921, la Grebeniș, județul Mureș. Studiile liceale le-a urmat la Târgu Mureș și, ultimul an, la Blaj, unde a obținut și licența în teologie. Între 1945-1946 a predat religie la licee din Sighișoara. În 25 martie 1946 a fost hirotonit preot, la Blaj, de către Mitropolitul Valeriu Traian Frențiu, acum fericit episcop martir. În anii 1946-1947 a fost profesor de religie la Sibiu. Din 1947 și-a continuat studiile la Paris. Între 1950-1953 a îndeplinit misiunea de spiritual al Surorilor Benedictine de Meudon, din suburbia Parisului. În 1953 a fost numit Doctor în Teologie la Institutul Catolic din Paris. Din 1954 a urmat cursurile de Științe Sociale la Institutul Catolic din Paris și cursurile de sociologie religioasă la Școala de Înalte Studii de la Sorbona.

După încheierea studiilor, ca preot, s-a pus la dispoziția românilor din exil dar și a francezilor. Totodată, a desfășurat o activitate prestigioasă, ca autor a numeroase studii și scrieri, ca și colaborator la posturile Radio Vatican și Radio Europa Liberă, contribuind și la realizarea buletinului lunar de informare "Tous frère". Una dintre cele mai cunoscute cărți ale sale este "Pensée romaine, peuple roumain", apărută la Editura "Spes", Paris, 1967. Meritele i-au fost recunoscute și de către Suveranul Pontif care i-a decernat distincția de prelat papal. În Biserica Română Unită a fost numit canonic onorariu, primind brâul roșu și crucea pectorală. În ultimi ani din viață a locuit la Bruxelles, în casa ordinului călugăresc "Les Petites Sœurs des Pauvres". A trecut la Domnul în 18 ianuarie 2016 și a fost înmormântat la Bruxelles, în 23 ianuarie 2016 (Sursa datelor biografice: www.e-communio.ro).

Participanții la acest moment de evocare a valoroasei lucrări, dar și de comemorare a unei distinse personalități a Bisericii Române Unite sunt rugați să respecte normele aferente stării de alertă: purtarea măștii de protecție și distanțarea fizică.

afis aurelia gherman a3.cdr