Un studiu biblic despre Euharistie cu peste 100 de participanți

Publicat pe: 23 martie 2021|Secțiunea: Ştiri|

S-a încheiat recent un studiu biblic online, desfășurat cu participarea a peste 100 de persoane, de-a lungul a 10 săptămâni, facilitat de membri ai Biroului Catehetic al Eparhiei de Cluj-Gherla. La bază, studiul biblic a folosit programul „Lectio: Euharistia”, cu Brant Pitre, biblist cunoscut la noi și datorită celor patru cărți apărute în traducere la Editura Humanitas. „Dr. Brant Pitre a reușit să mă cucerească de la prima sesiune cu toate că în secvențele video mi se părea prea tânăr pentru a fi atât de înțelept”, a împărtășit una dintre participante.

Participanții nu au fost strict din Eparhia de Cluj-Gherla, ci greco-catolici și romano-catolici din mai multe părți ale țării, de la Brașov la Timișoara, de la București la Iași, de la Bistrița la Oradea. Unii au mai participat anterior la cateheză în parohiile lor, sau în proiectele de cateheză online, dar pentru alții a fost pentru prima oară. „Dacă m-ar fi pus cineva să mă înscriu la cateheză, probabil aș fi spus: ‘Dă-i pace, că nu am timp’, dar m-am trezit cu linkul pe pagina Facebook și m-am înscris automat fără să mai stau pe gânduri”, a scris o altă participantă. „Am aflat multe lucruri noi și am înțeles altfel acum importanța Liturghiei și a Împărtășaniei și le văd în altă lumină, și cred că trebuie să schimb la mine câte ceva. Mi-a plăcut foarte mult nivelul la care le-a prezentat dr. Pitre și felul în care a făcut-o; mi-au plăcut și dezbaterile online.”

Programul a prilejuit o călătorie prin Scriptură, de la Geneză la Apocalipsă. Iată titlurile celor 10 sesiuni: „1. Izvor și culme: Introducere privind Euharistia; 2. La început: Grădina Edenului și jertfa; 3. Mielul lui Dumnezeu: Jertfa lui Isaac și mielul pascal; 4. Miracolele Exodului: Mana și apa; 5. Misterele Tabernacolului: Pâinea prezenței; 6. Miracolele lui Isus: Apă, vin, pâini și pești; 7. Discursul cu Pâinea vieții: Ioan 6 și Prezența Reală; 8. Cina cea de Taină și Crucea: Paștele cel nou al lui Cristos; 9. Liturghia: Emaus și misterul Euharistiei; 10. Apocalipsa: Cultul ceresc și sfârșitul veacurilor.” Participanții au fost împărțiți în cinci grupe, dintre care una de preoți, care s-au întâlnit în timpi diferiți. Săptămânal programul a inclus vizionarea materialului video și întâlnirea pentru discutarea celor văzute (ambele momente însemnând aproximativ o oră).

„Mulțumesc pentru învățături. Plec de la acest curs mai bogată în cunoștințe și în același timp cu un gând: cât mai am de studiat!”, a fost mesajul unei alte participante. În fine, o ultimă împărtășire: „Eu mai știam câte ceva din predici, din Catehismul explicat, dar acum mi s-au descoperit multe aspecte despre care înainte am tot spus că mi se vor descoperi cândva, când va vrea Domnul… a sosit și timpul acela! Mă gândesc la pomul vieții, la cum era construit Templul si toate elementele incluse, de ce nu a intrat Moise în Țara Promisă, Cina de Paște la evrei, de ce se adunau evrei de Paște la Ierusalim și, evident, Apocalipsa.” În paralel cu programul Euharistia, două grupuri de preoți au încheiat programele „Trei căi spre sfințenie”, respectiv „Iertat”. Programele catehetice online vor continua, în special pe perioada de pandemie.

imagine

imagine