Adventus: O meditație video de Crăciun, în limba română

Publicat pe: 18 decembrie 2020|Secțiunea: Ştiri|

Institutul Augustin din SUA a lansat recent un material video de 30 de minute care se constituie într-un fel într-o meditație video de Advent. În contextul special de pandemie, materialul video, spun producătorii, permite catolicilor din toată lumea să se unească și să facă un pelerinaj spiritual în Țara Sfântă și să vadă locurile asociate cu nașterea lui Cristos. Materialul a fost subtitrat în limba română și se găsește publicat pe YouTube, pe contul Institutului Augustin.

De-a lungul celor 30 de minute, spectatorul este plimbat prin Țara Sfântă, de la Ierusalim până pe Câmpul Păstorilor, prin principalele locuri legate de Advent și de nașterea Domnului nostru Isus Cristos, cu secvențe video filmate chiar la acele locuri. Astfel, mai întâi prezentatorul, Ben Akers, ne amintește de cuplul Zaharia și Elisabeta: "Ei reprezintă Israelul. Numele lor: Zaharia – Dumnezeu își amintește, Elisabeta – Promisiunea lui Dumnezeu. Dumnezeu își amintește de promisiunea Lui și acum va acționa." Ne oprim apoi la Zidul de Vest, rămas din fostul Templu, unde "treptele de Sud, încă intacte, o scară enormă de intrare în Templu. Marchează sfârșitul călătoriei pelerinilor pentru a se ruga și a auzi binecuvântarea preoțească. Dar în această zi, când a ieșit Zaharia, a fost doar liniște. […] Elisabeta zămislește, Zaharia rămâne mut, timp de nouă luni, din cauza îndoielii sale, iar Ioan, pe care îl cunoaștem ca Ioan Botezătorul, urma să se nască în curând."

Video-meditația ne conduce apoi la Ein Karem, la biserica Sf. Ioan Botezătorul, apoi prin pustiul Iudeii, la râul Iordan, pentru ca apoi să ajungem la Nazaret: "În cripta bisericii Buna Vestire, păstrată pentru a fi văzută de pelerini, se consideră a fi casa copilăriei Mariei, casa în care îngerul ar fi adus Vestea cea Bună. ‘Vei zămisli și vei naște un Fiu și îl vei numi Isus.’ Aici Cuvântul s-a făcut trup. Acesta e momentul pe care toată omenirea îl așteptase de la căderea în păcat. Întreaga creație s-a aplecat pentru a auzi răspunsul Mariei. Curțile cerești au așteptat cu nerăbdare ce urma ea să spună. ‘Iată, slujitoarea Domnului: fie mie după cuvântul tău!’ În sfârșit, avem un ‘da’ la cuvântul lui Dumnezeu! În sfârșit, avem pe cineva care are încredere deplină în El!"

Urmează o oprire la biserica Vizitațiunii, apoi desigur Betleemul. "Biserica Nașterii a fost construită inițial de Constantin în secolul IV, după ce mama sa, Sfânta Elena, a făcut un pelerinaj la acest loc. Podeaua veche de mozaic poate fi văzută încă, pe care nenumărați pelerini au stat și s-au rugat. O legendă spune că o armată persană din secolul al VII-lea a decis să cruțe această biserică când au recunoscut figuri care purtau haine persane, în mozaicurile de pe perete. Aceștia erau cei trei magi din răsărit. În ciuda frământărilor istorice din această regiune, biserica pe care o vedem astăzi a rămas destul de neschimbată de la ultima renovare majoră de acum 15 secole." După scurta oprire pe Câmpul Păstorilor, Ben Akers încheie video-meditația spunând: "Acum, când ne apropiem și noi de Domnul, să ne pregătim inimile pentru a-l întâmpina din nou pe Cristos. S-a născut! Așteptarea s-a încheiat! Actul de milostivire al mântuirii noastre a început."

Materialul video a fost tradus de Biroul Catehetic al Eparhiei de Cluj-Gherla.

imagine